post image

Η κυβερνοεπίθεση του ιού WannaCry και η ελληνική πραγματικότητα

Είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα της χώρας μας ασφαλή;

Κάθε μέρα, στους αχανείς διαδρόμους του Διαδικτύου συμβαίνουν περισσότερες από 500.000 κυβερνοεπιθέσεις. Στις 12 Μαΐου 2017 παρατηρήθηκε σε διεθνές επίπεδο, μια γιγαντοεπίθεση τεραστίου εύρους, από τον ιό WannaCry. Ο συγκεκριμένος ιός ανήκει στην κατηγόρια «σκουλήκι» που σημαίνει ότι σε περίπτωση που μολύνει έναν υπολογιστή, τότε θα προσπαθήσει αυτόματα να μολύνει και τους υπόλοιπους υπολογιστές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με τον μολυσμένο υπολογιστή. Έπληξε πάνω από 150 χώρες εκμεταλλευόμενος μια αδυναμία στα λειτουργικά συστήματα Windows XP, 7, 8 και Server 2003. Αμέσως μετά τη μόλυνση ο ιός «κλειδώνει» και κρυπτογραφεi τα αρχεία του υπολογιστή, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει πλέον πρόσβαση σε αυτά. Για να επαναφέρει κανείς μετά όλα τα αρχεία στην αρχική τους μορφή) ο χρήστης πρέπει να πληρώσει τα λύτρα που είναι 300 δολάρια ΗΠΑ για τις 3 πρώτες ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και 600 αν περάσει η προθεσμία των 3ημερών. Ο ιός εμφανίζει το εκβιαστικό μήνυμα του για την καταβολή του χρηματικού πoσού σε 28 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών.

post image

Η επίθεση που εξαπολύθηκε κατά υποδομών 150 χωρών είναι η επιβεβαίωση των νέων απειλών που δοκιμάζουν ήδη τις αντοχές κρατών, οργανισμών και επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Στη σύγχρονη κοινωνία, ζωτικής σημασίας λειτουργίες και υποδομές, όπως η παραγωγή και διανομή ενέργειας, η διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα ύδρευσης, τα μέσα μεταφοράς, οι οικονομικές συναλλαγές, τα συστήματα υγείας, κ.ά., εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από υπολογιστικά συστήματα. Η ασφάλεια αυτών των δικτύων λοιπόν αποτελεί μεγάλο ζήτημα.Οι υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε ολόκληρη την Αγγλία παρέλυσαν σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, τη μέρα που χτύπησε ο WannaCry. Μονάδες υγείας σε Λονδίνο, Μπλάκμπερν, Νότιγχαμ, Κούμπρια και Χέρτφορντσαϊρ έχουν επηρεαστεί. Τεράστια προβλήματα παρουσιάστηκαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Renault, η ΝISSAN, o Ισπανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (Telefonica). Οι διοικητικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν ακόμα παραδοσιακούς τρόπους που παραπέμπουν στα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ το σύστημα σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα τηλεφωνικά κέντρα έχει πέσει.

post image

Η επιδημία ιών «χτύπησε» ελάχιστα τη χώρα μας. Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό – ιό κρυπτογράφησης.  Σχεδόν ένα μήνα μετά, δεν ήρθε στη δημοσιότητα καμία άλλη επίθεση σε ελληνικούς servers. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει είτε πως έχουμε καλής ποιότητας ασφαλιστικές δικλείδες στα πληροφορικά συστήματά μας, είτε πως παρόλες τις εξαγγελίες ψηφιοποίησης του γραφειοκρατικού χαρακτήρα, τελικά στη πλειοψηφία τους οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν τον παλιό καλό συνδυασμού στυλό, χαρτιού και σφραγίδας. Μέσα στην ατυχία μας, ίσως τελικά σταθήκαμε τυχεροί.

Go to TOP
Άνοιγμα