post image

To μέλλον είναι ήδη εδώ

Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις που θα βρουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας

Το όνομα του M.I.T. προκαλεί από μόνο του δέος. Πέρα όμως από τις κομβικές τεχνολογικές του ανακαλύψεις, εδώ και δεκαεπτά χρόνια κυκλοφορεί μία έκδοση με τις προβλέψεις του για το εκάστοτε έτος. Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, μείναμε άφωνοι όταν διαπιστώσαμε ότι το μέλλον είναι στ’ αλήθεια εδώ. Ανακαλύψεις σπουδαίες που θα μας κάνουν να νιώσουμε πως αποτελούμε μέρος μίας σειράς επιστημονικής φαντασίας. Ας αφήσουμε όμως την επιστήμη να μιλήσει.

 

Το… χάπι της νεότητας

post image

Αποτελεί τον διακαή πόθο μεγάλης ομάδας ανθρώπων και μέχρι το τέλος του 2020 είναι πολύ πιθανό να περάσει τις τελικές κλινικές δοκιμές. Ας ξεκινήσουμε από το στοιχειώδες ερώτημα: Γιατί γεράζουμε; Προσπαθώντας να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, θα λέγαμε πως… οι αρτηρίες μας φταίνε μιας και έχουν «ημερομηνία λήξης». Όμως τουλάχιστον έξι ινστιτούτα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού υπόσχονται πως θα βάλουν φρένο στη γήρανση. Οι μελέτες διεξάγονται εδώ και μία πενταετία, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και οι καρδιοεγκεφαλικές παθήσεις βρίσκονται στη μεγάλη λίστα. Υπομονή λοιπόν, με την υποσημείωση πως ό,τι κι αν συμβεί, οι ρυτίδες του δέρματος δε θα φύγουν!

Εξατομικευμένη ιατρική: Η ιστορία της Μίλα

post image

Κάποιες ασθένειες η επιστήμη δεν τις αγγίζει καν. Είναι το περιβόητο “too rare to care”. Tί γίνεται όμως όταν στην εξίσωση μπλέκεται ο προγραμματισμός; H Mίλα είναι ένα κορίτσι της οποίας το DNA δε μοιάζει με των υπόλοιπων ανθρώπων. Όταν όμως ο πατέρας της έμαθε πως δεν υπάρχει ελπίδα, αποφάσισε να πάρει την τύχη της στα χέρια του. Όντας προγραμματιστής της Google, έγραψε έναν κώδικα αντιμετωπίζοντας το DNA σα να πρόκειται για γλώσσα προγραμματισμού. Το αποτέλεσμα; Oνομάζεται “Milasen”, έρχεται από τη Βοστόνη και υπόσχεται πως στο εγγύς μέλλον τα φάρμακα θα δημιουργούνται ξεχωριστά για κάθε άνθρωπο. Για την ιστορία, η Μίλα ήδη περπατά και χαμογελά.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο φαρμακείο της γειτονιάς σας

post image

Και αφού κοντεύουμε ήδη από την αρχή να το τερματίσουμε με τις ιατρικές ανακαλύψεις, ας εστιάσουμε στο πώς δημιουργούνται τα φάρμακα. Πέρα από τις δεκαετίες κλινικών δοκιμών, το συσσωρευμένο κόστος για μία φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να είναι ακόμα και… δωδεκαψήφιο. Ναι, καλά διαβάσετε. Δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως μπορούν να εξοικονομηθούν και να μειώσουν δραστικά τις τιμές των φαρμάκων. Η λύση είναι απλή: Μια τεχνητή νοημοσύνη ψάχνει όλες τις ουσίες που θα μπορούσαν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή (κάτι που θα απαιτούσε χιλιάδες χρόνια με τις συμβατικές μεθόδους) και προτείνει ένα «οδοδεικτικό κοκτέιλ». Έπειτα οι επιστήμονες ξέρουν πού να ψάξουν. Η συνέχεια, σύντομα δίπλα μας.

Το… αχακάριστο Ίντερνετ

post image

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και η επιστημονική κοινότητα φανερό καμάρι. Εδώ και τρία χρόνια Ολλανδοί ερευνητές στήνουν ένα κβαντικό δίκτυο το οποίο εξαιτίας της φύσης του δε θα μπορεί να δεχτεί χτυπήματα από χάκερς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκ των πραγμάτων θα είναι και απολύτως ασφαλές, χωρίς καμία Google να ξέρει πού πήγες και τί έκανες όσο χρησιμοποιούσες τον περιηγητή της. Θα είναι απολύτως νόμιμο και… φανερό και βασίζεται σε μία ταχνολογία φωτονίων. Το φαινόμενο ονομάζεται Κβαντική Διαπλοκή, αλλά επειδή δε θέλουμε να σας μπάσουμε στα δύσκολα, θα αρκεστούμε στο να αναφέρουμε πως σύντομα η Χάγη με το Ντελφτ θα ενωθούν μέσω αυτού. Τη συνέχεια την ξέρετε, μιας και το… κανονικό Ίντερνετ ήταν κι αυτό «μικροκαμωμένο» στα πρώτα του βήματα.

Η Κβαντική Υπεροχή

post image

«Κάμερα σε μένα», όπως έλεγε κάποτε ένας διάσημος (;) τηλεοπτικός αστέρας. Κι επειδή κακολογήσαμε λίγες γραμμές πάνω τη Google, ώρα να της πλέξουμε το εγκώμιο. Κι αυτό γιατί είναι η εταιρεία που κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, κατάφερε να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να υπάρξουν, μα και να κερδίσουν κατά κράτος τους super-computers. Πώς μεταφράζεται όμως αυτό στη ζωή μας; Ο επεξεργαστής του υπολογιστή μας θα μπορεί να κάνει τρισεκατομμύρια περισσότερες πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Αρκεί βέβαια να μικρύνει λίγο σε μέγεθος το όλο γκάτζετ, καθώς σήμερα που δοκιμάζεται, έχει το μέγεθος διαστημοπλοίου. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για να πέσει η τιμή του σε λογικά επίπεδα.

Τα σμήνη δορυφόρων

post image

Ο διαστημικός χώρος που περιβάλλει τον πλανήτη μας είναι γεμάτος δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του. Την ίδια στιγμή η ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX προγραμματίζει να στείλει χιλιάδες ακόμα και μάλιστα φέτος. Αν σκεφτεί κάποιος λογικά, θα καταλήξει στο ότι κάτι τέτοιο έχει απαγορευτικό κόστος. Απ’ ότι φαίνεται όμως, το θέμα λύθηκε. Αρκεί να συγκρίνει τα κόστη εκτόξευσης: To 1990, κάθε κιλό βάρους του διαστημοπλοίου κόστιζε τριάντα χιλιάδες δολάρια για να βγει από την ατμόσφαιρα της γης. Φέτος, με 5 χιλιάδες δολάρια ανά κιλό, η Space X φιλοδοξεί να βρεθεί… στην κορυφή του θρόνου. Όσο για τον άμεσο αντίκτυπο σε ‘μας, η απάντηση βρίσκεται στην φθηνότερη και ταχύτερη επικοινωνία.

Η Κλιματική Αλλαγή στο μικροσκόπιο

post image

Ονομάζονται World Weather Attribution, εδρεύουν στην Κεντρική Ευρώπη και διαχειρίζονται τις πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του πλανήτη ταχύτερα και πιο αναλυτικά από όλους. Μάλιστα εδώ και δύο μήνες μπορούν να υπερηφανεύονται πως μπορούν πλέον να δουν πεντακάθαρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις «συμπεριφορές» που τα προκαλούν. Επίσης, μπορούν να ξεχωρίσουν αν κάποιο φαινόμενο σχετίζεται με την Κλιματική Αλλαγή ή προκαλείται από κάποιον φυσικό παράγοντα. Η γνώση τους ήδη είναι πολύ χρήσιμη για τους επιστήμονες, και θα χρησιμοποιηθεί για τα μελλοντικά μοντέλα κατανόησης της υπερθέρμανσης. Και κάπως έτσι, θα λήξει και η ανούσια κόντρα των αρνητών της Αλλαγής με τους ανθρώπους που τη θεωρούν πραγματική.

Το ψηφιακό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα

post image

Αν η χρόνια οικονομική κρίση άλλαξε μία καθημερινή συμπεριφορά μας, ήταν αυτή των αγορών: Κάθε χρόνο, οι συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα κερδίζουν τη μάχη με το χαρτί, ενώ οι δοσοληψίες μεγάλων ποσών γίνονται πλέον από το πληκτρολόγιο. Δε συνιστά λοιπόν υπερβολή αν αναφέρουμε πως το χρήμα είναι σχεδόν… άυλο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τεχνολογία. Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται ήδη στους υπολογιστές των… ψαγμένων και ανήσυχων, ενώ εταιρείες-κολοσσοί υιοθετούν με το πέρασμα του χρόνου τα δικά τους. Ιδιωτικότητα των συναλλαγών και απόλυτη ελευθερία, με τη σφραγίδα ακόμα και των μεγάλων κρατών σε ένα θέμα-μυστήριο για τους επόμενους μήνες.

Η παράξενη περίπτωση της Διαφορικής Ιδιωτικότητας

post image

Όχι, δεν αποτελεί νέα ταινία του Πολέμου των Άστρων, ούτε την τρίτη συνέχεια του Blade Runner. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης έννοιας έγινε από το Τμήμα Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, που σκοπός του είναι η προστασία των δεδομένων που συλλέγει. Όπως αναφέραμε και πιο πριν, όταν κάποιοι δε διστάζουν να κάνουν δικά τους τα προσωπικά μας δεδομένα, κάποιοι άλλοι μάχονται και την προστασία τους. Το Τμήμα Απογραφής «μπερδεύει» επίτηδες τα δεδομένα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή μπελά σε όσους πλουτίζουν εν αγνοία μας. Θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε και ως… Ρομπέν της ελεύθερης πρόσβασης στο Ίντερνετ, με την υπογραφή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μy lovely A.I. mobile

post image

Ανακαλύψεων τίτλοι τέλους, με την τεχνητή νοημοσύνη και το smartphone μας σε πρώτο πλάνο. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι βλαβερή για το περιβάλλον, πράγμα που είναι βέβαιο πως δε γνωρίζατε. Όσο περισσότερο αυτή ψάχνει, τόσο περισσότερη ισχύ χρειάζεται. Όταν όμως το ρεύμα και υπολογιστικά δεδομένα τρέχουν ακατάπαυστα, παράγουν ολοένα και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, καθώς βασίζονται σε τεχνολογίες cloud. Όμως από φέτος το ψηφιακό σύννεφο θα μας είναι αχρειάστο, αφού οι νέοι αλγόριθμοι που ανακαλύπτονται θα τερματίσουν τις… αχόρταγες απαιτήσεις από το cloud αλλά και τις ίδιες τις τεχνητές νοημοσύνες.

Go to TOP
Άνοιγμα