Tinder
Η εφαρμογή που «κανείς δεν έχει» φέρνει τους ανθρώπους... όσο πιο κοντά γίνεται
Δημιουργήθηκε το 2012 και άρχισε να γίνεται γνωστό στη χώρα μας 2 χρόνια μετά. Στην ουσία ξεκίνησε σαν αντίπαλο δέος του Snapchat, του οποίου η δυνατότητα για αποστολή μηνυμάτων τα οποία διαγράφονται μετά από λίγα δευτερόλεπτα, έκανε πολλούς να σκεφτούν (και να πράξουν) πονηρά. (Σχεδόν) όλοι όσοι ασχολούνται με το social media το έχουν ακουστά. Μεγάλο μέρος τους το έχει χρησιμοποιήσει, μόνο που ελάχιστοι το παραδέχονται. To Tinder είναι μία σχετικά νέα πραγματικότητα στο θέμα του online dating. Ένα app που σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο που σου αρέσει εμφανισιακά χωρίς να αναλωθείς στην προετοιμασία του να στρώσεις το δρόμο για την προσέγγιση. Του αρέσεις και σου αρέσει, κάνεις like, σου κάνει like, γίνεται το match και έτσι ξεκινάει η ιστορία. Αν έχεις λογαριασμό στο Facebook, η διαδικασία εγγραφής σου είναι εύκολη υπόθεση. Συνδέεσαι με το Tinder και σε λίγα λεπτά φτιάχνεις το νέο σου προφίλ. Αν όχι, με τον αριθμό του κινητού σου η εφαρμογή επιβεβαιώνει τα στοιχεία σου και μπαίνεις το ίδιο γρήγορα στο κόλπο. Λίγες φωτογραφίες, τα ενδιαφέροντά σου, η ηλικία σου, το φύλο και το target group που σε ενδιαφέρει, όπως η χιλιομετρική απόσταση στην οποία θα ψάξεις.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το καλοκαίρι η χρήση του πενταπλασιάζεται! 50 εκατομμύρια χρήστες το ξέρουν και το εμπιστεύονται, ενώ 10 εκατομμύρια απ’ αυτούς το χρησιμοποιούν καθημερινά και ξοδεύουν τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα χρησιμοποιώντας το!
Κάπου εδώ λοιπόν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το Tinder εκτόπισε το Snapchat στον τομέα του dating. Μια άλλη ενδιαφέρουσα στατιστική αφορά την κατάσταση των χρηστών: Περισσότεροι από τους μισούς είναι ελεύθεροι και στοχεύουν στο σεξ χωρίς δεσμεύσεις. Υπάρχει επίσης ένα… σατανικό 12% από ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση ή είναι παντρεμένοι και ψάχνουν να βρουν το κέρατο το οποίο θα φορέσουν στο άλλο τους μισό. Όσο για τις ηλικίες, τη μερίδα του λέοντος της χρήσης κατέχει το ηλικιακό φάσμα 24-32.
Από την άλλη, είναι κοινό μυστικό ότι το πονηρό του όλου θέματος κάνει τους ανθρώπους, χρήστες του και μη, καχύποπτους. Το προαναφέραμε και προφανώς το γνωρίζετε και χαμογελάτε πονηρά. Η πιο κλασική δε ατάκα που ακούμε συνεχώς είναι το «Δεν έχω λογαριασμό, αλλά έχω δει να το χρησιμοποιεί φίλος/η μου!». Αυτή η προσπάθεια απόκρυψης είναι βέβαιο πως πηγάζει από το φόβο του να μη χαρακτηριστούν «στερημένοι» ή «πέφτουλες». Την ίδια στιγμή βέβαια, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού το Tinder είναι πλήρως απενοχοποιημένο και υπάρχουν ιστορίες ακόμα και ατόμων που έμεναν σε διπλανά διαμερίσματα και ερωτεύτηκαν μέσω της εφαρμογής.
Το καλοκαίρι λοιπόν πλησιάζει και η χρήση του Tinder στις διακοπές χτυπάει κόκκινο. Με αυτά κατά νου, δε μείναμε ασυγκίνητοι και προσεγγίσαμε δύο ανθρώπους του κοντινού, φιλικού μας κύκλου που δέχτηκαν να μας μιλήσουν. Ήρθαν στα γραφεία μας και μας διηγήθηκαν τη δική τους ιστορία, κι όχι αυτή του φίλου τους. Ένας άνδρας και μία γυναίκα μοιράζονται μαζί μας τις αλήθειες τους.
Ο Γιώργος δεν ψήνεται να ξανακάνει σχέση
«Δεν υπάρχει πιο περίεργο πράγμα απ’ το να μην έχεις φύγει ποτέ από την πόλη σου για διάστημα μεγαλύτερο της μιας βδομάδας αν εξαιρέσουμε τη θητεία στο στρατό. Και στα 27 μου αυτό το πράγμα νιώθω πως με γερνάει πρόωρα. Με πνίγει και με πιάνω συνέχεια να αναρωτιέμαι τι έκανα λάθος. Μου τη σπάω και που παραπονιέμαι, γιατί υπάρχουν άλλοι που βρίσκονται εδώ και δεν έχουν καν δουλειά. Εγώ λοιπόν και δουλειά έχω, και ελεύθερο χρόνο και χαμογελάω και στην τελική δε με λες καταθλιπτικό. Με λες πολύ κοινωνικό, με συνεχείς εξόδους σε πολλά, διαφορετικά μπαρ. Η παρέα όμως αντί να μεγαλώνει, μικραίνει. Aκόμα, η αυτοπεποίθησή μου είναι πολύ χαμηλή λόγω της μυωπίας που έχω από παιδί. Όταν δε μπορώ να φορέσω φακούς, αναγκάζομαι να κυκλοφορώ με κάτι γυαλιά που θυμίζουν τα γκλαμουράτα πάρτυ της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Κι όταν δεν έχω τίποτα από τα δύο, δε βλέπω την τύφλα μου.
Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσω το Tinder διάβασα όσο περισσότερα άρθρα μπορούσα σχετικά με την εφαρμογή. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση μπω σε κάτι τόσο περίεργο και να μην ξέρω τι μου γίνεται. Ο μεγαλύτερος μου φόβος ήταν να μην το μάθουν οι γύρω μου και όχι η απόρριψη. Έτσι κι αλλιώς το πιο πιθανό είναι η κοπέλα στην οποία θα κάνεις like να μην δει ποτέ το προφίλ σου. Ούτε καν άκυρο δεν τρως δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις. Στο Tinder δεν έφτιαξα νέο λογαριασμό αλλά συνδέθηκα με το Facebook αφού βεβαιώθηκα πως δε θα μπορούν να το δουν οι φίλοι μου. Αυτό που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση από την αρχή, ήταν το πόσες γυναίκες υπήρχαν στην εφαρμογή.
Ξεκίνησα λοιπόν κι εγώ τα likes όπως άλλοι τόσοι που δεν τολμάν να το πουν. Έτσι κι αλλιώς στο Tinder τα πράγματα είναι ευκολότερα απ’ το Facebook. Εδώ λίγο θέλει και μπαίνεις κατευθείαν στο ψητό, αν γίνει το match. Για όσους δεν είναι πονηροί ή περίεργοι, match συμβαίνει όταν δύο πρόσωπα κάνουν like μεταξύ τους. Τότε ξεκινάει και το chat. Στην αρχή απογοητεύτηκα γιατί δεν έβρισκα καμία ανταπόκριση. Βέβαια και τα likes ή superlikes δεν τα έκανα με το κιλό. Στη συνέχεια, αφού βελτίωσα λίγο το προφίλ μου ήρθαν τα πρώτα matches. Κορίτσια όμορφα, έτσι κι έτσι, έξυπνα ή και αδιάφορα.
Στο Tinder από τις πρώτες φράσεις του άλλου καταλαβαίνεις τι μέρος του λόγου είναι. Όσες γνώρισα από κοντά πάντως πέρα από ενδιαφέρουσες δεν ήθελαν καμία δέσμευση. Βολικό, μιας και σκεφτόμουν το ίδιο.
Επίσης είναι λογικό οι γυναίκες να είναι πιο μαζεμένες. Κανείς δε θέλει να στιγματιστεί από τη χρήση του. Το βρίσκω και λίγο αστείο, να το χρησιμοποιούν όλοι και κανείς να μην το ομολογεί! Αν κάτι μου τη σπάει, είναι που το βλέπω κάποιες φορές σαν μια μεγάλη «αγορά κρέατος». Αλλά από την άλλη με έχει βοηθήσει να μη σκέφτομαι να ξαναγυρίσω σε σχέση. Η ζωή είναι (λίγο) πιο ωραία με το Tinder και πραγματικά δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Θα είναι για πάντα ένα προσωπικό μου ένοχο μυστικό που μου επιτρέπει να φλερτάρω με άνεση.»
Η Μαρία ντρέπεται αλλά την κάνει τη δουλειά της
«Είμαι 22 χρονών, κατάγομαι από μεγάλο αστικό κέντρο και είμαι φοιτήτρια σε μια σχολή της Θεσσαλίας. Έμαθα την ύπαρξη του Tinder από την κολλητή μου η οποία το κατέβασε, το χαζο-χρησιμοποίησε και μου πρότεινε να το κατεβάσω κι εγώ, επειδή, λέει, «έχει πλάκα». Μετά από 2-3 εβδομάδες έχουμε ραντεβού και έρχεται αργοπορημένη. Μου ξεφουρνίζει ότι βγήκε με ένα παιδί που μιλούσαν στο Tinder και ότι της άρεσε αρκετά. Με τη δεύτερη λοιπόν το κατέβασα κι εγώ.
Μία που το ενεργοποίησα και έκανα 4-5 swipe left και μία που το παράτησα. Μετά από δύο μέρες μπαίνω στο Facebook και βλέπω ότι έχει γράψει κάποιος σε σελίδα του στυλ «Ανομολόγητα» του πανεπιστημίου μου ότι με είδε στην εφαρμογή, του άρεσα και ήθελε να κάνει swipe right αλλά τον πέταξε η εφαρμογή. Παθαίνω ένα μίνι εγκεφαλικό και απευθείας στέλνω στον διαχειριστή της σελίδας να σβήσει το post, απενεργοποιώ το προφίλ μου και βράζω στο καζάνι της ντροπής με την ελπίδα να μην το έχει δει κανένας γνωστός. Προφανώς η περιέργεια δεν με άφησε να ησυχάσω και μετά από κάποιες μέρες το ενεργοποίησα ξανά προκειμένου να ανακαλύψω τον κρυφό μου θαυμαστή και κάπως έτσι συνέχισα να το χρησιμοποιώ. Δισταγμοί πάντα υπήρχαν ως προς την αυθεντικότητα των προφίλ των υποψηφίων ερωτικών «συντρόφων», αν και το επόμενο βήμα μετά την πρώτη επαφή στο Τinder, είναι συνήθως το αίτημα φιλίας Facebook, όπου λίγο-πολύ μπορεί καθένας να καταλάβει κάποια βασικά στοιχεία για τον άλλον. Το Tinder είναι ένας εύκολος τρόπος να προσεγγίσεις ερωτικά κάποιο άτομο και όταν το χρησιμοποιείς ξέρεις ότι και άλλος έχει τον ίδιο σκοπό, οπότε όσο περίεργο και να ακούγεται, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το Facebook από την άλλη είναι αχανές και θεωρώ πως δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους χρήση γιατί και να βρεις τυχαία κάποιο άτομο που σου αρέσει, είναι λίγο creepy να του στείλεις αίτημα φιλίας. Πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι.
Ωστόσο, κανένα από τα δύο social media δεν συγκρίνονται με την γοητεία του κανονικού φλερτ, της συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο, και της επικοινωνίας με τη γλώσσα του σώματος αντί για τα άψυχα και απρόσωπα μηνύματα, αλλά ποιος έχει χρόνο για αυτό; Εξάλλου, η μικρή μου εμπειρία λέει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που είναι νεότεροι από μένα, δεν έχουν μάθει να κάνουν και να αποδέχονται φλερτ.
Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ το Tinder σε καθημερινή βάση, αντιθέτως μπαίνω σπάνια για να χαζέψω όταν βαριέμαι πολύ και θέλω να σκοτώσω κάπως τον χρόνο μου. Πολλά matches, χύμα άντρες, αστεία superlikes και κάφρικα πεσίματα. Τα προφίλ πολλά και διάφορα. Οι κλασικοί απανταχού κάγκουρες, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κλαρινογαμπροί, οι αυτοκινητάκιδες, οι φιλόζωοι, οι ρομαντικοί, οι σοφιστικέ, οι μπρουτάλ, οι ελληναραδες, οι πιο φυσιολογικοί, τα τρολ και τα ζευγάρια που ψάχνουν τρίτο άτομο για περιπέτειες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και γούστα σαν μια κοινή αγγελία. Οι προσεγγίσεις είναι συγκεκριμένες. Από το απλό και σύνηθες «γεια σου τι κάνεις» ή μια έξυπνη ατάκα- κοπλιμέντο, μέχρι πρόστυχα επίθετα και πονηρά GIF.
Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν αρκετά να μην διαρρεύσει στον κύκλο μου μέχρι που μπήκα και “έπεσα” επάνω σε πάρα πολλούς γνωστούς και φίλους μου. Βέβαια ακόμη δεν έχει απενοχοποιηθεί πλήρως στο μυαλό μου και δεν νομίζω να απενοχοποιηθεί ποτέ.»