post image

The Magic Carpet

H Εύη Καντώνια «φταίει» για το ψηφιακό πρόσωπο της Βιοκαρπέτ

Επιχειρηματίας, designer, μητέρα, εργαζόμενη σε μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από την καρδιά του κάμπου και απλώθηκε σε όλη την υφήλιο. Η Εύη Καντώνια λειτουργεί… ψηφιακά λανσάροντας τις συλλογές χαλιών – και όχι μόνο – της αγαπημένης μας Βιοκαρπέτ και μας απαντά πως όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει αγάπη και θέληση. Η διευθύντρια σχεδιασμού και διαφήμισης της Βιοκαρπέτ μας φιλοξένησε στο γραφείο της μία φθινοπωρινή Πέμπτη του Οκτωβρίου και μας έπεισε πως ακόμα και η οικονομική κρίση, δε μπορεί να ξεριζώσει τα γερά θεμέλια.

70 χρόνια Βιοκαρπέτ

Του χρόνου αισίως και με πολύ κόπο κλείνουμε τα 70 χρόνια μας. Εβδομήντα χρόνια λοιπόν, βρισκόμαστε στην τρίτη γενιά Βιοκαρπέτ. Είχε ξεκινήσει από τον παππού μου και μεταφέρθηκε τη δεκαετία του ‘70 εδώ που είναι τώρα, στη Λάρισα, ενώ ξεκίνησε σαν οικοτεχνία από τη Σαμαρίνα της Πίνδου, από παραγωγή φλοκάτης. Αρχικά φτιάχνοντας νήμα για φλοκάτες, ενώ μετά φτάσαμε στην παραγωγή της. Το ’70, όταν και μεταφερθήκαμε στις τωρινές εγκαταστάσεις μας, ο πατέρας μου με τα αδέρφια του ξεκίνησαν την παραγωγή μάλλινου χαλιού με αρκετούς αργαλειούς και σιγά-σιγά επεκταθήκαμε και σε άλλα προϊόντα.

 Η γεωγραφική θέση της Λάρισας ως «μοχλός ανάπτυξης» της επιχείρησης

Η Λάρισα είναι ένα κομβικό σημείο της χώρας μας. Η  κλωστοϋφαντουργία άνθιζε και σε συνάρτηση με τους κτηνοτρόφους που ζούσαν εδώ όπως και με την παραγωγή νήματος, δημιουργούσαν μία ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη του κλάδου. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όμως ήρθαν στη χώρα μας, μας άγγιξαν, το παλέψαμε και ακόμα το παλεύουμε και σήμερα φτάσαμε ως εδώ με πολύ κόπο. Γιατί το πλέον δύσκολο είναι να διατηρείς αυτό που έχεις παραλάβει.

Στο 2019

Χωρίς αμφιβολία, η Βιοκαρπέτ είναι η No1 εταιρία χαλιών στην Ελλάδα! Συνεχίζουμε με το πρώτο προϊόν να είναι η παραγωγή της φλοκάτης, την οποία και εξάγουμε, γιατί για το εξωτερικό είναι ένα είδος χαλιού μοδάτο και συνάμα διαχρονικό. Η Βιοκαρπέτ απαριθμεί εκατοντάδες χαλιά! Οι συλλογές της περιλαμβάνουν χαλιά μηχανής σε κλασικά, μοντέρνα και παιδικά σχέδια, όπως και  χειροποίητα χαλιά από τις μακρινές χώρες της Ασίας. Μελετάμε τις τάσεις της μόδας και επισκεπτόμαστε εκθέσεις του εξωτερικού για να έχουμε πάντα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις τάσεις της αγοράς και του σύγχρονου design. Έτσι λοιπόν, οι συλλογές μας ανανεώνονται κάθε χρόνο και τον αέρα αυτής της ανανέωσης το δείχνουμε και στα καταστήματά μας που συνεχώς ανανεώνονται και αυτά. Η Βιοκαρπέτ συνεχώς εξελίσσεται! Σήμερα έχει 40 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 10 στο εξωτερικό. Και εννοείται πως και εμείς έχουμε το δικό μας e-shop!

Οι χώρες προορισμού

Εξάγουμε σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή παραμένει και τα προϊόντα μας βρίσκονται σε πολλές αλυσίδες καταστημάτων. Κάνουμε επίσης εμπορία χειροποίητου χαλιού από την Ασία, χώρες όπως το Ιράν, την Ινδία, το Πακιστάν  κ.α.

Φλοκάτη made in Greece

Είναι 100% ελληνική με 100% γνήσιο μαλλί! Είμαστε περήφανοι για αυτό το προϊόν και προσπαθούμε πάντα να διαφημίζουμε την ελληνικότητά του. Είτε με μεγάλα γράμματα, είτε με μικρά, εκεί που μας επιτρέπεται. Μπορεί να μην μπει το λογότυπο, αλλά το “Made In Greece” πάντα βρίσκεται στην ετικέτα της φλοκάτης μας.

Η θέση της φλοκάτης στην παγκόσμια αγορά

Η δική μας, ελληνική φλοκάτη έχει κατακτήσει υψηλή θέση στην παγκόσμια αγορά. Ειδικά στις χώρες της Σκανδιναβίας, εκτιμάται πάρα πολύ λόγω του ψυχρού κλίματος. Οι Σκανδιναβοί είναι άνθρωποι της παράδοσης και έχουν άριστη σχέση με τα προϊόντα που προέρχονται από τη φύση. Μπορεί να παράγεται στους βιομηχανοποιημένους αργαλειούς, αλλά η παραγωγική διαδικασία εξακολουθεί να γίνεται στην Πίνδο, με τον αμιγώς παραδοσιακό τρόπο.

Λανσάροντας ψηφιακά ένα παραδοσιακό προϊόν

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η προώθηση, η ένταξή του σε νέα πλαίσια και φυσικά η πώληση. Απαιτεί όμως κόπο, σκέψη, δημιουργικότητα και πάνω απ’ όλα, αγάπη! Πλέον υπάρχουν όλα τα μέσα για να γίνει αυτή η προώθηση. Παντρεύοντας σαν σύγχρονοι άνθρωποι την παράδοση με το «σήμερα», βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ιδρυτές της εταιρείας

Ο παππούς Γιάννης ήταν ο ιδρυτής της εταιρίας. Συνεχιστές οι γιοι του. Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή το 2010. Πρόεδρος της εταιρείας σήμερα ο αδερφός μου Γιάννης και μαζί με τα ξαδέρφια μου, τον Γιώργο Καντώνια και τον Θάνο Τσιάρα, αλλά και τον θείο μου Βασίλη Τσιάρα, συνεχίσουν το όραμα του παππού. Εγώ είμαι υπεύθυνη του τμήματος marketing. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση, όμως οικογένεια για εμάς δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγγένεια του αίματος, μιας και χωρίς υπερβολές, θεωρούμε οικογένειά μας όλους τους εργαζομένους της εταιρίας!

post image

Οι εργαζόμενοι

Αν συνυπολογίζουμε και την Exalco, η οποία ανήκει στον Όμιλο, το δυναμικό αγγίζει περίπου 550 άτομα. Κι αυτές τις θέσεις τις προστατεύσαμε μέσα στην κρίση. Το είχαμε υποσχεθεί στον πατέρα μας, ο οποίος μπορεί να μην την έζησε, αλλά τη διαισθανόταν. Έτσι κι έγινε, κι αντί οι θέσεις να μειωθούν, τις αυξήσαμε κατά 100 μέσα σε μία δεκαετία. Και νομίζω πως αυτό είναι και το πιο σημαντικό, η προσφορά, δηλαδή  να προσφέρεις στους ανθρώπους, είτε αυτοί εργάζονται στη Λάρισα, είτε σε κάποιο κατάστημά μας σε όλη την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Το τμήμα διαφήμισης

Το τμήμα marketing απαρτίζεται από 3 άτομα. Συνεργαζόμαστε με έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συνάμα υποστηρίζουμε πολλούς συνεργάτες της πόλης. Από εδώ παίρνονται οι αποφάσεις για όλες τις τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, έντυπες και διαδικτυακές διαφημιστικές καμπάνιες.

Η δυσκολία του εγχειρήματος

Αν αγαπάς κάτι τόσο πολύ, μπορείς να το πετύχεις! Το ιδανικό είναι όμως να έχεις και καλούς συνεργάτες. Η ομάδα είναι το σημαντικότερο, γιατί από κοινού παίρνουμε αποφάσεις, τις οποίες συζητάμε πολύ πριν καταλήξουμε στην ιδανική!

Η δική της ιστορία

Ξεκίνησα το 1990. Έχω σπουδάσει design, βιομηχανικό σχεδιασμό και σχέδιο υφάσματος και χαλιού. Έχω εξειδικευτεί στην Αγγλία. Αυτό που κάνω μου γεμίζει κυριολεκτικά τη μέρα με δημιουργικό τρόπο. Είναι ο μισός μου χρόνος και παραπάνω.

Ο ελεύθερος χρόνος

Ελεύθερος χρόνος με μια τέτοια δουλειά και τρία παιδιά δεν υπάρχει, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να υπάρχει μια ισορροπία και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό.

Η επόμενη γενιά του ομίλου

Η επόμενη γενιά αυτή τη χρονική στιγμή είτε σπουδάζει είτε εργάζεται ήδη στον Όμιλο, σε διάφορα κομβικά τμήματα. Τους έχουμε μεταδώσει την όρεξη και την αγάπη για την εταιρία. Βέβαια έχουν τα δικά τους όνειρα, όπως είχαμε και εμείς. Είμαστε πάντα σε θέση να τους βοηθήσουμε για να τα πραγματοποιήσουν!

 

 

Go to TOP