post image

Η τέχνη να παίρνεις αποφάσεις | Pawel Motyl

Ένα αρκετά ενδιαφέρον ανάγνωσμα που δεν πρέπει να χάσεις!

Ο Pawel Motyl θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα ηγεσίας, λήψης αποφάσεων και διαχείρισης ταλέντων. Διαθέτει ένα αρκετά εντυπωσιακό βιογραφικό που καταδεικνύει την πείρα του η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω των αρχηγικών θέσεων που κατείχε κατά καιρούς. Η εμπειρία του και τα όσα είδε τον ώθησαν στην συγγραφή αυτού του πονήματος καθώς κατανόησε κάποιους βασικούς κανόνες και την ευκολία ακόμα και του πιο ‘’δυνατού’’ μυαλού να οδηγηθεί στο μεγαλύτερο λάθος. Την άποψη του αυτήν, την τεκμηριώνει μέσω ιστορικών παραδειγμάτων μεμονωμένων ανθρώπων, εταιρειών ή άλλων ομάδων που διέθεταν όλα τα εχέγγυα για τη λήψη της σωστής απόφασης αλλά δεν την εφάρμοσαν ποτέ, αντιθέτως, οδηγήθηκαν στην καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τί είναι όμως αυτό που υπερβαίνει την εμπειρία και οδηγεί στο λάθος; Ο συγγραφέας απαντάει σε αυτό με 2 όρους και τους κατονομάζει ως θεωρίες του ΄΄μαύρου κύκνου΄΄ και της ΄΄γαλοπούλας΄΄. Η πρώτη, πήρε το όνομά της εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου. Για χρόνια η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως το φτέρωμα των κύκνων είναι αποκλειστικά λευκό. Πολλές εργασίες και μελέτες στηρίχθηκαν σε αυτό, ώσπου μία ημέρα ανακαλύφθηκε ένας μαύρος κύκνος στην Αυστραλία και πολύ απλά κατέρριψε όλα τα δεδομένα. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν, στα ξαφνικά, στη ζωή μας καινούριοι παράγοντες, οι οποίοι μας βρίσκουν απροετοίμαστους και εύκολα διαλύουν ό, τι χτίσαμε. Δεν φταίμε πάντοτε εμείς, βέβαια, καθώς υπάρχουν συγκυρίες για τις οποίες ούτε καν θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε. Όσον αφορά το φαινόμενο της ΄΄γαλοπούλας΄΄, αυτό στηρίζεται στον τρόπο που μεγαλώνει αυτό το πτηνό και την οπτική που έχει για τη ζωή. Σπεύδω να εξηγήσω… σε μία εκτροφή με χιλιάδες νεογέννητες γαλοπούλες το πρόγραμμα έχει ως εξής: τρεις φορές την ημέρα τάισμα και μία καθάρισμα των κλουβιών. Τώρα, αν ήσουν γαλοπούλα θα πίστευες πως αυτή η βολική συνθήκη είναι ο κανόνας, αφού μόνο αυτό γνώρισες, θα επαναπαυόσουν και ούτε που θα σκεφτόσουν πως θα ξημερώσει και η ημέρα που θα συναντήσεις τον δικό σου μαύρο κύκνο για μία και μοναδική φορά και έπειτα θα καταλήξεις σε κάποιο γιορτινό τραπέζι (π.χ. Ευχαριστίες, Χριστούγεννα κ.λ.π.).

Άραγε υπάρχει λύση; Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Ο εφησυχασμός και η άγνοια, όπως είπαμε και παραπάνω, σίγουρα είναι εχθροί μας. Είναι θετικό πάντα να γνωρίζουμε τους λόγους για τις επιλογές που κάνουμε διότι η πορεία της ζωής μας είναι το σύνολο των επιλογών μας.

 

Go to TOP
Άνοιγμα