post image

Tα σνακ του αεροπλάνου

A low budget story με hangover, θερμίδες που καταναλώθηκαν μάταια και κουτάκια από φελιζόλ

Καλή χρονιά και καλά φαγοπότια! Οι μέρες που αφήσαμε πίσω μας ήταν ιδιαιτέρως χορταστικές με κάθε έννοια. Και για τους τυχερούς από εμάς ίσως ήταν μια ευκαιρία για ταξίδια κι οπωσδήποτε κάθε απόδραση είναι μια μικρή περιήγηση γεύσεων. Τόσο στον ταξιδιωτικό μας προορισμό, όσο και στο ταξίδι. Εδώ ήμαστε λοιπόν να συζητήσουμε για το φαγητό στο ταξίδι. Όχι με το αυτοκίνητο ή το τρένο, ούτε καν το καραβίσιο. Το θέμα μας είναι το φαγητό στα αεροπορικά ταξίδια: Είναι προφανές ότι το γεύμα είναι ανάλογο της διάρκειας πτήσης αλλά κυρίως της τιμής του εισιτηρίου και φυσικά της θέσης. Η κουβεντούλα μας θα περιοριστεί στα γεύματα των οικονομικών θέσεων, των χαμηλών και μεσαίων εταιρειών.

Οι πτήσεις εσωτερικού περιορίζονται σε συσκευασμένα σνακ ενώ για περισσότερο των τριών ωρών προβλέπεται γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό. Επίσης, η κάθε αεροπορική εταιρεία φροντίζει να προσφέρει εδέσματα ή ποτά της χώρας της. Οι γλυκύτατες αεροσυνοδοί είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και την επαγγελματική τους ευγένεια. Κάθε φορά που έρχεται η ώρα του γεύματος το αντιλαμβάνομαι από τις μυρωδιές που πλημμυρίζουν την καμπίνα και το κροτάλισμα των δίσκων στο καροτσάκι. Τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μου προκαλούν ελαφρά σιελόρροια και αδημονώ για τον δικό μου δίσκο κι ας είμαι χορτάτη, κι ας έχω τσακίσει τα γιγάντια πατατάκια από τα duty free. Σχεδόν στήνω αυτί να ακούσω τα σχόλια των συνεπιβατών και να προετοιμαστώ. Δεν κρύβω τη λιγούρα μου ούτε στις τυπικές ερωτήσεις των αεροσυνοδών και περιμένω με περισσή υπομονή το δίσκο να προσγειωθεί στ γόνατά μου.

Παρατηρώ προσεκτικά τα αεροστεγή σακουλάκια και τα κουτάκια από φελιζόλ. Διαβάζω τα συνοδευτικά χαρτάκια, αν είμαι τυχερή θα είναι στα αγγλικά αλλά συνήθως είναι στα αραβικά! Το άνοιγμα των συσκευασιών είναι πανδαισία: Φανταχτερά χρώματα μαγνητίζουν το βλέμμα και έντονα αρώματα επιτίθενται στα ρουθούνια και οι γευστικοί κάλυκες προετοιμάζονται για την απόλαυση… Όμως τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι μας. Τα παράγωγα πετρελαίου κάνουν πάρτι στο στόμα μας και ο εγκέφαλος στέλνει πολλαπλά μηνύματα που υποδηλώνουν πρόβλημα. Είναι άδικο και αγενές να μας ταΐζουν αυτές τις αηδίες.

Θερμή παράκληση προς όλες τις low budget αεροπορικές: δεν θα γίνετε ποτέ Emirates Airline, δεν θα γίνουμε ποτέ εμίρηδες. Οπότε, ας συμβιβαστούμε κάπου στη μέση. Δεν είναι ανάγκη να μας σερβίρετε νερόβραστα λαχανικά και κρέατα παρασκευασμένα πριν από πολλές εβδομάδες. Περιοριστείτε σε βραστά αυγά ή έστω σε ψωμοτύρι, ακόμη – ακόμη και σε φρυγανιές. Αλλά δεν είμαστε κότες να τρώμε ότι βρίσκετε σε τιμή ευκαιρίας στην ανατολασία.

Ουφ, τα είπα και ξεθύμανα. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο το θέμα μας, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει και τη βρωμοδουλειά. Άλλωστε, είμαι παιδί του ΠΑΣΟΚ, απόλαυσα μπριζόλα με πατάτες στο φούρνο της Ολυμπιακής και με σέρβιρε η κολλητή της Μιμής. Πρώτη ανάμνηση και παντοτινή.

Καλή ταξιδιάρικη χρονιά!

Go to TOP