post image

Σήματα Καπνού

Ποιος θα μας γλιτώσει από τις απαγορεύσεις;

Πάλι καλά που άνοιξε ο καιρός και δε τιμωρηθήκαμε αρκετά. Επιτέλους ανέβηκε η θερμοκρασία και γλιτώσαμε από τα χειρότερα. Aς μην είμαστε και αχάριστοι, αφού ευτυχώς αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Εδώ και 2 μήνες έχουμε κουραστεί να συζητάμε για τα δικαιώματα καπνιστών και αντικαπνιστών, όπως φυσικά και για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να συμπεριλαμβάνονται και τα σπίτια μας σε αυτούς… Αν θες τη γνώμη μου, θα σου πω πως θέλω να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος αντικαπνιστικός νόμος. Μόνο μη με ρωτήσεις να σου πω το γιατί, διότι δυσκολεύομαι. Δε ξέρω αν με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο Ευρωπαίος ή αν τελικά γλυτώσαμε από αρκετά τσιγάρα που πλέον στοιχίζουν ακριβά. Μη ξεχνάς ότι πάει εκείνη η καλή εποχή που έκανες ένα τσιγάρο τράκα και στο έδιναν με ευχαρίστηση. Πλέον όλοι τα έχουν κρυμμένα στις τσέπες τους και οι ακόμα πιο σκληροπυρηνικοί τα ξεχνάνε συνήθως και στο αυτοκίνητο.

Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του μέτρου είχαν αρκετό ενδιαφέρον από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή. Δεν είχαμε συνηθίσει ως τώρα να βλέπουμε το καταχείμωνο τόσο κόσμο να πίνει καφέ και ποτό στα καθίσματα έξω από το κάθε κατάστημα. Ακόμα, οι παρέες που συνωστίζονταν για να καπνίσουν ένα τσιγάρο σου θύμιζαν περισσότερο διάλειμμα σε σινεμά και λιγότερο αυτό που στη πραγματικότητα συνέβαινε. Τα παρατράγουδα που συναντούσες, αρκετά. Οι τολμηροί στυλιστικά βρήκαν την υγειά τους αφού είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν όλα τους τα accessories (κασκόλ, σκουφάκια, γάντια…) χωρίς να βάζουν και να βγάζουν. Δε λέω, είχε τη χάρη του παλιότερα να τους βλέπεις να σηκώνονται από το τραπέζι Τους και να συναρμολογούνται, αλλά επιτέλους απαλλάχθηκαν από το φόβο της αλλοιωμένης κατά λάθος εικόνας τους που με τόσο κόπο είχαν δημιουργήσει μπροστά στον καθρέφτη. Σαν το μοντέλο της βιτρίνας βγήκε και έτσι θα επιστρέψει πλέον σπίτι του.

post image

Αστεία παραμένει και η εικόνα των καπνιστών που αντιμετωπίζουν ακόμη το νέο μέτρο με τη δέουσα ελληνικότατη διάθεση, είτε ρωτώντας μπαίνοντας στα μαγαζιά αν μπορούν να καπνίσουν (λες και είναι εφιάλτης που θα περάσει) είτε φεύγοντας λες και το διπλανό μαγαζί υπόκειται σε νόμους διαφορετικού κράτους. Και ο Βασίλης Φ. περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πρόστιμο που ο πολίτης μπορεί να κληθεί να πληρώσει αν τον πιάσουν επ’ αυτοφώρω να καπνίζει: “Δηλαδή τι, 50 ευρώ αν μόλις το έχεις ανάψει φτάνοντας τα 250 ευρώ όταν τη στιγμή του ελέγχου τουλάχιστον το έχεις απολαύσει μέχρι τη γόπα του;”

Το ότι όλοι σκεβρώσαμε από την υγρασία για να καπνίσουμε ένα τσιγάρο είναι αυτονόητο, καθώς μέχρι να προσαρμοστούμε στο νέο μέτρο ήρθε το καλοκαίρι. Και σίγουρα οι νομοθέτες αυτού του κράτους δεν έχουν επισκεφθεί την πόλη μας, καθώς σίγουρα θα ήταν πιο επιεικείς. Άσε που σαν καπνιστής  θεωρούμαι ούτως ή άλλως απολίτιστος! Και χρειάζομαι διπλό κόπο από σένα (τον πολιτισμένο) για να πείσω τη Ζιζέλ που απολαμβάνει το cocktail της στο μπαρ ότι η εικόνα από μόνη της δε φτιάχνει τον άνθρωπο.

post image

Τυχεροί βέβαια όσοι διαθέτουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο που παντού επιτρέπεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνήθεια του καπνίσματος είναι εθισμός: εγκεφαλικός περισσότερο και λιγότερο βιολογική ανάγκη. Ή τουλάχιστον τα στερητικά σου σύνδρομα διαρκούν μόνο λίγες μέρες, ενώ η επιτυχία στη διακοπή του είναι να καταφέρεις να νικήσεις το ίδιο σου το μυαλό. Αφού το μέτρο εφαρμόζεται για την είσπραξη των απαραίτητων χρημάτων από την πολιτεία, δεν είναι αστείο να βλέπεις κάποιον να πίνει ναργιλέ στη mini εκδοχή του και αυτό να θεωρείται νόμιμο; Άσε που για τις επιβλαβείς συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου ακόμα δεν τις ξέρουμε.

Τέλος, αν η πολιτεία ψάχνει τόσο απεγνωσμένα τρόπους να εισπράξει χρήματα, ας θεσπίσει πάραυτα ένα νόμο με τον οποίο θα εκδίδονται πανάκριβες άδειες καταστημάτων καπνιστών και μόνο. Όσο για τα καταστήματα τα οποία θα καταχωρηθούν ως αντικαπνιστικά, να προβλεφθεί αυστηρός σωματικός έλεγχος στη πόρτα ώστε να συλλαμβάνονται οι επίδοξοι καπνιστές, όπως και να τιμωρείται το κατάστημα… Δε μπορεί, κάτι θα βγει και από αυτή την ιστορία…

Go to TOP