post image

Για εσένα που δίνεις Πανελλήνιες

Όλα θα πάνε καλά!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, με πιάνει το ίδιο άγχος. Έχουν περάσει χρόνια από την ημέρα που έδωσα εγώ πανελλήνιες εξετάσεις και όπως είναι λογικό, έχει μεσολαβήσει μια στροφή 180 μοιρών για τη ζωή μου.

Δεν θέλω να σε βασανίσω, ούτε να σου κλέψω χρόνο από την τελευταία σου επανάληψη. Παρόλα αυτά κάποια πράγματα χρειάζεται να τα ακούσεις, σε περίπτωση που δεν στα έχει πει κάποιος άλλος. Το πρωινό σου σήμερα είναι διαφορετικό. Σαν να ετοιμάζεις ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου. Τα ρούχα σου είναι πρόχειρα και το κρεβάτι σου ανακατωμμένο με φωτοτυπίες, στυλό και μαρκαδοράκια. Έκθεση λένε. Να μπει ο ρατσισμός; Είναι και επίκαιρο. Ξέρω και εγώ τι λέω μωρέ; Κλείσε τη φωτοτυπία, δεν είμαι μάντισσα, εικασίες κάνω γιατί το θέμα είναι φλέγον. Το φεγγάρι ακόμα είναι ψηλά. Δεν κοιμήθηκες πολύ καλά, αλλά σου εγγυώμαι ότι απόψε θα είναι πολύ καλύτερα. Το πρώτο βάρος θα έχει φύγει. Πες τους δικούς σου να σου βάλουνε ένα καλό πρωινό και ξαναπιάσε το κινητό να διαβάσεις αυτά που έχω να σου πω.

Δεν είναι τίποτα. Αλήθεια σου λέω, δεν είναι τίποτα. Ότι νομίζεις ότι δεν ξέρεις, θα δεις πως ως δια μαγείας θα το θυμηθείς. Σκέψου ότι οι περισσότεροι περνάνε. Αν όχι εκεί που θέλουν, έστω κάπου για να φύγουν από το σπίτι τους και να ανοίξουν μια πόρτα παραπάνω. Γιατί αυτά που λένε, ξέρεις, «με αυτό θα ασχοληθείς», «ψάξε τι επαγγελματικά δικαιώματα έχεις», δεν ισχύουν. Όλοι μπορούν να δουλέψουν εκεί που θέλουν. Δεν θα σου κλείσει την πόρτα κάποιος στον ιδιωτικό τομέα λόγω του πτυχίου σου, έστω όταν δεν χρειάζεται συγκεκριμένες σπουδές. Χαλαρά. Στο θέμα μας.

Με το που μπεις στην αίθουσα, θα νιώσεις πολύ περίεργα. Θα είναι όλοι εκεί, αλλά κανείς δεν θα μιλά. Σε παρακαλώ, ακόμα και αν μιλούν, μπλόκαρε τους ήχους. Δεν χρειάζεται να ακούσεις τις εικασίες του καθενός για τα θέματα που θα πέσουν. Όπως εσύ, ούτε εκείνοι μπορούν να είναι σίγουροι. Απομακρύνσου. Αν το νιώσεις, προσευχήσου. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να σου πει κάτι για αυτό. Μην προσπαθείς στο κεφάλι σου να λύσεις θέματα, δεν βγάζει πουθενά. Ό,τι έμαθες, έμαθες. Αυτό ήταν. Δεν θα έρθει καμία φώτιση. Απλά θα δεις ότι όντως ξέρεις αυτά που διαβάζεις συστηματικά τον τελευταίο χρόνο.

Οι εξεταστές θα είναι από πάνω σαν τη χωροφυλακή. Παρόλα αυτά, είναι εκεί για εσάς. Είναι γονείς και εκπαιδευτικοί. Είναι άνθρωποι. Μην φοβάσαι να εκφράσεις κάτι που θα ήθελες. Παρόλα αυτά το ξανατονίζω. Μπλόκαρε τους ήχους! Σε λίγο έρχονται τα θέματα!

Να’τα. Φωνές, κακό. «Επ, σκασμός». Το καρτελάκι! Γράψε τα στοιχεία σου ακριβώς όπως σου πούνε! Δεν θέλεις να χαθεί το γραπτό σου, έτσι; Τώρα, κανένας γυρισμός. Τώρα και αν πρέπει να μπλοκάρεις τους ήχους! Τα ξέρεις, έτσι; Μην τρελαίνεσαι, εννοείται πως τα ξέρεις. Νομίζεις ότι τα ξέχασες. Δώσε λίγο χρόνο, θα τα θυμηθείς. Τρείς ώρες έχεις μπροστά σου, δεν θα σου πάρει πολύ. Τελείωσες, πολύ ωραία. Τώρα ότι έγινε, έγινε. Δεν ήταν και άσχημα, έτσι; Πήγαινε σπίτι γρήγορα, κανείς δεν γουστάρει τους ψυχαναγκαστικούς γονείς που είναι στην πόρτα και ψάχνονται για φασαρία και άγχος. Φύγε γρήγορα και κοιμήσου λίγο. Τα κατάφερες. Αν όχι, έχεις περιθώριο να τα διορθώσεις στα επόμενα μαθήματα. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις για τις απαντήσεις στο ίντερνετ, αλήθεια. Είναι πολύ χειρότερο να ξέρεις ότι κάτι που έκανες λάθος δεν γίνεται να το διορθώσεις. Μην πάρεις τον καθηγητή σου από το ιδιαίτερο, αλήθεια δεν χρειάζεται!

Αυτά από εμένα. Μην ξεχάσεις να φας καλά, να μην πιεις πολύ νερό πριν φύγεις όμως. Πάρε ένα μπουκαλάκι μαζί σου όμως γιατί θα σου χρειαστεί. Που πας χωρίς καρτελάκι και ταυτότητα; Γρήγορα πίσω! Μην ακούς θορύβους, φύγε μακριά. Όλα είναι καλά. Κάπως έτσι, νιώθεις ότι όντως κλείνει ο κύκλος σου σαν μαθητής. Και πίστεψέ με, ίσως είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που θα ζήσεις ποτέ. Σε περιμένει μια άλλη ζωή.

Go to TOP
Άνοιγμα