post image

Nissan LEAF

High-tech, ηλεκτρικό, στυλάτο

Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να έχει έρθει δυναμικά τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο αλλά υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν προηγηθεί σημαντικά στο συγκεκριμένο τομέα, έχοντας συγκεντρώσει πολύτιμη τεχνογνωσία και διαθέτοντας εξελιγμένη και ώριμη τεχνολογία. Ένας από αυτούς τους κατασκευαστές είναι και η Nissan, που πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια παρουσίασε την πρώτη γενιά του πλήρως ηλεκτρικού της αυτοκινήτου, του LEAF, που συγκαταλέγεται στα πλέον επιτυχημένα παγκοσμίως.

post image

Η δεύτερη γενιά του πρωτοποριακού LEAF είναι το πιο προηγμένο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, καθώς διαθέτει εξαιρετική αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 389 χιλιόμετρα σε αστικό κύκλο και με βάση τις πολύ πιο αυστηρές και κοντά στην πραγματικότητα προδιαγραφές WLTP, δυνατότητες ημι- αυτόνομης οδήγησης χάρη στο εξελιγμένο Pro Pilot και πρωτοποριακές τεχνολογίες.

post image

Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης του LEAF, το e-powertrain, αποτελεί την καρδιά του Nissan Intelligent Power. Ιδιαίτερα εξελιγμένο, μελετημένο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ενέργειας σε συνδυασμό με υψηλή απόδοση 110 kW και 320 Nm, που με τη σειρά τους εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 7,9 δεύτερα) και δυναμικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα η υψηλής τεχνολογίας μπαταρία ιόντων λιθίου διαθέτει αξιοπιστία και μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο που έχει σα συνέπεια αυτονομία που αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης αρκετών ημερών πριν χρειαστεί επαναφόρτιση. Είτε σε οικιακό δίκτυο, είτε με τη χρήση κατάλληλου wall box, είτε σε ταχυφορτιστή.

post image

Το Nissan LEAF δεν διαθέτει μια αλλά συνολικά τρεις βασικές νέες και ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης. Η πρώτη είναι χωρίς αμφιβολία το ProPILOT. Το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης του οδηγού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οδήγηση σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την όλη διαδικασία πιο εύκολη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

post image

Η δεύτερη είναι το ProPILOT Park, που θα αλλάξει ριζικά την σχέση των οδηγών με τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους. Με την ενεργοποίησή του το ProPILOT Park αναλαμβάνει τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης, της επιτάχυνσης, της επιβράδυνσης και της ακινητοποίησης καθώς και της επιλογής της ταχυτήτων προκειμένου να τοποθετήσει με ακρίβεια το LEAF στο χώρο που θα παρκάρει. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ασφάλεια και ακρίβεια στις κινήσεις και αποφορτίζει την οδηγό από μια κατά κανόνα αγχωτική διαδικασία.

post image

Η τρίτη τεχνολογία είναι το επαναστατικό e-Pedal, που με τη σειρά του αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Κι αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα τους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού. Όταν το πεντάλ είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Η απόκριση του e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση, όταν βρίσκονται σε ανοικτό δρόμο. Για καταστάσεις έκτακτης πέδησης υπάρχει φυσικά και το συμβατικό πεντάλ φρένου.

post image

Το πρωτοποριακό όραμα της Nissan για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων περιλαμβάνει και τη χρήση των μπαταριών του LEAF, καθώς και των άλλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs) της, ως κινητές συσκευές αποθήκευσης ενέργειας. Η τεχνολογία οχήματος- δικτύου (V2G) συνδυάζει την αμφίδρομη φόρτιση επιτρέποντας την πλήρη ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας χειρισμού μη προγραμματιζόμενων ροών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες έτσι γίνονται ευρύτερα προσιτές και πιο ολοκληρωμένες.

post image

 

Το LEAF, είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές της φιλοσοφίας και της λογικής της Nissan για το μέλλον. Η εικόνα του προσδιορίζεται από τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion, αντανακλώντας το κοινό DNA αι με τα άλλα κορυφαία μοντέλα της μάρκας, όπως είναι τα X-Trail και Qashqai. Η ηλεκτρική του υπόσταση γίνεται εμφανής από το μπλε χρώμα της που αποτελεί την ταυτότητα των EVs της Nissan. Στα ιδιαίτερα αισθητικά γνωρίσματα του LEAF συγκαταλέγεται τόσο η «πλωτή» οροφή του όσο και οι κομψοί προβολείς LED, με το χαρακτηριστικό σχήμα του μπούμερανγκ.

post image

Το εσωτερικό του Nissan LEAF διαθέτει εκλεπτυσμένη εικόνα στο εσωτερικό του. Χάρη στα υψηλής ποιότητας υλικά με την τέλεια εφαρμογή και το αψεγάδιαστο φινίρισμα δημιουργεί μια αίσθηση πολυτελείας, που καθιστά την παραμονή του οδηγού και των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο ιδιαίτερα ευχάριστη. Οι επιβαίνοντες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τη χαρακτηριστική «υπογραφή» με την μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, καθώς και τα νέα χαρακτηριστικά της οθόνης TFT των 8 ιντσών. Το ιδιαίτερα εξελιγμένο και έξυπνο μενού της εξασφαλίζει την πολύ εύκολη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, η κατάσταση φόρτισης, το «αποτύπωμα» ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης. Φυσικά τα Apple CarPlay και Android Auto δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την τεχνολογική «φαρέτρα» του πρωτοποριακού ηλεκτρικού μοντέλου

Go to TOP