Όταν η μοιχεία σταμάτησε να διώκεται ποινικά
Ήταν 24 Ιουλίου του 1982
Η μοιχεία, είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε σταματήσει να συναντάμε με το πέρασμα των αιώνων. Με τις αλλαγές των γενεών, το φαινόμενο παραμένει διαχρονικό. Για να ορίσουμε κάπως πιο επιστημονικά τη μοιχεία, πρόκειται για τη σεξουαλική σχέση ενός παντρεμένου ανθρώπου με κάποιον άλλο από το έτερόν του ήμισυ. Σε νομικά πλαίσια και με ακαδημαϊκούς όρους, χαρακτηρίζεται ως η παράβαση της συζυγικής πίστης που συνίσταται στην εξώγαμη κατά φύση συνουσία μεταξύ δύο προσώπων, από τα οποία, τουλάχιστον το ένα είναι έγγαμο. Πρόκειται για ένα τόσο παλιό θεσμό, όπως ακριβώς αυτός της οικογένειας και του ίδιου του γάμου, ενώ τα στοιχεία που το διέπουν, προφανώς μεταβάλλονται με βάση την περιοχή, την εποχή και την κοινωνία.
Κατά τον 18ο π. Χ. αιώνα, στη Βαβυλώνα, ίσχυε ο κώδικας Χαμουραμπί, ο οποίος προέβλεπε την ποινή του θανάτου με πνιγμό που αφορούσε κυρίως τις γυναίκες. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τιμωρούσαν επίσης με την ποινή τον θανάτου τη μοιχαλίδα γυναίκα. Αντίθετα ο άνδρας, είχε ελαφρότερη, ή και καθόλου ποινή, αφού εκείνη θεωρούνταν ως πέτρα του σκανδάλου σε πολλά ζητήματα λόγω εποχής.
Στην Ελλάδα, υπήρξε ως αδίκημα από τις λυκαυγές της σύστασης του νεότερου κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα και παρέμεινε ακόμα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, μόνο κατόπιν παρότρυνσης του παθόντος συζύγου. Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου.
Όλα αυτά όμως, έλαβαν τέλος πριν από μόλις 38 χρόνια. Η μοιχεία πλέον, έπαψε να διώκεται ποινικά. Αυτό συνέβη με την κυβέρνηση της Αλλαγής, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης των διατάξεων που αφορούσαν το Δίκαιο της Οικογένειας. Η αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη, υποστηρίζοντας ότι «η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου». Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982. Αυτό σήμανε την αρχή… πολλών για τα ζευγάρια της χώρας!