post image

Και του Χρόνου

Από τα πέντε ως τα τριανταπέντε, η σοβαρότητα έχει πάει για κάλαντα

Ήμουν πέντε χρονών όταν ο αδερφός μου προσπάθησε να με πείσει να δω τον Άγιο Βασίλη λέγοντάς μου πως αν σταθώ στο παράθυρο της τουαλέτας θα τον δω στον ουρανό με τα ελάφια του. Ξενύχτησα όλο το βράδυ στα κρυφά να περιμένω ενώ οι υπόλοιποι συγγενείς χόρευαν στο σαλόνι. Η πνευμονία πάντως δεν ήταν δώρο του Αϊ Βασίλη. Μετά από τριάντα χρόνια βλέπω γύρω μου να έχουν γίνει πιο σοβαρά τα πράγματα τέτοιες μέρες. Πιο σοβαρά; Χμ…Ας θυμηθώ στα γρήγορα τι συμβαίνει τις μέρες του Δεκεμβρίου.

Μπαμπάδες και παιδιά στήνουν και στολίζουν το δέντρο, για να έρθει μετά η κυρία του σπιτιού να το ξεστολίσει και να το φτιάξει “σωστά’’. Κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι και τις μισές τις ψάχνουμε μονίμως, επειδή τις ξεκρεμάει ο σκύλος. Στολίζεται η πόλη με φάτνες και μπαίνουν τα πρώτα στοιχήματα για το πότε θα κλαπεί ο μικρός Χριστός. Μαζί με τους λογαριασμούς, το ταχυδρομείο μας έρχεται με μπόνους χριστουγεννιάτικες κάρτες από κάτι ξεχασμένους θείους της Αυστραλίας. Ένας τουλάχιστον γείτονας στολίζει το σπίτι του από τις αρχές Νοέμβρη. Όμως όλο και κάποιος θα έχει στολίσει ολόκληρο το σπίτι με λαμπιόνια, ώστε να κλαίει με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα παιδιά θα βγάλουν easy money με τους τέσσερις πρώτους στίχους από τα κάλαντα, όχι σαν τα “παλιά καλά χρόνια” που θα μας πουν οι γιαγιάδες για χιλιοστή φορά την ιστορία πως όταν τα παιδιά έβγαιναν για κάλαντα, δεν ζητούσαν λεφτά και έπαιρναν για ανταμοιβή πίτες, κουλούρια, γλυκά και καραμέλες. Θα έχουμε ένα στάνταρ εγκεφαλικό στο σόι από το πολύ γουρουνόπουλο και τα μελομακάρονα την ώρα που οι γυναίκες θα δηλώνουν το βάρος τους “με τα παπούτσια ή χωρίς;’’.

Θα παρακολουθήσουμε για εξακοσιοστή φορά το “Μόνος στο σπίτι’’ και θα ξαναθυμηθούμε τον Τζωρτζ Μάικλ και την Μαράια Κάρευ. Tα καταστήματα παιχνιδιών θα βάλουν δίδυμο τύπου Ψαλιδοχέρης – Έφη Σαρρή να χορεύουν αγκαλιασμένοι το εμπνευσμένο χιτ “Ψαλιδίστε με, ψαλιδίστε με” ή κάτι σε παρόμοιο στυλ, το Μαμασιτοκόριτσο, θα μετράει αντίστροφα διακόπτοντας την ένταση στο θρίλερ που είχαμε την φαεινή ιδέα να επιλέξουμε να δούμε. Οι διαφημίσεις δεν θα δείχνουν ευκαιρίες για στεγαστικά, αυτοκίνητα και σερβιέτες, αλλά για το πώς η κούκλα – αγιοβασιλίτσα κουνάει το κεφάλι και μιλάει άμα της ζουλήξεις τα πλευρά, ενώ ο Σούπερ Μέγκατρον ρίχνει με δύναμη το ακόντιο για να εξολοθρέψει τον κακό Υπερ – Μπούκοτρον. Οι πεθερές θα μπλέκονται στα πόδια της νύφης και θα δίνουν μάχη για την καλύτερη συνταγή βασιλόπιτας, τη στιγμή που οι άντρες θα προπονούνται για το χαρτί της Πρωτοχρονιάς. Θα ξεκινήσουν με φιστίκια το παιχνίδι και στο τέλος θα χαθούν συντάξεις. Η μάχη για το φλουρί θα χαρακτηριστεί “σικέ” από τον γκρινιάρη της φαμίλιας, πιο πριν θα μετρήσουμε όλοι μαζί αντίστροφα μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, ενώ θα ακούμε από δίπλα τις ευχές πιο γρήγορα διότι οι γείτονες μέτρησαν με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Θα φιληθούμε κάτω από το δέντρο και θα κάτσουν οι γιαγιάδες σπίτι με τα εγγόνια βάρδια για να βγούμε “για ένα ποτάκι’’, το οποίο φυσικά δεν θα έχει τελειώσει πριν τις έξι το πρωί που θα πίνουμε το τελευταίο κερασμένο σνηφάκι, φησνάκι, γκουχ, εχχμ σφηνάκι. Θα πάμε για σάντουιτς ή πατσά και μετά σπίτι για να δούμε τη λάμπα στο ταβάνι να κάνει “γύρω – γύρω”.

post image

Το επόμενο πρωί θα έχουν σηκωθεί οι γιαγιάδες με τα παιδιά, τα οποία θα χοροπηδούν και θα φωνάζουν την ώρα που αυτές θα έχουν μπλέξει στην κουζίνα και εσύ θα βάζεις το μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι και θα το πιέζεις όσο μπορείς για να μην ακούς τίποτα. Θα σηκωθείς, θα κάνεις το λάθος να δηλώσεις πως σε πονάει το κεφάλι και θα ακούσεις ξανά για πράσινες σαλάτες, πολύ νερό, ντεπόν αναβράζον και “αααα έτσι είναι, αυτοί που θέλουν να πιουν με ρέγoυλα ξυπνάν καλά, οι κρασοκανάτες αυτά παθαίνουν” που σε κάνει να περνάει από το μυαλό σου χωρίς να το θέλεις η πιθανότητα της υπέροχης ζωής του ασκητισμού.

post image

Κι αφού η νέα χρονιά μπήκε με τον Σούπερ Μέγκατρον να κατατροπώνει κατά λάθος την κούκλα – αγιοβασιλίτσα, οι γιαγιάδες να λένε τον καφέ, ο παππούς να βρίζει την κυβέρνηση και το γουρούνι να έχει καθίσει βαριά στο στομάχι σου, το μόνο που θα ζητήσεις από τον καινούριο χρόνο, είναι λίγο ύπνος ακόμα.

Kαλή Πρωτοχρονιά! Χικ!

Go to TOP