post image

I Will Survive (2020 version)

Mήπως όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν αφανή ήρωα;

Γεννήθηκα ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1984 δίπλα σε ένα ποτάμι. Είπα-δεν είπα την πρώτη μου κουβέντα και έσκασε το Τσερνόμπιλ. Όμως δε μας «άγγιξε» σχεδόν καθόλου, ξέχωρα από τα γεμάτα ανησυχία και οργή πρωτοσέλιδα των εντύπων της εποχής. Ευτυχώς βέβαια δεν ήμουν ενήλικος, γιατί θα το είχα λερώσει το ποινικό μου μητρώο. Οι μεν κατηγορούσαν τους δε για… αντισοβιετική προπαγάνδα και οι δε, τους μεν για ανευθυνότητα. Όπως και να ‘χει, απείχαμε από την κατανάλωση γάλακτος, λαχανικών και φρούτων, μα το κάναμε σωστά και συντεταγμένα. Δεν παίζεις άλλωστε με τη ραδιενέργεια όταν το νέφος της βρίσκεται πάνω από τη Θεσσαλία. Ξεκινάω με αυτή την αναφορά για να τονίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο πως εκείνο το «μπουμ» ήταν μία πραγματική καταστροφή. Μια καταστροφή από της οποίας τις (όποιες) συνέπειες δε θα μπορούσες να γλιτώσεις με ευκολία. Ήταν η περίοδος που έτρεμες στο ενδεχόμενο να βρέξει.

Έκτοτε η ζωή μας έγινε πιο digital μα η υπερπληροφόρηση δε συνοδεύεται κι από ορθολογική διαχείριση των πληροφοριών που λαμβάνουμε. Άλλωστε δεν είδα περισσότερες πανδημίες, μα ψευδοπροφήτες και φερέφωνά τους, που στο βωμό προώθησης των ιδεοληψιών τους δε δίσταζαν να δηλητηριάσουν τις σελίδες των εντύπων, mainstream και μη. Σωτήριο έτος 1999, και από τις αρχές του, κάποιοι κύκλοι έχουν δέσει κόμπο το ότι δεν τη βγάζουμε μέχρι το 2000. «Προφητεία» πρώτη: «Το 1999 και 9 μήνες θα έρθει από τον ουρανό ο Βασιλιάς του Τρόμου…». Απόσπασμα ψευδοπροφητείας του Νοστράδαμου, γνωστού αεριτζή με μεγάλα κονέ που κατάφερε να περάσει σε κάποια κιτάπια της ιστορίας ως λόγιος. Κι ως γνωστόν, ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει τις προφητείες. Έλεγαν λοιπόν οι επί γης… διαννοούμενοι πως θα συμβεί πυρηνικό ολοκαύτωμα.

post image

Η υπόθεση «έδενε» κι απ’ το γεγονός πως ένα διαστημόπλοιο της NASA που κουβαλούσε ένα δοχείο με 40 κιλά πλουτωνίου θα περνούσε απ’ τη Γη για να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητά της ως «σφεντόνα» για να φτάσει στον Κρόνο. Ούτε το Cassini έπεσε (μα χάρισε στην ανθρωπότητα γνώση που ακόμα αποκωδικοποιείται), μα ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, το δοχείο με το πλουτώνιο θα διαλύονταν στην ατμόσφαιρα. «Πέθαναν» και οι υπολογιστές την τελευταία μέρα του ’99 γιατί δε μπορούσαν να «διαβάσουν» το 00 του τότε νέου έτους και επιστρέψαμε στη Λίθινη Εποχή. Εεεεεε, με συγχωρείτε, λάθος Σύμπαν.

Ας επιστρέψουμε όμως στις πανδημίες. Μπορεί το DNA μου να μην είναι άφθαρτο και η Θεά Τύχη να μη με έκανε ψηλό, γεροδεμένο και γενικότερα αρτιμελή, μα επιβίωσα. Επιβίωσα του HIV, του Έμπολα, της χολέρας, της μαλάριας, του Κίτρινου Πυρετού, του ιού του Δυτικού Νείλου, της νόσου των «Τρελών Αγελάδων», του SARS, της πνευμονίας, της γρίπης και πολλών ακόμα ασθενειών. Δεν ξέρω αν το ανοσοποιητικό μου σύστημα είναι ατσάλινο και γι’ αυτό ευθύνονται τα εμβόλια-Γκοτζίλα που μας έκαναν στο στρατό. Επιβίωσα και είμαι εδώ, και μάλιστα έχω σκαλίσει τη λίστα με όλες τις πανδημίες που σάρωσαν τον πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια. Ολοζώντανος, με πολλές επιπλέον άχρηστες πληροφορίες.

post image

Όσο για τον περιβόητο SARS-CoV-2, ας δείξουμε λίγη ψυχραιμία. Το κάναμε τόσες φορές στο παρελθόν, γιατί να πανικοβληθούμε σήμερα; Πλένουμε καλά τα χέρια μας, λέει το Υπουργείο Υγείας. Τονίζω το «καλά», γιατί από τις εμπειρίες  που έχεις με τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταλαβαίνεις με τη μία πως ο Έλληνας δεν έχει την καλύτερη σχέση με το νερό. Επίσης, όταν φτερνιζόμαστε, βάζουμε τον αγκώνα μπροστά. Και όταν χασμουριόμαστε, το χέρι- άσχετο, αλλά καλό θα ήταν να αναφερθεί.  Από τον ιό κινδυνέουν ΜΟΝΟ εξασθενημένοι οργανισμοί, κυρίως υπερηλίκων. Δε θα πάθουμε τίποτα λοιπόν, για άλλη μια φορά. Εδώ θα είμαστε και το φθινόπωρο, να διαβάζουμε στα social media την προτροπή να διαδώσουμε την ιστορία του παιδιού που ξαναβρήκε το φως του όταν είδε στον ύπνο του τον καθηγητή του Casa De Papel να του λεει «Η ζωή είναι μπροστά σου».

Καλά ξεμπερδέματα!

 

Go to TOP