post image

H Ράνια Κωστάκη πιστεύει ότι το ραδιόφωνο δε θα μας εγκαταλείψει ποτέ

“ You can go and ask her, her life is a movie”

 

Παραγωγός. DJ. Γυναίκα. Μαχήτρια. Ο λόγος στη Ράνια Κωστάκη, η οποία με τις μουσικές της επιλογές και τη γλυκύτατη χροιά της, συνοδεύει τις βόλτες μας εδώ και πολλά χρόνια μέσω της retro επιλογής που ονομάζεται ραδιόφωνο, στον Ρυθμό 9,49. Τη συναντήσαμε ένα μεσημέρι καλοκαιριού, και μας μίλησε ανοιχτά για το καλοκαίρι, το ραδιόφωνο, αλλά και την προσωπική της ζωή.

Mεγαλώσατε σε ένα σπίτι με μεγάλη δισκοθήκη ή η αγάπη σας για τη μουσική γεννήθηκε από το προσωπικό σας πάθος;

Δεν μεγάλωσα σε σπίτι με μεγάλη δισκοθήκη, ούτε με πάρα πολλή μουσική γενικότερα. Όσον αφορά το πάθος το οποίο προέκυψε στην πορεία, με μυήσανε θα έλεγα σχεδόν με το ζόρι, στα ξαφνικά.

25 χρόνια ραδιόφωνο. Τι σκέφτεστε πλέον όταν «σκαλίζετε» το επαγγελματικό σας παρελθόν κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό;

Δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Αν γυρνούσα πίσω, θα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Ζήσατε όλη τη μετάβαση από το αναλογικό ραδιόφωνο μέχρι και τη σημερινή, ψηφιακή εποχή. Πιστεύετε πως το αγαπημένο μας μέσο έχει μέλλον, και αν ναι, πώς το φαντάζεστε;

Εννοείται ότι έχει μέλλον. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω, όπως και η τηλεόραση, περνάει μεγάλες περιόδους κρίσης. Όσο υπάρχει κρίση (και οικονομική, για να αναφερθώ και σε αυτή), η αγάπη του κόσμου γίνεται όλο και πιο έντονη. Αυτό που ουσιαστικά προτείνω και σε παιδιά που ξεκινάνε τώρα, είναι να μην εγκαταλείψουνε στιγμή την ανάγκη για έκφραση. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο έκφρασης. Ο παραγωγός εκφράζεται για να νιώθει και ο ίδιος όμορφα, για να γίνει αυτό κατανοητό και στους ακροατές.

Για περισσότερη από μία δεκαετία σας βρίσκουμε στον Ρυθμό 9,49 και στην απογευματινή του ζώνη. Τι σας λείπει περισσότερο από τη… ραδιοφωνική νύχτα στην οποία σας είχαμε γνωρίσει;

Για δώδεκα χρόνια έκανα βράδυ, ενώ μετά έκανα μετάβαση στην πρωινή ζώνη για σχεδόν δεκατρία χρόνια. Στην απογευματινή ζώνη βρίσκομαι τα τελευταία δύο. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, μιας και ο “πρωταθλητισμός” γίνεται αποκλειστικά στην πρωινή ζώνη ενός σταθμού και εγώ έβαλα ένα στοίχημα πως αυτό μπορεί να ανατραπεί, μιας που έχει να κάνει και με το πως διαχειρίζεται ο παραγωγός την ώρα που επιλέγει να είναι. Η απογευματινή ζώνη, είναι μια ώρα που μου αρέσει πολύ, που δεν πίστευα ποτέ οτι θα βρεθώ σε αυτή. Τελικά ίσως την έχω αγαπήσει και περισσότερο από όλες τις άλλες που έχω υπηρετήσει. Κρατάω την επαφή μου με τη νύχτα με την εκπομπή “Νύχτα στο ρυθμό”, οπότε από εκεί παίρνω μια δόση και παρηγορούμαι, μιας και η νύχτα έχει μια άλλη μαγεία, ραδιοφωνικά τουλάχιστον.

O Ρυθμός είναι ένας από τους λίγους σταθμούς με πληθώρα παραγωγών. Πώς αντιμετωπίζετε τις playlists που κυριαρχούν; «Κατάρα» ή απλώς σημείο των καιρών;

Όχι, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί που να μπορούν να προτείνουνε μουσική, οπότε είναι μια διαδικασία που προσφέρει ασφάλεια και στο format που εξυπηρετεί το κάθε ραδιόφωνο. Γενικότερα όμως, αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, αναγκαστικά πρέπει να μπείς στη λογική της λίστας για να μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο αυτό που πραγματικά θέλει. Μέσα από έρευνες που κάνουν τα ραδιόφωνα, δίνουνε στο ακροατήριο την ευκαιρία να ακούσει τα τραγούδια που αγαπάει. Από ‘κει και πέρα, σαφώς πρέπει να υπάρχει ένας ραδιοφωνικός παραγωγός τουλάχιστον, που να εξυπηρετεί ένα format με λίστες, να προτείνει και να έχει το κύρος και το σεβασμό από τον κόσμο να προτείνει μουσική.

post image

Eσείς προσωπικά, σαν DJ ορίζετε αυτόν που μιξάρει λάιβ μουσική ή θα μπορούσατε να «βαφτίσετε» έτσι και έναν γνώστη της ο οποίος κάνει απλή αναπαραγωγή των κομματιών σε ένα μπαρ;

Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες στο κομμάτι του DJ. Εγώ ας πούμε, επειδή κάνω πολλές ώρες studio την ημέρα και στο σπίτι μου υπάρχει και ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί ειδικά έτσι ώστε να ακούω μουσικές και να μπορώ να δοκιμάζω αλλαγές και γενικότερα να ετοιμάζω κάθε DJ set μου, δεν έχω μπεί στη λογική του υπολογιστή. Αυτή η λογική μπορεί να εξυπηρετεί τα παιδιά που βρίσκονται σε ένα μαγαζί και παίζουν πάρα πολλές ώρες. Τους δίνει ευκολία και μεγαλύτερη άνεση. Εγώ όταν θα βρεθώ σε ένα μαγαζί και θα κάνω ένα πρόγραμμα δυόμιση-τρεις ώρες, θα πρέπει να είμαι και σε επαφή με τον κόσμο για το τι θέλουν να ακούσουν, Θα πρέπει να έχω μια ευελιξία αλλά και μια ροή μέσα στο κεφάλι μου πιο έτοιμη, έτσι ώστε να μπορέσω να παίξω πιο άνετα. Τώρα, άλλα πράγματα χρειάζεται ένα bar από ένα club ή ένα beach bar. Κάθε περίπτωση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα.

Πιστεύετε πως ένας DJ, προκειμένου να αποδόσει την καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα σε ένα χώρο, πρέπει να δίνει βάση στα προσωπικά του ακούσματα και αυτά να είναι που θα βγάλει προς τα έξω;

Δεν σημαίνει οτι ένας DJ που μπορεί να παίξει σε ένα club να κάνει και τον κόσμο που βρίσκεται σε ένα μικρότερο μπαράκι να περάσει καλά. Πάντα ο DJ πρέπει να σέβεται τον κόσμο που έχει από κάτω και να αφουγκράζεται το τι θέλει να ακούσει και όχι να βάζει αυτά που θέλει ο ίδιος για να περάσει καλά. Αν μπορέσει να συνδυάσει το δικό του προσωπικό γούστο με του κόσμου, βγαίνει σαφώς το τέλειο αποτέλεσμα.

Πώς μπορείτε να συνδυάζετε το μουσικό management του Ρυθμού την ώρα που και έχετε το δικό σας καθημερινό δίωρο, αλλά και κάνετε sets σε όλη τη χώρα;

Αυτό σημαίνει ότι δουλεύω πάρα πολλές ώρες. Επίσης, είμαι standby για ότι χρειαστεί. Αν έχεις βρει μια φόρμα που σε εξυπηρετεί όλα δουλεύουν. Π.χ. όταν βγαίνουν νέα τραγούδια, καθόμαστε και τα δοκιμάζουμε. Αυτό γίνεται μια φορά στις δεκαπέντε μέρες. Έτσι αλλάζουμε τις λίστες με το νέο υλικό που μας έρχεται και μας αρέσει.

Πώς εξηγείτε το γεγονός πως ενώ δεν είχατε ποτέ δική σας τηλεοπτική εκπομπή, παρόλα αυτά είστε πασίγνωστη;

Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα social media, αλλά και κάποιες εμφανίσεις μου στην τηλεόραση. Δεν αγαπώ την τηλεόραση, αγαπώ το ραδιόφωνο, Αν και με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές, θα έκανα κάτι στην τηλεόραση, δεν το αποκλείω. Μόνο όμως αν είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει και με κάνει να νιώθω καλά. Μέχρι στιγμής, όσα μου έχουν προταθεί είναι πράγματα που δεν μου κάνανε κλικ. Το οτι με ξέρει ο κόσμος νομίζω κυρίως πως έχει να κάνει με τα social, αλλά και τα media γενικότερα.

Πρόσφατα αναφερθήκατε σε ένα πρόβλημα υγείας το οποίο σας βασανίζει από την εφηβική σας ηλικία. Είστε φύσει θαρραλέα, θέλατε να στηρίξετε τους ανθρώπους που βιώνουν τα ίδια ή συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα;

Δεν περίμενα την τηλεοπτική εκπομπή για να αποκαλύψω κάτι, μιλάω καθημερινά στους ακροατές μου για πράγματα που αντιμετωπίζω, έτσι έχω αναφερθεί και στο ραδιόφωνο σε αυτό. Απλώς κάποιος το άκουσε, το “τσίμπησε” και μου έγινε η πρόταση να μιλήσω για αυτό στην εκπομπή. Ήδη ένιωθα οτι αυτό που έπρεπε να κάνω το είχα κάνει ραδιοφωνικά, οτι βοηθούσα δηλαδή άλλες γυναίκες που μπορεί να είχαν το ίδιο θέμα, να τους δίνω κουράγιο και να τους πω πως όλα μπορείς να τα προλάβεις και να τα διορθώσεις.

post image

Tί θα λέγατε σε ένα κορίτσι που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα;

Αρχικά κάποια πράγματα δεν συμβαίνουνε τυχαία, από τη στιγμή ειδικά που δεν ευθύνεσαι εσύ, ακόμα και αν φροντίζεις τον εαυτό σου. Παρόλα αυτά προκύψει κάτι, κάνουμε ότι χρειάζεται σε σχέση με γιατρούς και θεραπείες. Μέχρι ένα σημείο όμως, για να μην επηρεαστεί η ψυχολογία μας και μας γίνει όλο αυτό εμμονή. Από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα γυναικολογικό θέμα, ακόμα και αν φτάσει σε σημείο που να σου πουν οι γιατροί οτι δεν θα καταφέρεις να αποκτήσεις δικό σου παιδί.

Σε αυτή την περίπτωση, τι γίνεται;

Δες πως υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια που μεγαλώνουν δύσκολα, οπότε μπορείς να μπείς εσύ στη διαδικασία να τα προσέξεις και να τα πάρεις στην αγκαλιά σου. Το βλέπω και ενεργειακά, οτι πρέπει να ασχοληθείς με το συνάνθρωπό σου και τις ανάγκες που μπορεί να έχει, όχι μόνο αν είναι μωρό, ακόμα και αν πρόκειται για έναν μεγαλύτερο άνθρωπο. Είναι όλα σημάδια για το τι πρέπει να κάνεις στη ζωή σου από εδώ και πέρα.

Mέχρι πού θα φτάνατε για τους ανθρώπους που αγαπάτε;

Α καλά, θα έφτανα και σε άλλο πλανήτη για να τους βοηθήσω.

Πώς καταφέρνετε να διατηρείστε τόσο νέα;

Προσπαθώ να περνάω καλά, να σκέφτομαι όμορφα, να μετατρέπω κάθε αρνητική κατάσταση σε θετική. Είναι ένας αγώνας καθημερινός, δεν είναι εύκολο. Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα. Προσπαθώ να μην το βάζω κάτω.

Μέσα στην όλη busy ζωή σας, πώς διαχειρίζεστε τον ελεύθερό σας χρόνο και τί αγαπάτε περισσότερο;

Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, τουλάχιστον τώρα. Αγαπώ να κάθομαι στο σπίτι, να έρχονται φίλοι, να μαγειρεύω, να ακούω μουσικές, να κάνω βόλτες στη θάλασσα, στο βουνό…τέτοια πράγματα. Γενικά προσπαθώ να έχω επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάω γιατί δεν τους χαίρομαι ιδιαίτερα, αλλά και με τη φύση, όσο περισσότερο γίνεται.

post image

Καλοκαίρι: Στις διακοπές σας προτιμάτε ήρεμους ή πολύβουους τόπους;

Δεν υπάρχουν διακοπές. Οι πολύβουοι τόποι είναι αυτοί που πάω και παίζω μουσική. Όσον αφορά τη δυνατότητα να κάνω διακοπές, αν φέτος προκύψει κάτι μετά από 15 χρόνια, θα είναι κάπου πάρα πολύ ήρεμα και κάπου έτσι, “οικογενειακά” θα έλεγα.

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός ξεκούρασης;

Είναι ένα όμορφο, ήρεμο, ζεστό σπίτι, κατά προτίμηση δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στο βουνό. Όχι κάπου ενδιάμεσα, δηλαδή πάλι κοντά στη φύση και όχι με πολύ θόρυβο και βαβούρα.

Ποιο τραγούδι σας θυμίζει περισσότερο απ’ όλα το καλοκαίρι;

Πάρα πολλά… δεν μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο γιατί στις αρχές του καλοκαιριού υπάρχουν τραγούδια που με συνοδεύουν όλο το καλοκαίρι, στο κλείσιμο του καλοκαιριού υπάρχουν άλλα…Αυτή την περίοδο, δεν θα σταθώ σε ελληνικό τίτλο, θα σας πω ένα που μου άρεσει πάρα μα πάρα πολύ και είναι ενδεχομένως το τραγούδι που θα μας απασχολήσει. Λέγεται “Αll town road – Lil Nas Ex”. M’αρέσει πάρα πολύ. Δεν είναι καλοκαιρινό, μ’αρέσει όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Κλείνοντας, τι σημαίνει για εσάς η λέξη Πεζοδρόμιο, που αποτελεί και το όνομα της free press μας;

Όταν ακούω αυτή τη λέξη σκέφτομαι δυο πράγματα. Σκέφτομαι όταν ήμουν μικρή που μου άρεσε πάρα πολύ να κάθομαι στην άκρη. Ακόμα και τώρα καμιά φορά σε κανένα περίπατο, μ’αρεσει να κάθομαι και να παρατηρώ τα αυτοκίνητα και τον κόσμο που περνάει. Βέβαια, ξέρεις, είναι λίγο επίφοβο αυτό, γιατί ξαφνικά σε βλέπει ο κόσμος και λέει “τι κάνει αυτή κάτω στο πεζοδρόμιο;” Είναι όμως μια ωραία λέξη. Επίσης, μου έρχεται στο μυαλό το κουτσό που παίζαμε πάνω στο πεζοδρόμιο, αυτό με τα κουτάκια. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες!

Go to TOP