post image

Γεύσεις του κόσμου…

...μια ολόκληρη γιορτή

Το Πεζοδρόμιο συναντά ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας αλλά κατάγονται από διαφορετικές χώρες. Ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες και διαφορετική κουλτούρα. Μιλήσαμε μαζί τους  διαφορετικές γλώσσες, νιώσαμε τί σημαίνει φιλοξενία και φτάσαμε εύκολα στο συμπέρασμα πως το διαφορετικό χρώμα, η διαφορετική γλώσσα και θρησκεία είναι απλώς λεπτομέρειες. Σε αυτό μας το ταξίδι κυριάρχησαν οι γεύσεις: Άλλες οικείες, άλλες λιγότερο, καθώς και μερικές εντελώς εξωτικές. Στην πορεία του λοιπόν καταλάβαμε πως δεν υπάρχει καλύτερος μάγειρας απ’ αυτόν που αγαπά την παράδοση της χώρας του. Αν λοιπόν αγαπάτε το φαγητό το ίδιο με ‘μας και ακολουθήσετε πιστά τις συνταγές των επόμενων σελίδων, το μόνο βέβαιο είναι πως θα μπορέσετε να πείτε με ευχαρίστηση πως το Πεζοδρόμιο σας κέρασε το εορταστικό σας τραπέζι. Καλές γιορτές και καλή όρεξη!

 

Μπαλκίς Μοντί – Τσουινού Ντουμενί (Κονγκό)

post image

Ψάρι αλμυρό με τηγανητή μπανάνα

Υλικά
Αλμυρό ψάρι της αρεσκείας μας
Μπανάνα
Πράσινη πιπεριά
Κρεμμύδι
Λάδι
Κύβος λαχανικών

Εκτέλεση

Βάζουμε το ψάρι για 2 ή 3 ώρες σε νερό, για να ξαρμυρίσει. Στη συνέχεια, βάζουμε το λάδι και τηγανίζουμε το ψάρι, αφότου σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά για 15 περίπου λεπτά. Κόβουμε σε ροδέλες τη μπανάνα, ζεσταίνουμε στο λάδι το τηγάνι και τηγανίζουμε τη μπανάνα. Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο με τον ζωμό και σε λίγα λεπτά σερβίρουμε.

Σόχον Κοζέτ (Λίβανος)

post image

Τσέζ αλά ρίς

Υλικά

1 κοτόπουλο
Κιμά
1 κρεμμύδι
Ρύζι μπασμάτι
1 φύλλο δάφνης
Μοσχοκάρυδο
1 ξυλάκι κανέλα
Πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε καλά το κοτόπουλο, όταν ετοιμαστεί, το βγάζουμε από το ζουμί και το αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, μετά βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε αλάτι. Βράζουμε το ρύζι μέσα στο χυμό από το κοτόπουλο και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά. Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι, καθαρίζουμε το κοτόπουλο, σοτάρουμε κουκουνάρι και λίγα αμύγδαλα, χωρίς τη φλούδα τους. Βάζουμε το φουντούκι στο μπλέντερ και το κόβουμε μικρά κομματάκια. Όταν όλοι οι καρποί είναι έτοιμοι, καλύπτουμε όλο το ρύζι και το κοτόπουλο.

Σερίν Χατζή (Ιράκ)

post image

Μπριάμ

Υλικά

Ρύζι
Κοτόπουλο
Πατάτες
Κρεμμύδι
Φιδάκι
Μπαχαρικά

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κόκκαλα από  το κοτόπουλο, βράζουμε και τσιγαρίζουμε.  Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε μαζί τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το καρότο. Κάνουμε το ίδιο με τα φιδάκια, τα αναμιγνύουμε με το ρύζι και τα μπαχαρικά και τα βράζουμε. Έπειτα τοποθετούμε το ήδη βρασμένο ρύζι  σε ταψί, τοποθετώντας από πάνω τα τηγανισμένα λαχανικά και το κοτόπουλο.

Σταυρούλα Αθάνατου
Δάφνη & Νεφέλη Αντωνάκη (Μεξικό)

post image

Mole Poblano

Υλικά

Πιπεριές καπνιστές (15 chile ancho, 12 chile mulato, 6 chile chipotle)
½ κρεμμύδι – 1 κεφάλι σκόρδο – 2 ντομάτες
2 κ.γ.  γλυκάνισο – 2 με 3 ξυλάκια κανέλα
150 γρ. Σταφίδες – 100 γρ κολοκυθόσπορος
50 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα – 100 γρ φιστίκι αράπικο
¼ κ.γ. γαρύφαλο – 1 πιλονσίγιο (ζάχαρη με αρωματικά)
2 τορτίγιες καλαμποκιού – 150 γρ μαύρη σοκολάτα
2 κ.σ. μαγειρικό λίπος – 1 πλάτανο (αρσενική μπανάνα)
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση

Τοποθετούμε στο γκριλ του φούρνου τις πιπεριές, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τον πλάτανο και τα ψήνουμε. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό της κότας μαζί με το σκόρδο, τις ντομάτες και το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε τα ξυλάκια κανέλας, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο. Έπειτα, πολτοποιούμε με προσοχή το περιεχόμενό της. Αφού ψήσουμε τις πιπεριές, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τον πλάτανο, τα πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μαγειρικό λίπος προσθέτοντας ζάχαρη και σοκολάτα. Όταν λιώσουν, τοποθετούμε τα υλικά της πρώτης κατσαρόλας. Με όλα μας τα υλικά πλέον σε μία κατσαρόλα, σιγοβράζουμε με προσοχή για να μην αρπάξει, μέχρι το μόλε γίνει πηχτό. Στο τέλος βάζουμε τις μερίδες κοτόπουλο στο μόλε να πάρουν μία βράση και σερβίρουμε ζεστό με συνοδευτικό ρύζι και τορτίγιες καλαμποκιού.

Ίβα Γεροβασίλη (Καναδάς)

post image

Ζαμπόν

Υλικά
½ ανανά, κομμένο σε δαχτυλίδια
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο σε κύβους
2 κιλά καπνιστό ζαμπόν φουαντρέ
Κεράσια μαρασκίνο

Υλικά για τη σως:
3 κούπες χυμό ανανά
½ κούπας καστανή ζάχαρη
Σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

Toποθετούμε το ζαμπόν σε έναν πάγκο.  Έπειτα καρφώνουμε τον ανανά με οδοντογλυφίδες γύρω από το ζαμπόν, αφού πρώτα τοποθετήσουμε ένα κεράσι σε κάθε λωρίδα του. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τη σως μας, τοποθετώντας τον χυμό του ανανά, τη ζάχαρη, λίγο χυμό από τα μαρασκίνο και το σιρόπι σφενδάμου σε μπωλ. Χτυπάμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από το ζαμπόν, το οποίο τυλίγουμε σφιχτά με ένα κορδόν και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία ώρα και αφού ανοίξουμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το χυμό του πάνω, κάθε 5 λεπτά για μισή ώρα.

Φερνάντο Ζαμόρα (Ουρουγουάη)

post image

Asado με Chimichurri sauce

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι πλευρό
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπεριές
Ρύζι ή οποιοδήποτε συνοδευτικό επιθυμούμε

Υλικά για τη σως

2 χοντρές σκελίδες σκόρδο
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ρίγανη
Μισό φλιτζάνι λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)
Φύλλα μαϊντανού και κόλιανδρου
1/3 φλιτζάνι ξύδι
¾ κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση:

H αυθεντική συνταγή πραγματοποιείται σε μπάρμπεκιου, ψήνοντας όσο πιο αργά μπορούμε. Ο ιδανικός χρόνος είναι 50 λεπτά για κάθε πλευρό σε μέτρια φωτιά. Σε περίπτωση που το βάλουμε στο φούρνο, προθερμαίνουμε για λίγα λεπτά στους 180 βαθμούς και έπειτα τοποθετούμε το κρέας μας για 30 λεπτά. Όσο για τη σάλτσα μας, βάζουμε όλα τα περιεχόμενα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σως. Τέλος, προσθέτουμε πάνω στο κρέας ή τη χρησιμοποιούμε σαν συνοδευτικό.

Νάταλι Τσιαρέσκα (Ρωσία)

post image

Ρώσικη σαλάτα (Olivier)

Υλικά

7 πατάτες
5 καρότα
6 κομμάτια τουρσί
6 αβγά
300 γρ. ζαμπόν βραστό ή κοτόπουλο
200 γρ. μαγιονέζα
100 γρ.στραγγιστό γιαούρτι
Μία κονσέρβα αρακά

Εκτέλεση

Βράζουμε την πατάτα, το καρότο και το αβγό. Κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Η συγκεκριμένη σαλάτα τρώγεται σε μεγάλο πιάτο στο τραπέζι μας, ή λειτουργεί και ως συνοδευτικό στα διάφορα γεύματά μας.

Μιρέιγ-Φρανσουάζ  Ντελμπαέρ (Γαλλία)

post image

Αυθεντικός «κορμός» των Χριστουγέννων

Υλικά

180 γρ κουβερτούρα
100 γρ κακάο
150 γρ ζάχαρη
50 γρ ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. γαλλικό καφέ
250 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
1 κ.σ. ρούμι
6 αβγά

Εκτέλεση

«Σπάζουμε» τη κουβερτούρα και τη λιώνουμε αργά σε ένα μπεν μαρί. Έπειτα προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκο και ασπράδι. Χτυπάμε καλά τους κρόκους με ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπροι. Σε αυτούς προσθέτουμε το μίγμα του μπεν μαρί και ανακατεύουμε ξανά Χτυπάμε τα ελαφρώς αλατισμένα ασπράδια μέχρι να «δέσουν» σφιχτά και τα προσθέτουμε στο άλλο μας μίγμα. Τότε, ανακατεύουμε ελαφρώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Έπειτα ξεκινά η διαδικασία του ψησίματος: Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα τετράγωνο, αντικολλητικό ταψί και στη συνέχεια ψήνουμε, αφού έχουμε τοποθετήσει στη βάση ένα χαρτί ψησίματος που βουτυρώσαμε καλά. Ψήνουμε στους 180 για 10 με 15 λεπτά. Αφήνουμε το ομογενοποιημένο παντεσπάνι να κρυώσει, αφού το αναποδογυρίσουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Ταυτόχρονα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (που φροντίζουμε να είναι παγωμένη) στο μίξερ. Ακολουθούν η ζάχαρη και το ρούμι.

Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε πάνω στην κρέμα γάλακτος. Τυλίγουμε το γλυκό αρχίζοντας από την πλευρά που μας είναι πιο βολική. Το σηκώνουμε με την πετσέτα και μετά κόβουμε λοξά τις άκρες του. Τέλος, πασπαλίζουμε με το κακάο την επιφάνειά του και το κρατάμε σε δροσερό μέρος μέχρι να το σερβίρουμε.

 

Go to TOP