post image

Γκρέτα Αγάρμπο

Ένα άρθρο μηδενικού οικ@λογικού αποτυπώματος

 

Γκρέτα! Όταν μεις ακούγαμε Γκρέτα, πίσω στα χρόνια τα αγνά, που ΄παιρνες το μηδέν για να  φτιάξει η γραμμή και «νέα» είδηση ήταν ότι διαλύθηκαν οι Γουάμ (γκούγκλαρε WHAM) πριν έξι μήνες, η επόμενη λέξη που σκεφτόμασταν ήταν Γκάρμπο και αντανακλαστικά σφίγγαν οι λαγόνες μας.

Αλλά τότε οι εξαγωγές της Σουηδίας ήταν οι καλλονές και σήμερα οι εξαγωγές της έχουν μηδενικό γενικώς αποτύπωμα. Στην εποχή μας, όταν ακούς Γκρέτα, η επόμενη λέξη που σκέφτεσαι είναι Τούνμπεργκ και αντανακλαστικά κλείνεις τα αφτιά σου.

Σε ένα πράγμα όμως της βγάζω το καπέλο: τέτοια τρελή δικαιολογία για να γλυτώσει κανείς το σχολείο δεν έχει ξανασκαρφιστεί. Και θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν σκέφτηκα στα δεκαπέντε μου κει που ‘κανα τις πρωινές κοπάνες  να κοτσάρω και μια μπλούζα «Σώστε την σαύρα της ΚαράμπαληΣ και την αγριομολόχα του Πηνειού» και  «Λευτεριά στα παπάκια του Ληθαίου – Σ.Π.Μ.Ο.Θ.Γ.Κ.».

post image

Και το απίθανο είναι ότι έπιασε! Βέβαια μιλάμε για Σουηδούς γονείς. Γιατί η Ελληνίδα μάνα δεν χαμπαριάζει από οικ@λογίες και τα συναφή και η Ελβιέλα πιάνει ταχύτητα φωτός όπως έχει εντελώς επιστημονικά αποδειχθεί. Εγώ πάντως δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι οι συμμαθητές της βρήκαν ευκαιρία να απαλλαγούν από το σπασικλάκι και έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι.

post image

Τα ‘δαν αυτά στον ΟΗΕ που δεν χάνει ευκαιρία για ένα καλό σόου και της είπαν «έλα να μας πεις δυο λόγια να γεμίσουμε ένα κενό πέντε λεπτάκια που είχαμε την Τρίτη το απόγευμα». Διότι στον ΟΗΕ ξέρουν από σόου καλύτερα και από την Ρούλα την Κορομήλα, από τότες που ανέβηκε ο Φιντέλ και τους έβγαλε μισής μέρας λόγο μέχρι που κουβαλούσαν τα μπαρμπάδια αναίσθητα απ’ την εξάντληση και που ‘θελε να τον ξεπεράσει ο Καντάφι αλλά τον σταμάτησαν αφού έσκασε δυο μεταφραστές σαν άλογα του Πόνυ Εξπρές.

Και πετάγεται λοιπόν κοτζαμάν Καζιράγκι, εγγονός του πρίγκιπος Ρενιέ του Μονακό που παντρεύτηκε την Γκρέυς την Κέλυ και γι’ αυτό και μόνο θα του άξιζε καθολικός και παντοτινός σεβασμός,

post image

χώρια που γέμισε το πριγκιπάτο με καζίνα και χέστηκαν στο τάληρο ‘κει που το θησαυροφυλάκιό τους ήταν πιο άδειο κι από κατάψυξη Εσκιμώου (RIP και ρισπεκτ Ρενιέ αλάνι για πάντα στο λιμάνι – του Μονακό), και λέει της Γκρέτας «Στάσου, έχω ‘γω ιστιοπλοϊκό μπάνικο, που έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα!». Και ‘κει πάνω σκέφτομαι WTF, και παθαίνω ντουβρουτζά που δεν ξέρω τι είναι το ανθρακικό αποτύπωμα και γιατί όσο πιο μηδενικό τόσο πιο καλό;

Απευθύνομαι στον γκούγκλη (σιγά μην διάβαζα βιβλίο) και ευθύς έρχομαι στα ίσια μου μόλις μαθαίνω ότι μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα είχε και το κάρο του Γοργογέτα, αγωγιάτη της γειτονιάς που κουβαλούσε μπάζα και σακιά μαρμαρόσκονης, και ότι Γοργογέτας και Καζιράγκι έχουν κοινά σημεία.

post image
Φωτογραφία: Tάκης Τλούπας

 

Και νιώθω μεγάλη περηφάνεια για την καταγωγή μου, που μέχρι τότες την νόμιζα ταπεινή αλλά ήταν που μας έκρυβαν την αλήθεια για τα αποτυπώματα. Που το μόνο αποτύπωμα που άφηνε το κάρο του Γοργογέτα ήταν οι καβαλίνες του αλόγου, που σιγά μην έχουν μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα από τα πριγκιπικά σκατά του Καζιράγκι.

post image

Βέβαια άμα του ‘λεγες του Γοργογέτα ότι το κάρο του έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα θα σε ντάνιαζε με τα σακιά μαρμαρόσκονης, αλλά τούτη είναι άλλη κουβέντα. Εν τέλει ο πρίγκηψ ταξίδεψε και ο ίδιος με το ιστιοπλοϊκό και την Γκρέτα γιατί του φάνηκε διασκεδαστική αλλαγή από το 262 ποδιών γιοτ της οικογένειας που χρειάζεται 5 τόνους πετρέλαιο μόνο για να’ χει τα φώτα αναμμένα στο λιμάνι.

post image

Και τέλος πάντων, βάνουν την Γκρέτα στο ιστιοπλοϊκό και την περνάν απέναντι και ρωτάω: Αν ήταν η Γκρέτα απειλή για τα πετρελαϊκά συμφέροντα, πολύ το’ χαν οι Επτά Αδελφές να το φουντάρουν; Κάμερα σε μένα. Και φτάνει η ακτιβίστρια τέλος πάντων να βγάλει τον λόγο και τι τους λέει; Ότι κακώς είναι κει και θα’ πρεπε να ‘ναι στο σχολείο της. Φήμες θέλουν τον διευθυντή του σχολείου να προβαίνει στο απονενοημένο διάβημα.

Υ.Γ. Πολλοί λένε ότι σημασία δεν έχει ο αγγελιαφόρος αλλά το μήνυμα. Βέβαια οι ίδιοι δεν θα έστελναν ποτέ συλλυπητήρια με έναν κλόουν.

post image

Το πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής είναι υπαρκτό και ο κίνδυνος πραγματικός. Ας μην τον ευτελίζουμε με σόου της πλάκας. Γιατί η Γκρέτα μπορεί να είναι επικίνδυνη αλλά όχι για αυτούς που νομίζουμε.

Go to TOP