post image

To δέντρο… made in Thessaly

Ο Βασίλης Χρυσόμαλλος καλλιεργεί και πουλά τα έλατα που "χρωματίζουν" τις γιορτές μας

Ο Βασίλης Χρυσόμαλλος, πτυχιούχος του τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του σε ένα επάγγελμα με το οποίο απασχολείται όλο τον χρόνο, αλλά του αποδίδει τα προς το ζειν αποκλειστικά τις μέρες των γιορτών: Kαλλιεργεί και πωλεί τα έλατα που στολίζουν τα σπίτια μας, καθώς και τις πλατείες χωριών και πόλεων της περιοχής.

Κατάγεται από το  Βροντερό και βρίσκεται δύο ανάσες από την Πύλη. Εκεί, στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, ο Βασίλης επέστρεψε και δίνει στα Χριστούγεννα τον φόντο που τους αρμόζει. Από μικρό παιδί ακολουθούσε τα χνάρια του πατέρα του, Κωνσταντίνου, τα οποία σχεδόν καθημερινά τον οδηγούσαν δίπλα στα έλατα. Η επιχείρηση άνοιξε το 1990, με σκοπό να δώσει στους Θεσσαλούς την ευκαιρία να αποκτήσουν δέντρα τα οποία μεγάλωσαν με σεβασμό και φροντίδα.

post image

«Μία από τις πρώτες αναμνήσεις που έχω από παιδί, κρατάει από τον χειμώνα του 2000. Τότε ήταν που αναγκαστήκαμε να κόψουμε έλατα με χιόνι που ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Κόντρα στον καιρό, που καθιστούσε την κοπή πολύ δύσκολη», μας αναφέρει με περηφάνια. Όντως, ο καιρός είναι αστάθμητος παράγοντας στα ορεινά. Πόσο μάλλον στο Βροντερό, που έχει χτιστεί σε υψόμετρο 900 μέτρων. Υψόμετρο ιδανικό για τη φυσική ανάπτυξη του έλατου.

Η οικογένεια Χρυσόμαλλου έχει τις δικές τις καλλιέργειες δένδρων. Ένα φυτώριο «ζωντανό», από το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί «την καρδιά των Χριστουγέννων» ανάλογα με τις ανάγκες του: Από γλάστρες με ελατάκια έως δύο μέτρων, μέχρι και ολόκληρο το δένδρο! Η φροντίδα που απαιτείται σε ένα τέτοιο φυτώριο είναι μεγάλη, ενώ χαρακτηριστικά, η περίοδος «ωρίμανσης» του δένδρου κυμάνεται από 10 έως 20 χρόνια. Στο διάστημα αυτό λαμβάνει χώρα και η διαδικασία της υλοτομίας.

post image

Με τα ηνία της επιχείρησης εδώ και 3 χρόνια στα χέρια του, ο Βασίλης αισθάνεται πως πέρα από την ευθύνη να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, φέρει την ίδια ευθύνη απέναντι και στον καταναλωτή. Ο σεβασμός στον αγοραστή και τις ανάγκες του είναι το Α και το Ω για μία δουλειά σαν κι αυτή. Όμως τα έλατα δε μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό του για το υπόλοιπο έτος. Έτσι, τον υπόλοιπο χρόνο εμπορεύεται φυτόχωμα. Όμως σκέφτεται τις μέρες των Χριστουγέννων όλο τον χρόνο.

«Το Βροντερό, τις μέρες των γιορτών μεταμορφώνεται. Είναι μεν τουριστικός προορισμός, αλλά κάποιες μέρες σαν κι αυτές γίνεται κάτι ακόμα πιο όμορφο», μας εκμυστηρεύεται. Παρόλα αυτά ο πληθυσμός του δυσκολεύεται, καθώς είναι στην πλειοψηφία του αγροτικός. Σε καμία περίπτωση δε λείπουν όμως τα χαμόγελα και η αισιοδοξία για το μέλλον. Το δέντρο ήδη στολίστηκε και οι κάτοικοι του Βροντερού μπορούν να υπερηφανεύονται για τη γενναιοδωρία και την φιλοξενία τους. Γιατί τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές όλων των ανθρώπων, και στα ορεινά φαίνεται πως δεν το έχουν ξεχάσει.

 

 

Go to TOP
Άνοιγμα