post image

Dig A Pony

O Ιωάννης Ζάχος είναι ο Τελευταίος των Σαγματοποιών

 

Είναι 16 Απριλίου του 2019 και από το πρωί οι δρόμοι της Καρδίτσας είναι γεμάτοι κίνηση. Οι άνθρωποι διαβάζουν τα νέα στα smartphone τους, άλλοι κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ και την ίδια στιγμή ένας ποδηλάτης με αθλητικό εξοπλισμό καταγράφει τη διαδρομή του με μία κάμερα GoPro. Λίγα μέτρα πιο πέρα, κατευθυνόμαστε σε ένα κατάστημα που η επιγραφή του γράφει «Σαγματοποιείο». Καθώς ανοίγουμε την πόρτα, αντικρίζουμε εικόνες μιας άλλης εποχής. Σέλες, σαμάρια, γιλέκα αναβατών, χαλινάρια και γενικότερα, αντικείμενα που θαρρείς πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από έναν ολόκληρο λόχο ιππικού κάποιας παλιάς εποχής, περασμένης και σαφώς πιο αγνής. Υπεύθυνος γι’ αυτές τις δημιουργίες είναι ο Ιωάννης Ζάχος, που στα ψηφιακά 00’s επιμένει να κρατάει ζωντανή μια τέχνη που οφείλει την ύπαρξή της στα δυο του χέρια.

Έχει πατήσει τα 60 του η εργατικότητά του θυμίζει τριαντάρη. Άλλωστε οι χειροποίητες δημιουργίες του είναι σημείο αναφοράς σε όλη τη Θεσσαλία. Έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του. «Σαγματοποιός, ο άνθρωπος που φτιάχνει σαμάρια», λέει και χαμογελάει καθώς θυμάται το παρελθόν. Ήταν από μικρός στη βιοπάλη και γνωρίζει τα μυστικά από παιδί. Κι όταν τον ρωτάμε για τη σημερινή εποχή, δε νιώθει καθόλου παράταιρος. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες του επαγγέλματος, όμως από την άλλη θεωρεί πως το πεδίο σε αυτή τη δουλειά είναι ακόμα ανοιχτό. Μπορεί λοιπόν τα άλογα να λιγοστεύουν και η ανθρωπότητα να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη μαζική παραγωγή, όμως αν είσαι χαρισματικός σε αυτό που κάνεις, είναι βέβαιο πως θα συνεχίσεις να δικαιώνεσαι.

post image

«Πάντα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει το μεράκι» μας αναφέρει και καταλήγει πως χωρίς αυτό, όσο προικισμένος κι αν είσαι, δε θα καταφέρεις πολλά πράγματα. Δεν κρύβει βέβαια τίποτα, και έπειτα μας τονίζει πως ο σαγματοποιός έχει κάτι κοινό με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Το εξασκείς για βιοποριστικούς λόγους: «Είναι ένα επάγγελμα που αγαπώ, μία κληρονομιά των προγόνων μου που όσο μου εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, δε θα σταματήσω το τιμώ, όπως με τιμάει κι αυτό». Για την ιστορία, όσο μείναμε στο σαγματοποιείο του κυρίου Ζάχου, το τηλέφωνο δε σταμάτησε να χτυπά για ερωτήσεις και παραγγελίες, ενώ η κίνηση μέσα στο κατάστημα ήταν πολύ μεγάλη.

Την ώρα που συζητάμε μαζί του επανέρχονται στο μυαλό μας οι παιδικές μας αναμνήσεις. Οι αμαξάδες διασχίζουν τους δρόμους και μεταφέρουν τους ανθρώπους στη δουλειά τους ή τους χαρίζουν λίγες στιγμές αναψυχής. Οι σκέψεις μας όμως γίνονται φωναχτά και ο κύριος Ζάχος δε χάνει την ευκαιρία να αρπάξει την πάσα: «Σε μια εποχή που ο άνθρωπος ζει και λειτουργεί χωρίς να σκέφτεται το περιβάλλον, είναι λογικό όλοι να θυμούνται το παρελθόν και να προβληματίζονται για το πού οδηγούμαστε». Όχι πως φαντάζεται ένα μέλλον στο οποίο οι μεταφορές θα γίνονται με άλογα, αλλά καταθέτει μία καίρια άποψη: «Πρέπει η ανθρωπότητα να πάψει επιτέλους να πληγώνει τον πλανήτη και να στραφεί σε πηγές ενέργειας που δε μολύνουν την ατμόσφαιρα».

post image

Έπειτα επιστρέφουμε στα της εργασίας του. Μπορεί τα άλογα να λιγοστεύουν και να μη χρησιμοποιούνται όπως στο παρελθόν, όμως η ιππασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε… καλό φεγγάρι. Οι περισσότερες παραγγελίες δε, γίνονται από διαφόρων ειδών επαγγελματίες που η καθημερινότητά τους περιστρέφεται γύρω από τα άλογα. Έτσι, ο κύριος Ζάχος με μεθοδικότητα και υπομονή ξεκινά και πάλι αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους. «Χτίζει» πάνω στον σκελετό της σέλας και μέσα σε τρεις μέρες παραδίδει στον πελάτη του ένα προϊόν που δε συγκρίνεται με οτιδήποτε που φέρει τη σφραγίδα του βιομηχανικού. Μπορεί λοιπόν να μη χειρίζεται γιγαντιαία μηχανήματα, αλλά φτάνει και περισσεύει η γνώση του. Άλλωστε και ο ίδιος μας διαβεβαιώνει πως τα προτερήματα του χειροποίητου, το καθιστούν μονόδρομο σε τέτοιου είδους κατασκευές. Κάτι περισσότερο θα ξέρει, όπως και οι χιλιάδες πελάτες του που τον τιμούν όλες αυτές τις δεκαετίες.

Όσο για το μέλλον, ο μοναδικός σαγματοποιός της Καρδίτσας- και ίσως της Θεσσαλίας- το κοιτάζει αποφασιστικά. Όσοι λοιπόν περίεργοι και ανήσυχοι θέλετε να δείτε από κοντά το έργο ενός ανθρώπου που μπορεί να υπερηφανεύεται πως κέρδισε στον τομέα του τις μηχανές, θα τον συναντήσετε στο κατάστημά του στο κέντρο της πόλης.

Go to TOP