post image

Dark

Kάτι πολύ περισσότερο από μια γερμανόφωνη εκδοχή του Stranger Things

Την πρώτη κιόλας μέρα του Δεκεμβρίου, έκανε πρεμιέρα στο Netflix μια όχι μόνο Γερμανική, αλλά και γερμανόφωνη σειρά που πολλοί βιάστηκαν να κρίνουν και να ταυτίσουν με το πολυαγαπημένο Stranger Things. Κι όμως: Aπό την πρώτη κιόλας σεζόν των 10 επεισοδίων το Dark κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά. Μπορεί να ζητήθηκε από τους Baran bo Odar και Jantje Friese να χρησιμοποιήσουν μια γνωστή και πετυχημένη συνταγή επιτυχίας, αυτή της μαύρης τρύπας, αλλά δεν θα μπορούσε να σταματήσει εκεί. Το Dark ήρθε να μας ταρακουνήσει για τα καλά, και εμείς του δώσαμε το χρόνο που του άξιζε, για να το παρουσιάσουμε όπως του αρμόζει.

Όλα ξεκινάν από το Βίντσεν: Μία σκοτεινή, βιομηχανική πόλη της Γερμανίας. Εκεί που όλοι κάπως, κάποτε, συνδέονται. Μια περιοχή απόλυτα οργανωμένη και ήσυχη, όπου τα μυστικά της φαντάζουν ατελείωτα, με ένα τεράστιο δάσος στην μέση του πουθενά, ένα πυρηνικό εργοστάσιο που την κρατά οικονομικά και ενεργειακά ζωντανή, και μια  βροχή που ρέει συνεχώς άφθονη!

post image

Η εξαφάνιση δύο παιδιών έρχεται από τα πρώτα κιόλας επεισόδια να ταράξει και να στιγματίσει την εξέλιξη την ιστορίας. Και εδώ είναι που το Dark αποκτά την δική του προσωπικότητα, και δημιουργεί ένα νέο μοτίβο στον τομέα του Sci-fi θρίλερ. Τί είναι αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει 33 χρόνια μετά; Το ερώτημα που καλείται να λύσει η αστυνομία του Βίντσεν δεν είναι το ποιος απήγαγε τα δύο αυτά παιδιά, αλλά το πότε. Υπόγειες πύλες, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. “Everything is connected” λέει ο αφηγητής στα πρώτα επεισόδια (και η σειρά το τηρεί με το παραπάνω). 33 χρόνια πριν ήταν, όταν ο υπαστυνόμος Ulrich έχασε τον αδερφό του, και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια τραγωδία, μόνο που αυτή τη φορά αγνοείται ο γιος του: Όπως καταλαβαίνεις, η υπόθεση αυτή δε θα μείνει ανεξιχνίαστη.

Θα γυρίσει τη γη ανάποδα; Θα βασιστεί στην τύχη; Θα επιστρατεύσει το αστυνομικό του δαιμόνιο; Σημασία έχει πως ξεκινά να ενώνει το πάζλ κομμάτι-κομμάτι, κι εκεί το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο Jonas, του οποίου ο πατέρας αυτοκτονεί αφήνοντας πίσω του ένα γράμμα με εντολή να μην ανοιχτεί πριν τις 4 Νοεμβρίου, στις 22:13. Το περιεχόμενό του είναι άγνωστο, όπως και οι περιπέτειες στις οποίες θα οδηγηθεί ο… τυχερός. Ξέχωρα όμως από αυτά, κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους κατοίκους γιατί η πόλη γεμίζει από πεθαμένα πουλιά, τα φώτα τρεμοσβήνουν, και τι είναι εν τέλει όλοι αυτοί οι περίεργοι ήχοι που ακούγονται από το υπερπέραν. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με μία φράση του Einstein: Πως ο διαχωρισμός του χρόνου σε παρόν και μέλλον, είναι μια επίμονη παραίσθηση!

Αν είσαι από αυτούς που λατρεύουν την επιστήμη, τα αστυνομικά, το μυστήριο, ακόμη και τις σειρές με πρωταγωνιστές παιδάκια, έχεις ήδη αργήσει! Το Netflix αναμφίβολα κατάφερε όχι μόνο να εντυπωσιάσει, αλλά και να ικανοποιήσει κάθε λογής θεατή μέσα σε μόνο μία σεζόν. 10 επεισόδια που δεν σε άφηναν να πατήσεις pause, ούτε για να φέρεις κάτι να φας βρε αδερφέ. Με όμορφη πλοκή, χωρίς περιττές πληροφορίες και ανεξήγητες λεπτομέρειες. Το μόνο που αποζητούσε ήταν η προσοχή σου, και όλα τα υπόλοιπα τα είχαν προβλέψει οι παραγωγοί!

Go to TOP