post image

Τι είναι η τρέλα; | Darian Leader

Μια μικρή διατριβή στον τομέα της ψυχολογίας

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για την ανακάλυψη αυτού του βιβλίου και σας το προτείνω δίχως επιφυλάξεις. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως μία «μικρή διατριβή» στον τομέα της ψυχολογίας, κατάλληλη για ανάγνωση τόσο από επαγγελματίες όσο και από βιβλιοφάγους που τους γοητεύει το είδος. Ο συγγραφέας του, Darian Leader, μας παραδίδει ένα πρωτότυπο και λυτρωτικό έργο μέσω του οποίου καταλύονται τα ταμπού γύρω από τη ψυχική νόσο. Ο ίδιος είναι ψυχαναλυτής και με τη βοήθεια τόσο της εμπειρίας του όσο και ιστορικών δεδομένων, αναλύει την λογική που κρύβεται πίσω από την ΄΄τρέλα΄΄. Όροι, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, με των οποίων το άκουσμα τρομάζουμε, περιγράφονται με αποδοχή και κατανόηση, γεγονός που αλλάζει την οπτική του αναγνώστη και τον προδιαθέτει να δεχθεί καλύτερη πληροφόρηση. Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι για τον καθένα μας αυτή η πλευρά της ζωής αποτελεί περισσότερο ένα πιθανό σενάριο παρά μία μακρινή εξαίρεση.

Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο νου μας, σε ό,τι έχει να κάνει με την παραφροσύνη, καταλύονται μέσω αυτού του αναγνώσματος. Ο μύθος που θέλει τον ψυχικά ασταθή χαρακτήρα να ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος απορρίπτεται και αποδεικνύεται πως η ψύχωση και η κανονική, δίχως ασυνέχειες, ζωή είναι απολύτως συμβατές στην πραγματικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει στις ειδήσεις δολοφόνους υπεράνω υποψίας που σκότωναν εν ψυχρώ και με σταθερά μοτίβα ή εκτελεστές που ζούσαν μία ήρεμη οικογενειακή ζωή και μία μέρα στα ΄΄ξαφνικά΄΄ η οικεία τους μετατράπηκε σε τόπο εγκλήματος. Στην πραγματικότητα, τέτοιου τύπου συμπεριφορές δεν στερούνται λογικής. Κρύβουν συγκεκριμένο σκεπτικό το οποίο είναι συνεχές, δομημένο και αποτέλεσμα χρόνων. Συγκεκριμένα, ερμηνεύονται στη βάση μίας ακλόνητης ιδέας η οποία στηρίζεται σε ψευδείς υποθέσεις. Άρα, στον αντίποδα των παραισθήσεων δεν βρίσκεται η κανονικότητα, αυτό είναι ένα σύνηθες γνωστικό σφάλμα το οποίο βασίζεται στα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο το άτομο που υποφέρει από τέτοιου τύπου σκέψεις και στο κατά πόσο τις διαχειρίζεται σωστά μέσα στην καθημερινότητά του. Κατανοεί την απόστασή του από αυτές ή τον κατακλύζουν εξ’ολοκλήρου;

Συνοψίζοντας, θα σας δώσω ένα παράδειγμα το οποίο δεν αναφέρεται στο βιβλίο αλλά θεωρώ πως περιγράφει άρτια το νόημα της προηγούμενης παραγράφου. Πριν από καιρό είχα παρακολουθήσει την ομιλία μίας κοπέλας στο TED-ex, η οποία ήταν σχιζοφρενής και μιλούσε για την ζωή της και μέσα σε άλλα, για την φοβία της απέναντι στους κλόουν. Στο τέλος της ομιλίας της δήλωσε, «τόση ώρα σας μιλάω και στο κοινό κάθεται ένας κλόουν σε κάποιο από τα καθίσματα» . Έδειξε με τον τρόπο αυτό ότι παραμένει λειτουργικότατη παρ’όλες τις παραισθήσεις και τους φόβους της, ενώ παράλληλα διαχωρίζει το πλασματικό από το πραγματικό δίχως να τα συγχέει.

«Αυτά και άλλα πολλά θα βρείτε στο ξεχωριστό αυτό βιβλίο, που καταπιάνεται με αυτήν την ιδιαίτερη και επίπονη πτυχή της ζωής…»

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελίδες: 472

Έτος Εκδόσεως: 2020

Go to TOP
Άνοιγμα