post image

Christmas Actually

Δέκα διαχρονικά, κινηματογραφικά “must” για τις μέρες των γιορτών

Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι κλασικές, σαν το «Σκρουτζ» ή το “Holiday INN”, που θα θέλαμε να δούμε (αλλά βαριόμαστε). Είναι τα κινούμενα σχέδια όπως «Το Πολικό Εξπρές» ή ο «Ρούντολφ», που είναι χαριτωμένες αλλά… παιδικές. Και είναι και αυτές που βγαίνουν κάθε Χριστούγεννα, παίζουν όλοι οι Μπεν Άφλεκ αυτού του κόσμου κι ενώ δεν τις θυμάται κανείς, κάπου, κάπως, κάποτε, όλοι τις έχουν δει. Το καλό που έχουν αυτές οι ταινίες είναι ότι συνήθως είναι ελαφρές, δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα και έχουν πάντα το μήνυμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά (διότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει). Και όσο κι αν ακούγεται απλό, στην περίοδο του ανελέητου βομβαρδισμού αρνητικών ειδήσεων, αυτό αρκεί. Προτείνουμε ένα μείγμα από συνήθεις υπόπτους (π.χ. στο νούμερο ένα είναι μια ταινία που κάποιος ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσει να δει) και κάποιες της τελευταίας κατηγορίας. Ορισμένα «ιερά τέρατα» της εορταστικής περιόδου (Γκρέμλινς, Γκριντς, Μπρους Γουίλις) καταφέραμε να τα αποφύγουμε και κάποια άλλα (Χιού Γκραντ) όχι. Δική σας..

10) Ο Άι-Βασίλης Είναι Λέρα (Bad Santa)

post image

Μικροκακοποιός που δεν διακατέχεται ιδιαίτερα από το πνεύμα των Χριστουγέννων (για να τεθεί κομψά), πιάνει δουλειά σαν Άι-Βασίλης στο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μαύρη κωμωδία. Μπίλι Μπομπ Θόρντον. Ταινία για όλη την οικογένεια… δεν την λες.

9) Ο Αδελφός Του Άι-Βασίλη (Fred Claus)

post image

Ο Άι-Βασίλης βοηθάει τον μικρότερο, τζογαδόρο αδερφό του (Βινς Βον) να ξεχρεώσει αυτά που χρωστάει, με αντάλλαγμα την βοήθεια του ενόψει Χριστουγέννων. Το ηθικό δίδαγμα; Τίποτα δεν είναι τζάμπα.

8) Χριστούγεννα Στα Τέσσερα (Four Christmases)

post image

Ο υπεύθυνος για τους ελληνικούς τίτλους εδώ είχε κέφια. Ζευγάρι (Βινς Βον… πάλι! και Ρις Γουίδερσπουν) επισκέπτονται τα Χριστούγεννα τους γονείς τους, που είναι όλοι χωρισμένοι και ο ένας χειρότερος από τον άλλο.

7) Χριστούγεννα Στην Πρίζα (Deck The Halls)

post image

Γείτονες ανταγωνίζονται ποιος θα διακοσμήσει το σπίτι του με περισσότερα λαμπάκια εν όψει Χριστουγέννων. Στο τέλος, το σπίτι του ενός φαίνεται από το διάστημα. Επικός Ντάνι Ντε Βίτο.

6) Συνέβη Κάποια Χριστούγεννα (Surviving Christmas)

post image

Ο Μπεν Άφλεκ είναι ορφανός αλλά και πλούσιος και για να μην περάσει μοναχικά Χριστούγεννα, νοικιάζει μια οικογένεια να υποδυθεί τη δική του. Στο τέλος ερωτεύεται την «αδερφή» του… αλλά και ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε;

5) The Holiday

post image

Δυο φίλες που ταλανίζονται από προβλήματα (αισθηματικής φύσεως), αποφασίζουν να ανταλλάξουν σπίτια (και χώρες) εν όψει Χριστουγέννων. Στο τέλος η μία καταλήγει με τον Τζουντ Λο και η άλλη με τον Τζακ Μπλακ. Παράξενο πράγμα η μοίρα…

4)Αγάπη Είναι… (Love Actually)

post image

Παράλληλες ρομαντικές ιστορίες στο γραφικό Λονδίνο, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Χιου Γκραντ, Κόλιν Φερθ, Λίαμ Νίσον και πάει λέγοντας. Η Χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί-σταθμός, το βαρύ πυροβολικό, το ανεπίσημο νούμερο ένα. Κι όλα βγαλμένα μέσα από τη ζωή.

3) Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (The Nightmare Before Christmas)

post image

Ο Τιμ Μπάρτον μας δείχνει τι συμβαίνει, όταν το Χάλογουιν συναντάει τα Χριστούγεννα και ο ίδιος δεν τα είχε σπάσει ακόμη με την έμπνευση.

2) Μόνος Στο Σπίτι (Home Alone)

post image

«Μια τεράστια πίτσα με τυρί, μόνο για μένα!», «Κουράγιο Χάρι, είναι απλά ένα μικρό παιδί… σου λείπουν δύο δόντια;», «Καλά Χριστούγεννα άθλιο ζώο, και ευτυχισμένο το νέο έτος». Gamechanger, που λέμε και στο χωριό μου.

1) Μια Υπέροχη Ζωή (Its A Wonderful Life)

post image

Ένας άντρας αποφασίζει να αυτοκτονήσει πιστεύοντας πως η ζωή των αγαπημένων του προσώπων, θα είναι καλύτερη χωρίς αυτόν. Ο φύλακας-άγγελός του τον σώζει την τελευταία στιγμή. Παρακολουθήστε την, σαν να βλέπατε μια ταινία του Δημήτρη Χορν.

Go to TOP