Ξεκίνησε το φεστιβάλ Καννών με ηχηρά ονόματα και μία εξίσου ηχηρή απουσία

Όλα τα φώτα σε Αλμοδοβάρ και Ταραντίνο

 

Ξεκίνησε χθες το βράδυ το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του μήνα, με 22 ταινίες να βρίσκονται στο διαγωνιστικό τμήμα που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα. Αρκετοί από τους σκηνοθέτες είναι κορυφαίοι και η μάχη αναμένεται μεγάλη. Ανάμεσά τους ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος 25 χρόνια μετά το Pulp Fiction που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα το 1994, επιστρέφει στην Κυανή Ακτή με την ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μπραντ Πιτ και Λεoνάρντο ντι Κάπριο.

Την ανώτατη διάκριση του Φεστιβάλ διεκδικεί ωστόσο και η τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Πόνος και Δόξα» με την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας

Όμως το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει και απουσίες… μεγατόνων. Ο λόγος για τις ταινίες «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ

και «The Irishman» («Ιρλανδός») του Μάρτιν Σκορσέζε.

Το γεγονός ότι τα γυρίσματα και των δύο ταινιών δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ… υπό μία έννοια βολεύει όσους δεν θέλουν για μια ακόμα φορά να αναφερθούν στη σημαντικότερη κόντρα των τελευταίων μηνών στο προοίμιο του διάσημου φεστιβάλ. Οι ταινίες χρηματοδοτήθηκαν από το Netflix και ο κανονισμός του Φεστιβάλ Καννών αποκλείει από το διαγωνιστικό τμήμα την συμμετοχή τέτοιων παραγωγών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο και επισκιάζει τη μεγάλη γιορτή αλλά και για το οποίο πρέπει να αναζητηθεί επείγοντως λύση. Κι αυτό το Netflix, το Amazon Video και τα υπόλοιπα streaming sites αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας.

Go to TOP
Άνοιγμα