post image

Ταινίες τρόμου που απαγορεύτηκαν σε πολλές χώρες

Θέλουμε πάντα περισσότερο αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι ταινίες τρόμου που βγαίνουν πλέον δεν έχουν την παραμικρή σπίθα της ωμής φρίκης που μας έκαναν να βιώσουμε οι αντίστοιχες του είδους που κυκλοφόρησαν έως και τη δεκαετία του ’90. Άλλοι θα πουν για τα φτηνά εφέ και για τα κακά γραφικά, παρόλα αυτά εκεί βρισκόταν όλο το point και για αυτό κιόλας το λόγο μνημονεύονται ακόμα ανάμεσα στα κλασσικά. Τι συμβαίνει όμως με εκείνες τις ταινίες που απαγορεύτηκε η προβολή τους;

#Texas Chainsaw Massacre

Μια αληθινή ιστορία που καταγράφει τις περιπέτειες μιας ομάδας εφήβων στο Τέξας. Μετά από ώρες περιπλάνησης, βρίσκονται μπροστά σε ένα φρικαλέο σπίτι μιας περίεργης οικογένειας, η οποία ζει από ανθρώπινο κρέας. Η ταινία μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κλασσικές ταινίες τρόμου και πιο αγαπημένες όλων των εποχών, παρόλα αυτά για πολλά χρόνια της είχαν ρίξει εμπάργκο χώρες όπως η Φινλανδία, η Χιλή, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη. Κυκλοφόρησε το 1974 αλλά μέχρι τις αρχές του 2000, ήταν δυσεύρετη.

#Nekromantik

Τι πιο άρρωστο και προσβλητικό από μια ταινία που περιλαμβάνει νεκροφιλίες και κακοποίηση ζώων; Το «Nekromantik» κυκλοφόρησε το 1987, ενώ μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να τη δουν ολόκληρη χωρίς να cringάρουν έστω και λίγο. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη πάλι δεν επέτρεψαν την προβολή της, παρότι ο σκοπός της ήταν ακριβώς αυτός, να έρθει αντιμέτωπη face-to-face με την λογοκρισία της κυβέρνησης ενάντια στην τέχνη. Μάλιστα, στην κυκλοφορία του sequel, η αστυνομία έκανε επιδρομές με συλλήψεις μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

#Serbian Film

Η ταινία αυτή αποτελεί πλέον ένα στοίχημα, ή έστω κάποιου είδους αστείο ανάμεσα στις μικρότερες ηλικίες. Και δεν έχουν άδικο. Ένας παλιός πορνοστάρ στην προσπάθειά του να θρέψει την οικογένειά του, μπλέκει σε μια ιδιόρρυθμη πλεκτάνη – εταιρεία παραγωγής πορνό, όπου αναγκάζεται να κάνει βάναυσα πράγματα. Λίγοι κατάφεραν να τη δουν, ακόμα λιγότεροι είχαν πρόσβαση στην uncensored έκδοσή της. Φόνοι, κακοποιήσεις παιδιών, σεξ με πτώματα και άλλα πολλά. Ο σκηνοθέτης της είχε συλληφθεί για την προβολή της ταινίας σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ πολλές χώρες δεν την πρόβαλαν μέχρι να γνωστοποιηθεί μια censored έκδοση. Κυκλοφόρησε το 2010.

#Cannibal Holocaust

Μια παραγωγή του 1980 που βασίζεται κυρίως στην κακοποίηση ζώων. Μάλιστα, σε συγκεκριμένες σκηνές, λέγεται πως δεν πρόκειται καν για εφέ και πως πράγματι τραυματίστηκαν ζώα για χάρη του γυρίσματος. Αυτό για να φαίνονται ακόμα πιο αληθοφανείς οι ανθρώπινες δολοφονίες. Μάλιστα, οι ηθοποιοί υπέγραψαν συμβόλαιο που δεν τους επέτρεπε να κυκλοφορήσουν ή να παίξουν κάπου αλλού για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο σκηνοθέτης Ruggero Deodato, συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές λίγο μετά την πρεμιέρα του Cannibal Holocaust το Φεβρουάριο του 1980 στο Μιλάνο με την κατηγορία της βλασφημίας και της υποψίας ότι έκανε μια ταινία «suff». Το γεγονός ότι οι ηθοποιοί φάνηκαν πραγματικά να έχουν εξαφανιστεί, πράγματι μπέρδεψαν την υπόθεση, όπως και την υπεράσπιση. Ο Deodato παρουσίασε τα ειδικά εφέ της ταινίας, έδειξε φωτογραφίες από τα παρασκήνια και έφερε τους ηθοποιούς της ταινίας στη δημοσιότητα για να αποφύγει τη φυλακή.

#Human Centipede

Η πρώτη ταινία ίσως και να πέρασε λίγο στο ντούκου, το sequel όμως κρίθηκε όμως ως τόσο ακατάλληλο, που κανένα μοντάζ δεν θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο μια censorship-friendly έκδοση της. Όλοι γνωρίζουν την ιστορία της… ανθρώπινης σαρανταποδαρούσας που προκάλεσε φρίκη και τρόμο στα μάτια πολλών θεατών, κυρίως λόγω των… οσμών που φέρνουν οι εικόνες της. Η ταινία ακόμα είναι απαγορευμένη στη Νέα Ζηλανδία, ενώ στην πραγματικότητα χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά για να μονταριστούν κάποιες σκηνές και να προβληθεί εν τέλει σε ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες.

#I Spit on Your Grave

Πρόκειται για μια από τις φοβερά ανιαρές ταινίες τρόμου, που με το ζόρι τις συγκαταλέγει κάποιος στην κατηγορία «horror». Σχεδόν μουγκή, δείχνει τις περιπέτειες μιας νεαρής συγγραφέως η οποία στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τα προβλήματά της και να ηρεμήσει, βρίσκεται στο στόχαστρο ανδρών που την κακοποιούν. Με το πολύ πέντε λεπτά τρόμου μέσα στην όλη διάρκειά της, το «I Spit on Your Grave» του 1978 πραγματικά δεν έχει καμία καλλιτεχνική αίσθηση. Παρόλα αυτά, στον Καναδά είχε απαγορευθεί ενώ πέρασαν πολλά χρόνια για να παιχτεί στις αίθουσες.

 

Go to TOP