post image

5 ταινίες που πρέπει να δείτε ανήμερα του Halloween

...εσείς θα τους ανοίγατε την πόρτα για "trick or treat";

 

Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή, ή αλλιώς την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ως μία από τις ελάχιστες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Όντας όμως στην Ελλάδα, όπου αυτό το έθιμο δεν είναι διαδεδομένο, παρότι στα μεγάλα αστικά κέντρα αδράττουν την ευκαιρία να παρτάρουν με μια πιο γκόθικ χροιά, ας δούμε πέντε ταινίες που είναι σχεδόν υποχρεωτικές για τους φίλους του Halloween, του τρόμου και του υπερφυσικού.

5) Edward Scissorhands (1990)

post image

 

Ο Tim Burton δεν θα έπρεπε να λείπει από το συγκεκριμένο top five. Ένα από τα αριστουργήματά του ήταν το «Edward Scissorhands», με πρωταγωνιστές τον Johnny Depp και τη Winona Ryder. Η ταινία περιτριγυρίζεται γύρω από τον Edward, ένα πλάσμα αρκετά ντροπαλό και ατσούμπαλο, το οποίο όμως αντί για χέρια έχει ψαλίδια. Για αυτό ευθύνεται ο δημιουργός του, ένας αγαθός επιστήμονας, τον οποίο πρόλαβε ο θάνατος και έτσι άφησε τον Edward σε ημιτελές στάδιο. Το περίεργο αυτό πλάσμα, βρίσκει θαλπωρή σε μια ήσυχη οικογένεια των προαστίων και όπως είναι προφανές , ερωτεύεται την έφηβη κόρη τους. Επειδή η αγάπη όμως πονάει, κυριολεκτικά, δεν θα είναι τόσο καλή η εξέλιξη των πραγμάτων.

 

4) Scream (1996)

post image

H ταινία αυτή σηματοδότησε την αρχή ενός θρυλικού πλέον franchise. Πίσω απ’τα σκοινιά ο ειδήμων του τρόμου, Wes Craven. Η πλοκή αφορά μια μικρή κοινότητα, την οποία έχει χτυπήσει ένας μανιακός δολοφόνος, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο την Sidney Prescott (Neve Campbell). Η ταινία συνδυάζει την κωμωδία και το μυστήριο με τη βία των ταινιών slasher, ενώ σατιρίζει και τα κλισέ των ταινιών τρόμου, τα οποία διαδόθηκαν και έγιναν δημοφιλή μέσα από ταινίες τύπου «Friday the 13th». Η ταινία θεωρήθηκε μοναδική την εποχή κυκλοφορίας της, καθώς οι χαρακτήρες της γνώριζαν τις πραγματικές ταινίες τρόμου και συζητούσαν ανοιχτά τα κλισέ, που το Scream προσπάθησε να ανατρέψει.

 

3) The Nightmare Before Christmas (1993)

Αποτέλεσμα εικόνας για nightmare before christmas

Σε αυτό το γλυκύτατο μεν, σκοτεινό δε έπος, το χεράκι έβαλε τόσο ο Tim Burton, όσο και η Disney. Μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων και παρέλαση γκόθικ αισθητικής, με λίγα λόγια. Πρωταγωνιστής είναι ο Jack Skellington, ο βασιλιάς της πόλης του «Halloween», ο οποίος άθελά του, ανοίγει μια πόρτα και ανακαλύπτει τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ενθουσιάζεται τόσο πολύ και προσπαθεί να την επιβάλλει στην κοινότητά του, αντί του Halloween. Παράλληλα, εξελίσσεται το ρομάντζο του με την Sally, μια κούκλα η οποία προσπαθεί να τον προστατέψει από όλο αυτό και είναι κλειδωμένη στο κάστρο του κακού Finklestein. Η μορφή του Jack είναι η πιο άρρηκτα συνυφασμένη με το Halloween σε όλο τον κόσμο.

2) Halloween (1978)

Αποτέλεσμα εικόνας για halloween 1978 poster

Η επιρροή του αριστουργήματος του John Carpenter θα είναι διαχρονικά τεράστια. Το 2006,επιλέχθηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Κογκρέσου διότι θεωρήθηκε πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Η ταινία επικεντρώνεται στον Michael Myers, έναν ψυχασθενή εσώκλειστο, ο οποίος είχε αποπειραθεί να μαχαιρώσει την αδερφή του ανήμερα του Halloween του 1963. Αφού αποδρά από το ψυχιατρείο, παρακολουθεί στενά την Lorry Strode. Ποια είναι και τι σχέση έχει μαζί του;

 

1) The Crow (1994)

Αποτέλεσμα εικόνας για the crow 1994 poster

Ο λόγος που αυτή η ταινία θα μνημονεύεται ες αεί, δεν θα είναι μόνο το τραγικό ρομάντζο που αποτελεί και άξονα της πλοκής της, αλλά ο Brandon Lee. Ο γιος του Bruce Lee και πρωταγωνιστής της ταινίας με το όνομα Eric Draven, δολοφονείται εξ’ αμελείας στο σετ της ταινίας, και μάλιστα την ώρα του γυρίσματος. Σε μια από τις σκηνές όπου ο Eric πυροβολείται, στο όπλο βρέθηκε μια αληθινή σφαίρα που τραυμάτισε για πάντα τον ηθοποιό. Δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί το ερώτημα για το αν ήταν εσκεμμένο ή έστω ποιός ήταν ο ηθικός αυτουργός. Πάντως, ο Brandon Lee έχασε τη ζωή του έτσι, πάνω στο γύρισμα, στις 31 Μαρτίου 1993. Παράλληλα, στα της ταινίας, το ημερολόγιο δείχνει 30 Οκτωβρίου, παραμονές Halloween ή «Devil’s Night». Ο Eric και η Shelly ετοιμάζονται να παντρευτούν την αμέσως επόμενη, όταν ληστές εισβάλλουν στο διαμέρισμα του ζευγαριού και τους δολοφονούν. Ένα χρόνο μετά, ο Eric βγαίνει από το μνήμα του, διψασμένος για εκδίκηση.

Go to TOP
Άνοιγμα