post image

Οι Κρυφοί Νόμοι της Ανθρώπινης Χαιρεκακίας│T. Watt Smith

Ανάγνωσμα εντελώς... to the point

Φίλε αναγνώστη το βιβλίο αυτό έρχεται να αναλύσει ένα συναίσθημα-ταμπού για τις «πολιτισμένες» δυτικές κοινωνίες. Την χαιρεκακία. Τα συνθετικά της λέξης αυτής εύκολα τα κατανοείς, είναι η Χαρά και η Κακία και ετυμολογικά αναφέρεται στην αίσθηση ευφορίας προερχόμενη από δυστυχία. Όμως, αυτό που στην ουσία περιγράφει, με καθαρά αρνητική χροιά, είναι η απόλαυση ενός ατόμου με τις κακοτυχίες ενός άλλου. Σίγουρα, σε μία συζήτηση πολύ δύσκολα κάποιος θα παραδεχτεί πως έχει βιώσει τέτοιο συναίσθημα. Το πιθανότερο, μάλιστα, να δηλώσει τη βαθειά του λύπη για την ύπαρξη τέτοιων χαρακτήρων. Ακόμα και φιλόσοφοι καταδίκασαν την χαιρεκακία. Ο Σοπενχάουερ, συγκεκριμένα, την χαρακτήριζε ως: «ένα αλάθητο σημάδι κακής καρδιάς και προφανούς ανηθικότητας». Ναι, είναι βέβαιο πως όταν βρεθείς αντιμέτωπος με μία τέτοια συμπεριφορά στεναχωριέσαι πολύ για το «είδος» σου, ιδιαίτερα εάν προέρχεται από πρόσωπα δικά σου. Μα είσαι σίγουρος πως εσύ ποτέ μα ποτέ δεν βρέθηκες στη θέση του θύτη;

Μη βιαστείς να πεις όχι γιατί η επιστήμη θα σε διαψεύσει! Πολλές έρευνες έχουν γίνει αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εκατοντάδες εγκέφαλοι εξετάστηκαν σε διαφορετικές συνθήκες και τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα, το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και συχνά δίχως να γίνεται άμεσα αντιληπτό. Η συγγραφέας-ιστορικός, Watt Smith, καλεί προς εξερεύνηση αυτής της ανθρώπινης πλευράς και προχωρά ένα ακόμη βήμα, συζητώντας για το πώς θα μπορούσαμε να στρέψουμε αυτή την κατάσταση υπέρ μας. Γιατί το συναίσθημα, κατά κύριο λόγο, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι προς το σώμα μας για το αν κάτι βαίνει καλώς ή όχι. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις κάτι αντίστοιχο μην το αγνοήσεις παρά ψάξε την αιτία που το προκαλεί. Τότε, αυτομάτως, οδεύεις προς τον ανώτερο εαυτό σου.

«Πιστεύω πως το βιβλίο αυτό προσδίδει μία διαφορετική οπτική μέσω της οποίας  απενοχοποιούμε αρκετές καταστάσεις  και αναλύουμε την ουσία των πραγμάτων»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 232
Έτος Έκδοσης: 2019

Go to TOP
Άνοιγμα