post image

Μορφές στη Σκιά του Χρόνου

Μία φωτογραφική έκθεση γεμάτη φαντασία, που με περίτεχνο τρόπο κλείνει το μάτι στο εσωτερικό μας σκοτάδι

Το διοικητήριο των παλιών φυλακών της πόλης των Τρικάλων έχει αλλάξει μορφή και άνοιξε πρόσφατα τις βαριές, σιδερένιες πόρτες του για το κοινό. Η «μεταμόρφωση» ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και θα τελειώσει στις 14 Ιανουαρίου. Υπεύθυνη γι’ αυτή τη δημιουργική αλλαγή είναι η Στεφανία Θάνου και… συναυτουργοί της, 17 φωτογράφοι των Τρικάλων, σε μία έκθεση υπό την αιγίδα του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, και ο χώρος πίσω από το Μουσείο Τσιτσάνη δονείται στους ρυθμούς της Christine B. Το DJ set της αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, ενώ λειτουργεί ιδανικά σαν ένας μελωδικός πρόλογος για όσα θα επακολουθήσουν: «Μορφές στη Σκιά του Χρόνου», γιατί ο χώρος έχει τη δική του, ιδιαίτερη ιστορία. Ιστορία γεμάτη με τα αποτυπώματα ανθρώπων που πέρασαν ένα μέρος της ζωής τους εκεί, πίσω από τα κάγκελα. Και στο σήμερα, κάπου στα τέλη του 2017, το συγκεκριμένο μέρος φιλοξενεί μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση και 2 βίντεο.

post image

Δημιουργικότητα, φαντασία, χρώμα: Μια προσπάθεια που «ξορκίζει» την βαριά ατμόσφαιρα του διοικητηρίου. Όλα θαρρείς πως έδεσαν αρμονικά, πως «κούμπωσαν» με έναν ιδανικό τρόπο.  Στις φωτογραφίες των συμμετεχόντων, ο χρόνος είναι πρωταγωνιστής. Σα να προσπαθεί με κάποιο τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του και να μας υπενθυμίζει πως όσο και να προσπαθήσουμε, δε θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτόν. Ο καμβάς, είναι η μορφή, που ταυτόχρονα μαρτυρά τον τρόπο που αποτυπώνεται πάνω της η μέρα και η νύχτα. Μία διαδρομή, ένα πορτρέτο, μία σκιά της αύρας.

Κρατώντας λοιπόν τη δομή και αλλάζοντας την ουσία του χώρου που λειτούργησε ως φυλακή, η συγκεκριμένη έκθεση υπάρχει για να μας υπενθυμίσει με τον καλύτερο τρόπο πως στη ζωή δε χωράν αναβολές. Μπορείτε να την επισκεφθείτε καθημερινά, από τις 10:00 έως τις 15:30 και από τις 18:30 έως τις 21:00 και ίσως πειστείτε πως ακόμα και η αλήθεια είναι κάτι το υποκειμενικό.

Go to TOP
Άνοιγμα