post image

Η Σαρακοστή δεν κάνει χωρίς το Μάρτη

... και η νηστεία χωρίς την προσευχή

 

Γλυκέ μου αναγνώστη που έσυρες καχύποπτα το βλέμμα σου στις πρώτες αράδες, απολαμβάνεις τις πρώτες μαρτιάτικες λιακάδες, να λύνεται το κορμί σου από τη θερμότητα και να σκέφτεσαι πως επιτέλους έφτασε η μέρα που πετάς χαρταετό χωρίς παρεξήγηση… Η τσίκνα και μπύρα βγάζουν ακόμη από μέσα σου τον Ινδιάνο ή την Κολομπίνα που θέλουν να πετάξουν χαρτοπόλεμο στα σύννεφα, να χορέψουν στα λασπόνερα, να φιληθούν σαν παπαγάλοι και να αποκοιμηθούν σαν νούφαρα στη λίμνη. Η αγνότητα και η βρωμιά αγκαλιά σα δίδυμες αδελφές, το κορμί και η ψυχή του άρρωστου Βάκχου, έτσι είναι οι Απόκριες και η Σαρακοστή, η απώλειας της μιας εξασφαλίζει την ανυπαρξία της άλλης.

post image

Αποχαιρετάμε για τα καλά το χειμώνα με ακολασίες και κραιπάλες για να υποδεχθούμε την άνοιξη μέσα από μια μακρά περίοδο εξαγνισμού και εγκράτειας, σύμφωνα με τις συνήθειες στην ανατολική λεκάνη της μεσογείου. Αργότερα, οι θρησκείες έντυσαν τις συνήθειες των ανθρώπων με Κιπά, Στιχάριο και Χιτζάμπ για να εξευμενίσουν τους νέους και μοναδικούς θεούς. Το συνηθισμένο ταξίδι στο παρελθόν μας φέρνει πάλι μπροστά στη λατρεία της Φύσης. Η μέρα μεγαλώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η γης θέλει φροντίδα για να μας χαρίσει τα γεννήματά της. Κι εμείς, τόσο μακριά από αυτές τις δραστηριότητες όσο κοντά στις ίδιες και αμετάβλητες από τις εποχές πολυκατοικίες και οθόνες, μια ανάμνηση της πρωτόγονης φύσης μας. Ευτυχώς δε, είμαστε πολύ κοντά στα φρέσκα λαχανικά και πολλές άλλες λιχουδιές που αρχίζουν να κατακλύζουν τα μανάβικα και τους πάγκους της λαϊκής.

Ο Μάρτης δε λείπει από τη Σαρακοστή κι έτσι τα χλιαρά ανέφελα πρωινά είναι θαυμάσιος σύμμαχος για να κάνετε τη βόλτα σας και να διαλέξετε ολόφρεσκα υλικά για μαγειρέματα απαλλαγμένα από τοξίνες και συντηρητικά. Οι συνταγές παραδοσιακές, σύγχρονές και fusion που λένε και στο χωριό μου, δεν έχουν τελειωμό.

post image

Τα χορταρικά έχουν την τιμητική τους σε όλες τις συνταγές. Χορτόπιτα με φρέσκα άγρια χόρτα και τρυφερές τσουκνίδες, λαχανοκεφτέδες με σκορδαλιά, με σάλτσα, με ντιπ ταραμά, ριζότο με αρωματικά τις αρεσκείας σας, βελούδινη χορτόσουπα, άγρια ραδίκια σαλάτα με ελιές και λεμόνι ή… Συνταγές με άλλα λαχανικά όπως ντολμάδες γιαλαντζί, στιφάδο με μανιτάρια, τουρσί γιαχνί, κοκκινιστό πρασοσέλινο με πουρέ πατάτας. Φυσικά και δεν ξεχνάμε ζυμαρικά και όσπρια, σε όλες τις παραλλαγές και σε όλα τα σκεύη. Κατσαρόλα, τηγάνι και φούρνο. Φασολάδα, μινεστρόνε, φακές, ρεβίθια γιαχνί, μακαρονάδα με κωλοχτύπα, λαζάνια με λαχανικά, γίγαντες και φυσικά γαρίδες σαγανάκι.

post image

Η νηστεία απαλλαγμένη από τα θρησκευτικά στερεότυπα δεν είναι απαραίτητο να είναι άνοστη. Η αυστηρή νηστεία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της οικονομικής και πνευματικής ένδειας, οπότε οι ταγοί της κοινωνίας ενοχοποίησαν το φαγητό μέσω του προπατορικού αμαρτήματος, η αποχή από τις αισθητικές απολαύσεις ήταν ο δρόμος για τη λύτρωση αλλά και τη χειραγώγηση. Κι εδώ να σημειωθεί ότι στη μεγάλη σαρακοστή δεν καταλύεται το ψάρι γιατί είναι η εποχή αναπαραγωγής των περισσοτέρων ειδών στη Μεσόγειο, όχι γιατί υπάρχει κάποιος άλλος θεοτικός λόγος.

Για λόγους υγείας ή θρησκείας, κοντά στη φύση ή μέσα στην εικονική πραγματικότητα, το νερό και το φαγητό μας κρατάνε στη ζωή. Ας το κάνουμε νόστιμο και διασκεδαστικό, χωρίς δεισιδαιμονίες και μεταφυσικές ιδιότητες.

Ευτυχώς και φέτος ‘‘καρναβαλιστήκαμε’’ με το παραπάνω, οι πιο τολμηροί μπορείτε να πειραματιστείτε με άπειρα υλικά και τεχνικές, οι αθεράπευτοι σαρκοφάγοι μπορείτε να φλερτάρετε με νηστίσιμες λιχουδιές. Όλοι μας όμως έχουμε μια ευκαιρία για την ουσιαστική σημασία της Σαρακοστής ή της νηστείας, χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις, που είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά μας και η συγχώρεση. Καλή Σαρακοστή!

Go to TOP
Άνοιγμα