post image

Το Κοράκι | Stephen King

Ένα κοκτέιλ θανάτου και ματαιότητας

Αξιοθαύμαστο θα χαρακτήριζα αυτό το έργο του Στίβεν Κινγκ το οποίο ’’γδέρνει’’ την ψυχή του αναγνώστη σερβίροντάς του ένα ’’κοκτέιλ’’ θανάτου και ματαιότητας συνδυασμένο με περίσσεια φαντασία. Ο συγγραφέας μας, είναι ο πρωτοπόρος στη δημιουργία μυθιστορημάτων τρόμου που τα ντύνει, εξαιρετικά, με αυτήν την αισθητική των 70’s- 80’s η οποία μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, πιο ρομαντικές, που δεν θα επανέλθουν. Οφείλω να αναφέρω πως ο Κινγκ δεν χρησιμοποιεί μόνο το φάσμα του φανταστικού αλλά περνά και μηνύματα που στηλιτεύουν την πραγματικότητα της Αμερικής την εποχή που γράφει το κάθε του βιβλίο. Είναι πάγια τακτική του και ο τρόπος του για να αντιδράσει σε ό,τι θεωρεί δυσλειτουργικό για την εποχή.

Η ιστορία μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ και η αλήθεια είναι πως θα διαβάσεις σκηνές τις οποίες έχεις βιώσει με κάποιον τρόπο, το τελευταίο διάστημα. Μία πανδημία σκεπάζει όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα, τόσο που σκοτώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο ιός ξέφυγε από ένα εργαστήριο στο οποίο κατασκεύαζαν βιολογικά όπλα για τον στρατό των ΗΠΑ. Όλο το προσωπικό πέθανε, μόνο ένας φρουρός ξέφυγε και με εκείνον ξεκίνησε η μόλυνση. Η συνέχεια βρίσκει λίγους από εκείνους που έχουν ανοσία στην ασθένεια να ενώνονται προσπαθώντας για την επανέναρξη μίας ειρηνικής κοινωνίας. Μέσα από έννομες διαδικασίες εκλέγουν τα άτομα που θα ηγούνται και κηρύσσουν ως πνευματικό τους ηγέτη, μία γυναίκα 108 ετών η οποία διαθέτει σοφία και είναι κοντά στον Θεό. Ωστόσο όλα είναι ρευστά διότι στον αντίποδα, υπάρχει ένας μυστηριώδης άντρας, με σκοτεινές δυνάμεις, ο οποίος παρακολουθεί εξαρχής την πορεία της ιστορίας, αναλαμβάνοντας δράση αφού χαθεί όλος ο πληθυσμός που νόσησε. Συσπειρώνει επιζώντες οι οποίοι είναι ευάλωτοι και περιθωριακά στοιχεία και φτιάχνει τη δική του άναρχη κοινωνία ενώ παράλληλα ως τελικό στόχο του έχει την κατάληψη της πλήρης εξουσίας. Φυσικά, υπάρχει αντίσταση από την πρώτη κοινωνική ομάδα και το τέλος φαντάζει δυσοίωνο καθώς εδώ έχουμε ουσιαστικά μία μάχη ανάμεσα στο κακό και το καλό. Ποιός θα επιβληθεί τελικά και ποια θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων;

Πρόκειται για ένα μακροσκελές μυθιστόρημα, γεμάτο αγωνία του οποίου η γραφή γεμίζει με εικόνες τον αναγνώστη. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σελίδες: 1440

Έτος Εκδόσεως: 2020

 

Go to TOP