post image

Τάδε Έφη Θώδη

Η Οδύσσεια του Βλαστήματος

 

Απαραίτητο εισαγωγικό σημείωμα: Αγαπητέ αναγνώστη κάτω των …. ας πούμε 40 ετών, το παρόν γίνεται κατανοητό μόνο με τη βοήθεια μηχανών αναζήτησης. Αν δεν έχεις μεγκαμπάιτ, ζήτα κωδικό γουι-φι από την σερβιτόρα (και τηλέφωνο)

Στην θρυλική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϋ Κιούμπρικ «Οδύσσεια του Διαστήματος» παρακολουθούμε τον ήλιο να ξεπροβάλλει πίσω από το φεγγάρι υπό τους ήχους του επιβλητικού ορχηστρικού «Τάδε έφη Ζαρατούστρας» (Αυτά είπε ο Ζαρατούστρας).

post image

Ο κακόμοιρος Στάνλεϋ μας άφησε λίγο πριν ολοκληρώσει τις αλλαξο… τα ζευγαρώματα του Κρουζ και της Κίντμαν και οπωσδήποτε είναι άτυχος, όχι τόσο γιατί αποδήμησε εις τόπον χλοερόν (και γι΄αυτό ανυπερθέτως), αλλά και γιατί δεν περπατά σήμερα ανάμεσα μας να εμπνευστεί από την νέα εποχή που ανατέλλει για τα διαστημικά ταξίδια μετά την μεγαλοπρεπή ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοσιοϋπαλληλικής  Διαστημικής Υπηρεσίας (Εδώ να πούμε ότι αν σε σταυρόλεξο έλεγαν: έχει τέτοια και η Ελλάδα, 10 γράμματα, αρχίζει από Διαστ- και τελειώνει σε -μική, όλοι θα ανέτρεχαν στο λυσάρι του επόμενου τεύχους). Είμαι σίγουρος ότι ο σπουδαίος σκηνοθέτης θα οραματιζόταν επική σκηνή όπου το ελληνικό Σπέις Σιατλ με ειδική διαμορφωμένη προεξοχή στο φινιστρίνι του οδηγού ώστε να κρεμιέται το χέρι έξω απ’ το παράθυρο, διασχίζει την αχανή άβυσσο του διαστήματος με μουσική υπόκρουση το «Όλα τα ‘δωσα για σένα» και στην αεροτομή με πορτοκαλί μονωτική ταινία «κουράστικα να σαπωχτισο» κάτω από την φράση OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ.

Ένεκα πρωτόβγαλτης αποστολής υποχρεωτικά θα φέρει ένα φωσφορίζον Ν και στην πορεία του θα αφήνει τσαλακωμένα διαφημιστικά του κινήματος Δεν Πληρώνω και αφίσες της Ελλήνων Συνέλευσης για το καφέ-ουζερί-ψησταριά-ψαροταβέρνα-πιτσαρία-πατισερί «Μποναπετί» στην κάτω Αχαγιά. Για παν ενδεχόμενο και πάσα συνάντηση με άλλες μορφές μη νοήμονος ζωής το ελληνικό πλήρωμα είναι εξοπλισμένο με τα «Ο Καιρός Γαρ Εγγύς» τόμοι 1 έως 67 του Δημοσθένη του Λιακόπουλου του Α΄ και το διαγαλαξιακό μπεστ σέλλερ «ΕΛ – Ελοχίμ – Ζουν Ανάμεσα Μας». Τα σκάφανδρα του πληρώματος φέρουν στη μετώπη το χάραγμα «Ε» ώστε να αναγνωρίζονται σε τυχόν μπλόκα εξωγήινων ενώ οι διαστημικές στολές τους ξεχωρίζουν από των υπολοίπων πληρωμάτων του διαστημικού σταθμού  εξαιτίας της ειδικά σχεδιασμένης μπότας-τσαρούχι που είναι η μοναδική που επιτρέπει γερό πάτημα και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

post image

Πενήντα χρόνια αφότου ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, η δική μας πανηγυρική ανακοίνωση ότι θα στείλουμε κι εμείς ένα όχημα ισοδυναμεί με το να στέλναμε ένα δέμα στην Αμερική θριαμβολογώντας για την ανακάλυψη της νέας ηπείρου. Με άλλα λόγια δεν μας καθιστά πρωτοπόρους στον αγώνα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Αντιθέτως, καθιστά ακόμη πιο εμφατική την χρονοκαθυστερήση με την οποία ως ουραγοί σε κάθε τι σημαντικό ακολουθούμε τα υπόλοιπα έθνη. Άλλωστε και αυτό το όχημα που εμείς θα κατασκευάσουμε, άλλοι θα το ανεβάσουν μέχρι τη σελήνη. Κάπου θα βρουν χώρο να το στριμώξουν πίσω-πίσω μαζί με τα αχρείαστα. Αν και μεταξύ μας υποψιάζομαι ότι και το όχημα άλλοι θα το φτιάξουν και εμείς απλώς θα το πληρώσουμε. Περίπου σαν τον φοιτητή που πληρώνει να του γράψουν τη διπλωματική και στο τέλος βάζει το όνομα του.

post image

Τώρα λοιπόν που οι υπόλοιποι ετοιμάζονται να πάνε στον Άρη, εμείς σκεφτόμαστε να στείλουμε ένα τηλεκατευθυνόμενο στην Σελήνη. Με τους ρυθμούς που ακολουθούμε την υπόλοιπη ανθρωπότητα προβλέπω πως μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα έχουν φύγει όλοι για άλλον πλανήτη. Προσπάθησα να μην είμαι μηδενιστής ούτε άδικος αλλά οι αναπόφευκτες συγκρίσεις δεν μου άφησαν πολλά περιθώρια. Βλέπετε, στη ζωή σχεδόν τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όταν περισσότερο από μισό αιώνα πριν αποφάσισαν οι Αμερικάνοι να πάνε στο φεγγάρι το ανακοίνωσε ο Κέννεντυ με μια εμπνευσμένη ομιλία που ακόμη και σήμερα προκαλεί ρίγη και αποτελεί σημείο αναφοράς: «Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι, όχι γιατί είναι εύκολο, αλλά γιατί είναι δύσκολο. Γιατί ο στόχος αυτός θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε και να μετρήσουμε τις καλύτερες δεξιότητες μας, γιατί είναι μια δοκιμασία που θέλουμε να υποστούμε και δεν θέλουμε να αναβάλουμε».

post image

Ο Κέννεντυ, εκτός του ότι είχε μια μοιραία αγάπη στις κάμπριο λιμουζίνες, ήταν κατά τα άλλα πολύ εντάξει τύπος και ας είχε κακοπαντρευτεί με ‘κείνη που μετά τύλιξε το παληκάρι μας τον Αρίστο. Εν πάσει περιπτώσει τάδε έφη Κέννεντυ. Εμείς τι είπαμε; «Επιλέγουμε να φτιάξουμε ένα αυτοκινητάκι γιατί μας περισσεύανε κάτι κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαμε να μην πάνε χαμένα»;  Κι ας υποθέσουμε ότι το φτιάχνουμε εν τέλει, ποιός θα το χρησιμοποιήσει; Θέλω να πω πως βρίσκεστε στο φεγγάρι, στο πιο αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον για την ανθρώπινη ζωή. Πάραυτα, λόγω σπουδαίας ανάγκης πρέπει να μετακινηθείτε έξω από τον διαστημικό σταθμό. Θα διαλέγατε ποτέ όχημα που στα πλαϊνά του θα έγραφε «Made in Greece»;

Go to TOP