post image

Παγωτό παρφέ σοκολάτα

Ένας πολυτελής, τέλειος οργασμός

Πόσο απέχουν μεταξύ τους οι έννοιες της πολυτέλειας, της τελειότητας και του οργασμού; Εύκολα θα μου λέγατε ότι δε συνδέονται μεταξύ τους αλλά φίλοι μου θα διαφωνήσω. Υπάρχει μία ανθρώπινη επινόηση, ένα διατροφικό σκεύασμα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας που είναι ο ακριβής ορισμός της συνύπαρξής τους. Προσωπικά στο άκουσμα και μόνο των τριών λέξεων του ονόματός τους, νιώθω τις πέντε μου αισθήσεις να οξύνονται ανεξέλεγκτα προκειμένου να απορροφήσουν κάθε ικμάδα του απόλυτου αγαθού. Διαβάστε αργά και απολαυστικά!

Το παγωτό για πάρα μα πάρα πολλούς αιώνες ήταν πολυτέλεια για λίγους. Ο μύθος θέλει τον Ιπποκράτη να συστήνει στους ασθενείς του χιόνι με μέλι για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Αργότερα, ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε χιόνι με μέλι και διάφορα αρωματικά των εξωτικών χωρών που είχε κατακτήσει. Οι κινέζοι βασιλιάδες προτιμούσαν να απολαμβάνουν το τσάι τους σε μπάλες χιονιού, ενώ οι Αυλές της Ευρώπης φημισμένες για τα εδέσματα τους, είχαν πάντα αδυναμία στη γλυκιά παγωμένη απόλαυση. Δυστυχώς, για τους φτωχούς μεροκαματιάριδες και τον πολυάριθμο λαό το παγωτό παρέμεινε μία ακριβοθώρητη πολυτέλεια. Μόλις πριν από ενάμιση αιώνα περίπου ένας οραματιστής ο Frederic Τudor κερνάει τους περαστικούς στη Νότια Καρολίνα δροσερό παγωτό χωνάκι –δείτε και λίγο What the Fact! Το παγωτό είναι η απαρχή της πολυτέλειας σε αυτό που ονομάζουμε δυτικό κόσμο!

post image

Παρφέ ή κατά το ορθότερο Parfait στα γαλλικά που πολύ απλά σημαίνει τέλειο! Και γιατί είναι τέλειο; Γιατί το παγωτό παρφέ δεν αρκείται σε μόνο σε ντόπιο, φρέσκο ολόπαχο γάλα χτυπημένο με ζάχαρη. Ανεβάζει την συνταγή του παγωτού σε παραδείσια επίπεδα. Στα βασικά συστατικά προστίθεται κρέμα γάλακτος, χτυπημένοι κρόκοι αυγών και φυσικά σαντιγί από ασπράδια και ατόφια κρυσταλλική ζάχαρη. Και σα να μην έφτανε αυτή η αποθεωτική ανάμιξη των διαφόρων υφών που κάνουν το παρφέ αφράτο και βελούδινο, κάποιος σατανικός –κατά την άποψή μου- ζαχαροπλάστης –άγνωστος στους ιστορικούς της γεύσης- είχε το θράσος να προσθέσει στο τέλειο αφράτο παγωτό μικρά κομμάτια από αμύγδαλα που αγκάλιασε η καραμέλα, όπως και άλλων ειδών καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Το αποτέλεσμα ήταν το παγωτό να έχει υπέροχο άρωμα, πλούσια γεύση, αφράτο σώμα και ένα τραγανό στόμα που η αξεπέραστη τελειότητά του, του χάρισε το όνομά του!

Η προσθήκη σοκολάτας στην πολυτελή τελειότητα ήταν αναμενόμενη. Αλλά ακόμη και σε αυτό οι ζαχαροπλάστες έφτασαν στην κορύφωση. Το γνήσιο παγωτό παρφέ σοκολάτας δεν αρκείται σε ημίμετρα αλλά απαιτεί τρεις μορφές σοκολάτας. Σοκολάτα σε σκόνη που αναμειγνύεται με το γάλα ώστε να ποτίσει το παγωτό με το άρωμά της, σοκολάτα λιωμένη που διεισδύει ανάμεσα στις πτυχώσεις από τα διαφορετικά υλικά, δένοντας με μοναδικό τρόπο τις υφές και τέλος, κομματάκια από καλή σοκολάτα που παραμένουν τελευταία στο στόμα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης από την πρώτη μέχρι την τελευταία κουταλιά αυτού του μεγαλειώδους παγωτού. Όσο για το γαρνίρισμα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μία σεβαστή ποσότητα από αποξηραμένες, βιολογικές φράουλες που οδηγούν τη γεύση του παγωτού σε ακόμα πιο εξωτικά επίπεδα! Όσο για τον γευστικό επίλογο, την τελευταία πινελιά του αριστουργήματος, το αγνό σιρόπι συκόμελου συγκερνά το παλιό με το νέο κι έχει κι αυτό μεγάλη ευθύνη για τον… γευστικό μας οργασμό!

Αντί επιλόγου, από μικροί αγαπάμε το παγωτό αλλά είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι από εμάς εκτιμήσαμε το παρφέ σοκολάτας σε μεγαλύτερη ηλικία. Από τη μία έχει μια δυνατή και αξεπέραστη γεύση που ανακαλείται πολύ εύκολα στη μνήμη μας, από την άλλη είναι τόσο προκλητικά ηδονική η γεύση του που προφυλάσσει τους μικρούς μας φίλους από εγκεφαλικά επεισόδια! Η νονά μου με μύησε από μικρή στα μυστικά του χειροποίητου σπιτικού παγωτού παρφέ σοκολάτας και μέχρι σήμερα η ανάμνησή του παραμένει αξεπέραστη. Ευτυχώς, γιατί έτσι αναγνωρίζω το γνήσιο παγωτό!

Go to TOP
Άνοιγμα