Πάτα το κουμπί. Είναι για καλό

Κοιτάζοντας στα μάτια τον καρκίνο

Κάθε φορά που το ημερολόγιο γράφει 4 Φεβρουαρίου, γινόμαστε δέκτες ενός κύματος δημοσιευμάτων σχετικά με προφυλάξεις, πρόληψη και θεραπεία: Είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με τους επιστημονικούς κύκλους να δίνουν εδώ και δεκάδες χρόνια, καθημερινά, μία πολύ σκληρή μάχη για να τον εξοντώσουν.

Είναι όμως γεγονός πως αν και οι μελέτες προχωράν και οι ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, η επάρατη νόσος αποτελεί «κακό μπελά», και τα βήματα που γίνονται είναι υποσχόμενα αλλά μικρά. Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές είναι βέβαιο πως μπορεί να αναρωτηθείς αν μπορείς να κάνεις κάτι. Σου απαντάμε «Πάτα το κουμπί» και βάλε και συ το λιθαράκι σου στη μάχη κατά του καρκίνου. Κι αυτό γιατί φέτος η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών ξεκινά από σήμερα.

Υπεύθυνη γι’ αυτή την κίνηση είναι η φαρμακευτική εταιρεία Bristol- Mayers Squibb, και «πρωταγωνιστής» της ένα καρκινικό κύτταρο. Πατώντας το κουμπί, αυτό μικραίνει. Κίνηση συμβολική μεν,  αλλά αρκετή για να στρέψει τους γύρω σου στο να κοιτάξουν κατάματα το όλο ζήτημα, και την εταιρεία να διαθέσει ένα ποσό στο έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας κατά του Καρκίνου. Κι αν αυτός αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αυτό που περνά απ’ το χέρι μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες πρόληψης. Αρκεί να δώσουμε ένα τέλος στο κάπνισμα και τα περιττά κιλά, να εμπιστευτούμε την επιστήμη και να μην ξεχάσουμε ποτέ πως η γρήγορη διάγνωση πολλές φορές σώζει ζωές.

 

Go to TOP
Άνοιγμα