Πάει η Τσικνοπέμπτη χωρίς μπάρμπεκιου σως;

H καπνιστή σάλτσα που θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της δημοσιότητας

 

Κάθε πράγμα στον καιρό του και η τσίκνα… σχεδόν κάθε μέρα, μόνο που διαχρονικά την τελευταία Πέμπτη του Φεβρουαρίου του δίνουμε και καταλαβαίνει. Σε αυτό έχει βάλει βέβαια το χέρι της και η εκκλησία, μίας και στην ουσία η γιορτή της Τσικνοπέμπτης είναι η τελευταία μέρα κρεπάλης πριν τη νηστεία του Πάσχα. Μάχιμος και άμαχος πληθυσμός μαζεύεται σε σπίτια, πλατείες και χώρους εστίασης και συνήθως η μέρα τελειώνει… αργά το βράδυ. Μια μέρα που θα ήταν πολύ πιο όμορφη αν είχε πέρα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις, μία ακόμα σως στα μπουκάλια του τραπεζιού.

Γιατί καλά τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τα κεμπάπ, όμως άλλη η χάρη τους όταν συνοδεύονται από τη σκουροκόκκινη υγρή πανδαισία. Γλυκιά, ξινή ή… γλυκόξινη, έχει μια ιστορία πιο παλιά κι από τη Μεσογειακή κουζίνα με καταγωγή από τις ακτές της Αμερικής. Κάποιοι κακεντρεχείς την χαρακτηρίζουν ως μία απλή παραλλαγή της κέτσαπ, όμως τα στόματα που την έχουν απολαύσει με νηφαλιότητα, θα μπορούσαν να βγουν μπροστά και να φωνάξουν ένα μεγάλο “OXI”. Το καπνιστό αριστούργημα έχει αυτόνομη πορεία στην ιστορία της γεύσης, και στη χώρα μας δεν έχει τη δημοσιότητα που του αναλογεί.

Οι λέξεις κλειδιά για την δημιουργία της είναι τρεις. Ξύδι, μουστάρδα και τσίλι. Τοποθετώντας σε ένα μεσαίο μπολ ίδια ποσότητα νερού, ξυδιού και καφέ ζάχαρης, προσθέτεις 2 κουταλάκια πάπρικα και άλλο τόσο αλάτι. Έπειτα, λίγο μαύρο πιπέρι και μία γενναία ποσότητα απαλής μουστάρδας. Στο τέλος, κάποιες σταγόνες τσίλι και χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία έχεις φτάσει ένα κλικ πριν το απόλυτο. Μένει μόνο η σάλτσα Worcestershire, που πιθανόν να την ακούσεις λάθος ως «γουόστερ», από την οποία πρέπει να βάλεις λίγη λιγότερη ποσότητα σε σχέση με τη μουστάρδα. Ανακατεύεις, βάζεις (αν θέλεις) λίγο τοματοπολτό, φωτογραφίζεις και απολαμβάνεις.

Πέρα από συνοδευτικό σε κάθε είδους ψητά, η συγκεκριμένη σάλτσα χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για το μαρινάρισμα των ψητών κρεάτων. Βέβαια αν επιχειρήσεις κάτι τέτοιο, προσοχή, γιατί τα… κοψίδια σου μπορεί να “αρπάξουν” γρήγορα. Καλά μακροβούτια!

 

Go to TOP
Άνοιγμα