Αλέξης Σάλτης

Mε σαφή άποψη και “Εναντίον Όλων” στην εγχώρια λογοτεχνία από έναν χαρισματικό άνθρωπο που μόλις παρουσίασε το συγγραφικό του ντεμπούτο

Η κυκλοφορία του βιβλίου του Αλέξη Σάλτη τάραξε τα ήρεμα νερά της ελληνικής λογοτεχνίας. Τον συναντήσαμε στις αρχές του φθινοπώρου και  με τα κυριότερα μέρη της συζήτησης να δημοσιεύονται στις επόμενες γραμμές, γνωρίσαμε έναν άνθρωπο συνεσταλμένο, που κάνει αυτό που αγαπά χωρίς περιττά σχήματα λόγου και ψευδεπίγραφα, λεκτικά πυροτεχνήματα. Επιπροσθέτως, το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η «έκρηξη» θα θέλαμε να έχει και συνέχεια.

 

Πρώτο σου μυθιστόρημα. Πώς γεννήθηκε το «Εναντίον Όλων»;

Το βιβλίο προέκυψε αυθόρμητα και σχετικά αβίαστα. Ένα βράδυ όντας άυπνος, μου ‘ρθε η βασική ιδέα του μυθιστορήματος, καθώς η πλοκή, όπως και οι χαρακτήρες, άρχισαν να ξετυλίγονται και να σχηματίζονται, ουσιαστικά από μόνοι τους, εγώ απλά ήμουν εκεί για να ενώνω τις τελείες. Αρκετές ώρες αργότερα, ξημερώματα, έχοντας μια πρωτόλεια, βασική δομή, σκέφτηκα πως αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, οπότε και αποφάσισα να τη γράψω. Το ότι  η ιστορία αυτή εν τέλη εκδόθηκε, από την  «Ποικίλη Στοά» δεν ξάφνιασε κανέναν περισσότερο από εμένα.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι έχει να κάνει αποκλειστικά με το story του ή υιοθετείς ως στάση ζωής σου τη σύγκρουση;

Κάθε άλλο, είμαι από τους πιο διαλλακτικούς, συζητήσιμους και ανοιχτούς σε απόψεις ανθρώπους -και πάνω σε αυτό, δε δέχομαι αντιρρήσεις. Το «Εναντίον Όλων», όσο και αν όντως ακούγεται αρχικά δραστικό, και συνώνυμο απλά και μόνο της βίαιης και πανταχόθεν σύγκρουσης -θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο- είναι ακριβώς ένας πολύ καλός τίτλος, γιατί θα μπορούσε να σημαίνει και αρκετά άλλα, όπως π.χ Εναντίον Όλων των προσδοκιών, των προγνωστικών, των ηθικών φραγμών κλπ.

Όσο πετυχημένο και αν τον θεωρώ όμως, και αν και θα μου άρεσε να τον καπηλευτώ και να διεκδικήσω την δημιουργία του, ο τίτλος του βιβλίου, ανήκει πνευματικά στον κο Ξενοφώντα Μπρουντζάκη, τον εκδότη μου -όταν μου τον πρότεινε ενθουσιάστηκα- ο οποίος έγραψε επίσης και την περίληψη στο οπισθόφυλλο. Για ολόκληρο το ενδιάμεσο έργο, αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη.

 

Ας περάσουμε στο μυθιστόρημά σου: Ποιο είναι το story του;
Η ιστορία του μυθιστορήματος εξελίσσεται σε μια μικρή, επαρχιακή πόλη, με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται -και υπάρχουν αρκετά και από τα δύο είδη. Πρόκειται για ένα αστυνομικό  μυθιστόρημα, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα εξελισσόμενο έγκλημα στην πλοκή του, με θύμα μια νεαρή και όμορφη κοπέλα, αλλά η δομή και οι βάσεις του θα μπορούσαν να θεωρηθούν περισσότερο noir, με την έννοια ότι οι πρωταγωνιστές, ο ψυχισμός και οι αντιδράσεις τους, αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του, και όχι η συνηθέστερη νόρμα του επιθεωρητή που επιχειρεί να επιλύσει την υπόθεση -αν και υπάρχει και ένας τέτοιος. Ένα ζευγάρι πετυχημένων αστών -το κατά πόσο βέβαια η οικονομική άνεση και η ευμάρεια είναι επιτυχία, είναι και αυτό ένα θέμα που θίγει το βιβλίο- αποτελούν κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αφού ο άντρας είναι αυτόπτης μάρτυρας -σχεδόν, θα προσέθετα εδώ- του ύποπτου για το φόνο. Αυτή είναι ουσιαστικά η εισαγωγή, και από κει και πέρα υπάρχει μια πληθώρα από ενδιαφέρουσες -θα έλεγα- έως και αγωνιώδεις -θα έλπιζα- εξελίξεις, τόσο όσον αφορά στις καταστάσεις όσο και στους χαρακτήρες.

Δεν είσαι «επαγγελματίας γραφιάς». Παρόλα αυτά, εδώ και αρκετά χρόνια το βιβλίο βρίσκεται καθημερινά στη ζωή σου; Nιώθεις καθόλου αμήχανα όταν… πουλάς τον εαυτό σου;

Σίγουρα δεν είναι ό, τι πιο εύκολο να προτείνεις σε κάποιον να αγοράσει το βιβλίο που έχεις ο ίδιος  γράψει, μπορεί πράγματι κάποιες φορές να γίνει άβολο και αμήχανο. Όταν κάποιος εισερχόμενος στο βιβλιοπωλείο, ειδικά τον πρώτο καιρό, με ρωτούσε αν έχω κάτι αξιοπρεπές στα υπόψιν  να του συστήσω, μου φαινόταν άκομψο και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο να του μιλήσω για το Εναντίον Όλων, χωρίς να χαρακτηριστώ επηρμένος και αλαζονικός.

Από την άλλη -όπως είναι λογικό- η ιδέα και το περιεχόμενο του βιβλίου, έστω υποκειμενικά, μου άρεσε τόσο ώστε να εκτεθώ έτσι κι αλλιώς γράφοντας το, οπότε εφόσον κάποιος ρωτάει τη γνώμη μου, ειδικά ψάχνοντας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, οφείλω να του υποδείξω και αυτή την επιλογή.

Κλείνοντας, τι σημαίνει για σένα η λέξη Πεζοδρόμιο;

Εκτός από την κυριολεκτική έννοια της λέξης, καθώς και την ευρέως γνωστή μεταφορική της υπόσταση -των μαθημάτων ζωής δηλαδή που παίρνουμε καθημερινά, μέσα από εμπειρίες και πρακτικές που είναι αδύνατο να αναπαραχθούν και να διδαχθούν θεωρητικά- , η λέξη Πεζοδρόμιο φέρνει πλέον στο μυαλό μου και το έντυπό σας, που πραγματικά μου έκανε μεγάλη τιμή που προχώρησε σ΄ αυτήν την συζήτηση.

 

 

Go to TOP
Άνοιγμα