post image

Unboxholics

Βγαίνουν επιτέλους στο Πεζοδρόμιο και μας λένε πως η τηλεόραση πέθανε

Unboxholics, ένα όνομα πιο αναγνωρίσιμο κι από πασίγνωστα brands του εξωτερικού. Ο Σάκης και ο Αλέκος Κάρπας, δύο δίδυμοι από την Αριδαία, ξεκίνησαν πριν από περίπου μία δεκαετία την πορεία τους στον κόσμο του YouTube. Η αρχή έγινε με παρουσιάσεις τεχνολογικών προϊόντων,  ενώ η αυθεντικότητα και η προσήλωσή τους στους υπολογιστές και την τεχνολογία, τους οδήγησαν επίσης στην πλατφόρμα του Twitch. Εκεί οπού ο κόσμος κυριολεκτικά τους λάτρεψε, και κάθε τους online event αποτελούσε (και αποτελεί) είδηση για τον κόσμο του Internet. Έτσι, τα Horror Night Streams τους έγιναν ο Νο1 προορισμός κάθε Παρασκευή για χιλιάδες viewers, την ώρα που το site τους αποτελεί εξίσου δημοφιλή προορισμό. Οι Unboxholics αγαπάν αυτό που κάνουν και δε σταματούν εκεί. Για την ακρίβεια, δε διστάζουν να δοκιμαστούν σε όλα όσα αγαπούν. Όπως για παράδειγμα σε ταινίες μικρού μήκους, όπου παρουσιάζουν τον τόπο τους.

Στις επόμενες γραμμές, μας μιλούν για την πορεία τους και όλα όσα αγαπάν. Κάποια τα ξέρετε, και κάποια άλλα θα τα διαβάσετε για πρώτη φορά. Το μόνο βέβαιο, είναι πως ο Σάκης και ο Αλέκος θα συνεχίσουν να απασχολούν τον κόσμο του YouTube για πολλά ακόμα χρόνια. Κι αν θέλετε το σχόλιό μας, πολύ καλά θα κάνουν.

 

Δύο τύποι απ’ την επαρχία που απέχουν πολύ απ’ το στερεότυπο του nerd, είναι αστέρες του YouTube. Πως ήταν τα παιδικά τους χρόνια στην Αριδαία;

Όπως είναι τα παιδικά χρόνια όλων των παιδιών που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην επαρχία. Ποδήλατο, αλάνες, “αλητείες”, παιχνίδι πολύ έξω και μία συνεχόμενη προσπάθεια εύρεσης υλικού που στις μεγάλες πόλεις ήταν εύκολα προσβάσιμο, όπως κινηματογράφος – μουσική – βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο το ότι δεν είχαμε εύκολα στα χέρια μας αυτές τις “ανέσεις”, έδινε ακόμα περισσότερο αξία σε όλα αυτά.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, πως ξεκίνησε όλη η ιστορία με την ενασχόλησή σας με τα video games και πως φτάσατε εδώ που φτάσατε;

Τα παιδικά μας χρόνια πρακτικά ήταν και τα χρόνια κατά τα οποία το gaming εδραιώθηκε ως χόμπι μέσα στα σπίτια. Μην ξεχνάμε βέβαια και τα “ουφάδικα” στα οποία πηγαίναμε κρυφά και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αγάπη μας προς τα video games. Κάποια μέρα μπήκε ο πατέρας μας στο σπίτι έχοντας στην αγκαλιά ένα Atari 2600 και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Από εκεί και πέρα ο κόσμος του gaming μας συνάρπασε, μας μάγεψε και μας ταξίδεψε.

post image

Mέσα σε λίγες λέξεις, και κυρίως για τους μεγαλύτερους ηλικιακά που δε σας γνωρίζουν, ποιοι είναι οι Unboxholics και τί επαγγέλονται;

Οι Unboxholics είναι μια παρέα φίλων που αγαπούν το gaming, την τεχνολογία και τον κινηματογράφο. Το πρίσμα μέσα από το οποίο κοιτάμε αυτά τα τρία, είναι το πρίσμα που τα κοιτάμε όλοι μας. Δηλαδή από την πλευρά του χρήστη-θεατή και όχι του δημοσιογράφου. Οπότε η δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε την εμπειρία μας, να ενημερώσουμε και να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί με κοινό παρονομαστή τους τρεις άξονες που προαναφέραμε.

Kλισέ μεν, αλλά θα θέλαμε μία απάντηση: Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του πολιτισμένου κόσμου, στην οποία οι gamers θεωρούνται ανώριμοι. Τί απαντάτε πάνω σε αυτό;

Όποιος κατηγορεί τα games για ανωριμότητα προφανώς δεν έχει και δεν είχε ποτέ του σχέση με το αντικείμενο, οπότε η άποψή του δεν έχει βαρύτητα. Τα βιντεοπαιχνίδια, εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρουν πλούσιες και με μεγάλο βάθος εμπειρίες και συναισθήματα, σκαλίζουν βαριές και ώριμες θεματολογίες και σε ταξιδεύουν όπως ένα βιβλίο, ένα τραγούδι ή μία ταινία.

Η καταξίωσή σας ήρθε αργά αλλά μεθοδικά. Το περιμένατε ότι θα φτάνατε τόσο ψηλά;

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που ξεκίνησε πιστεύοντας ότι θα φτάσει ψηλά; Νομίζω ότι οι περισσότεροι – τουλάχιστον του “κλάδου” μας – ξεκινήσαμε έχοντας ως μοναδικό εργαλείο την αγάπη για το αντικείμενό μας. Η όποια επιτυχία ήρθε αργά και σταθερά.

Είστε ήδη 7 χρόνια στο «επάγγελμα». Είδατε κάπου στην πορεία το target group σας να αλλάζει;

Καταρχάς δεν έχουμε target group. Δε στοχεύουμε σε μια κατηγορία αλλά σε όλους. Εμείς θέλουμε όποιος παρακολουθεί, είτε είναι 15 είτε είναι 45 να του αρέσει αυτό που βλέπει και στο τέλος του κάθε βίντεο να το κλείνει με ένα χαμόγελο. Άλλωστε το βασικό μας moto είναι το “time well wasted”. Να περνάει δηλαδή κάποιος ευχάριστα και όσο μπορεί ποιοτικά την ώρα του βλέποντας το υλικό των Unboxholics.

post image

Νιώθετε μια κάποια ευθύνη απέναντι στο κοινό σας;

Προφανώς και νιώθουμε ευθύνη. Γι’ αυτό και προσέχουμε πολύ να κρατάμε τις ισορροπίες και να μην εκφράζουμε απόψεις, ιδέες και αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με αυτά για τα οποία ο κόσμος μας βλέπει. Επί παραδείγματι, δε θα μας δείτε ποτέ να καταθέτουμε πολιτικές πεποιθήσεις. Όχι πως δεν έχουμε, αλλά δε μας βλέπει ο κόσμος για αυτό.

O αριθμός των 450.000 συνδρομητών σας, σας δημιούργησε ποτέ, έστω και λίγο, ματαιοδοξία;

Όσο ανεβαίνει εκείνο το νουμεράκι τόσο βαραίνει το φορτίο. Και άλλο τόσο μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες.

Εστιάζετε στο feedback του κοινού ή θεωρείτε πως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους;

Όταν εστιάζεις 100% στο feedback σημαίνει ότι παραδίδεις κατά παραγγελία υλικό. Προφανέστατα λαμβάνουμε υπόψη την άποψη του κόσμου αλλά το περιεχόμενο το καθορίζουμε εμείς.

post image

Από το κλασικό πλέον unboxing και τις παρουσιάσεις προϊόντων, πλέον δημιουργείτε μέχρι και σειρά ντοκιμαντέρ. Πηγάζει σαν ανάγκη η ενασχόληση με εναλλακτικά (πλην gaming) storytelling;

Γενικά σιχαινόμαστε τη στασιμότητα. Ανέκαθεν θέλαμε να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε με νέα πράγματα. Και γενικά έχουμε πολλών ειδών “ανησυχίες”. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως ότι βλέπει ο κόσμος στους Unboxholics, πρώτα αρέσει σε εμάς.

Έχουμε ήδη δει φιλμάκια μικρού μήκους με την υπογραφή σας. Υπάρχει σαν σκέψη το ενδεχόμενο να γυρίσετε κάποτε μία κανονικής διάρκειας ταινία ;

Νομίζουμε πως δεν είναι κρυφό πλέον και έχουμε ήδη στα σκαριά μικρά short films αλλά και κάτι πολύ μεγαλύτερο.

post image

Αλήθεια, ποια είναι η αγαπημένη κατηγορία videos του καθενός ; Aναφερόμαστε στα δικά σας.

Σε αυτό και οι δύο συμφωνούμε και νομίζω πως οι βόλτες που κάνουμε στα ορεινά με την παρέα είναι η αγαπημένη ενασχόλησή μας.

Δεδομένου ότι μένετε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

Καλώς ή κακώς η βάση όλων των εταιριών και των happenings είναι η Αθήνα. Οπότε αυτομάτως απέχουμε αρκετά από όλα αυτά. Ζούμε όμως στην εποχή του internet, το οποίο εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Από την άλλη θεωρούμε ευλογία το να ζεις στην επαρχία και κατά την άποψή μας τα θετικά είναι πολλά περισσότερα από τα αρνητικά.

Θα αναλαμβάνατε ποτέ εκπομπή στην TV, αν σας εγγυόντουσαν ότι τα πάντα θα περνούσαν αποκλειστικά και μόνο απ’ το χέρι σας;

Η τηλεόραση πέθανε.

Πιστεύετε πως το YouTube είναι η τηλεόραση του μέλλοντος;

Η τηλεόραση πέθανε.

Kι επειδή βιοπορίζεστε από το συγκεκριμένο site όπως και το Twitch, θα μπορούσαμε να πούμε πως κάνετε μία “dream job”;

Γενικά το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα είναι και ευχή και κατάρα. Από τη μία πληρώνεσαι για να κάνεις αυτό που αγαπάς, από την άλλη πολλές φορές όταν αυτό που αγαπάς γίνεται υποχρέωση δεν είναι πάντα ευχάριστο.

Ποια είναι η κυριότερη συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να προβληθεί μέσω του YouTube;

Να μην το ξεκινήσει για επάγγελμα. Να έχει τεράστια υπομονή και ότι προκύψει.

Θα επιχειρούσατε ποτέ να κάνετε stand-up comedy, όπως προσπάθησαν πολλοί «συνάδελφοί» σας;

Έκαστος στο είδος του. Έχουμε συμμετέχει σε παραστάσεις για να στηρίξουμε φίλους, αλλά θεωρούμε πως μας ταιριάζει περισσότερο ο αυθορμητισμός. Και στην τελική δεν είμαστε καλοί σε όλα.

Tι δε θα κάνατε ποτέ σαν Unboxholics αν γυρίζατε το χρόνο πίσω;

Ειλικρινέστατα, δε θα αλλάζαμε τίποτα. Μας αρέσει το παρελθόν με τα λάθη και τα εμπόδια, αφού κι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό που είμαστε σήμερα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, με μερικές ανανεώσεις, με μερικές προσθήκες και θα είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις.

 

Go to TOP