Ξεκινά το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου το θέατρο θα έχει την τιμητική του στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας

 

Από το 1985 όταν και ιδρύθηκε, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας αποτελεί έναν φορέα που προσφέρει τα μέγιστα στις εκφάνσεις του πολιτισμού. Στη διαχρονική της πορεία αποτελεί το βασικότερο καλλιτεχνικό αφήγημα στην καρδιά του κάμπου, ενώ αντιπροσωπεύει και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Φέτος, για άλλη μια χρονιά, δίνει ραντεβού στην αρχή της άνοιξης με τους θεατρόφιλους της Καρδίτσας (και όχι μόνο) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Γνώστες του αντικειμένου και μη, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.

Βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες από το απόγευμα της Πέμπτη2 14 Μαρτίου, όταν και θα ανοίξει η αυλαία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας για 35η φορά. Η ομάδα που το απαρτίζει κατάφερε και φέτος με μεθοδικότητα και υπομονή να σχεδιάσει ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα τοποθετήσει τη θεσσαλική πόλη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πέρα από την πληθώρα παραστάσεων που θα παρουσιαστούν από θεατρικές ομάδες της χώρας μας αλλά και το διαγωνιστικό μέρος, φέτος το Κινηματοθέατρο κάθε που το ρολόι θα γράφει 8:30 το απόγευμα θα αποτελεί τον προορισμό μιας μεγάλης γιορτής. Εκεί όπου μικροί και μεγάλοι, πρωταγωνιστές και θεατές αναμένεται να γιορτάσουν στην αγκαλιά της τέχνης.

Όπως λοιπόν προαναφέρθηκε, το «κυρίως πιάτο» θα είναι το θέατρο. Σε αυτό το πλαίσιο, 8 θίασοι θα διαγωνιστούν χωρίς ματαιοδοξία και με μόνο σκοπό την προβολή του έργου τους. Κάθε μέρα πέρα από αυτή της έναρξης, ένας από αυτούς θα καταλαμβάνει με την αξία του χώρο στο σανίδι με επιβράβευση το χειροκρότημα. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, η Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα θα παρουσιάσει το έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη. Όσο για το Σάββατο, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου θα ερμηνεύσει τη θρυλική «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι. Το τέλος της πρώτης εβδομάδας θα βρει στο Κινηματοθέατρο το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών, εκεί όπου ο «Γάμος άνευ νύμφης» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή θα γίνει δέκτης ζεστών χειροκροτημάτων.

Όσο για τη συνέχεια, η Δευτέρα 18 Μαρτίου… θα γράψει «Μάνα, μητέρα, μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιγιαλίου «Απόλλων». Την επόμενη, οι θεατής θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λίλης Ζωγράφου, από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης. Η 20η Μαρτίου θα κυλήσει με τη Θεατρική Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» και την «Επίσκεψη της Κ.Τ.» του Φρήντριχ Ντύρενματ, ενώ η Πέμπτη 21 θα έχει άρωμα Ηπείρου, χάρη στην Ομάδα Τέχνης «Βορείως» με έδρα τα Γιάννενα. «…Δι αυτόν τον προορισμόν…» η παράσταση, με την υπογραφή του Γιάννη Σεντελέ. Ο διαγωνιστικός επίλογος θα δοθεί την τελευταία Παρασκευή από τους «ερασιΤΕΧΝΕΣ» του Δήμου Ήλιδας, και τον από πολλούς αγαπημένο  «Ράφτη Κυριών» του Georges Feydeau.

Παρόλα αυτά, από το φεστιβάλ δε θα μπορούσαν να λείπουν τα επιμέρους αφιερώματα. Αναφερόμαστε σε tributes σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το χώρο του θεάτρου αλλά και γενικότερα την τέχνη. Για άλλη μια φορά θα επιχειρηθεί μία αναδρομή σε καλλιτεχνικά έργα που έγραψαν ιστορία, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα του τιμώμενου προσώπου για φέτος.  Επιπλέον, στη διοργάνωση θα τρέχουν πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Τα σεμινάρια θεατρικής επιμόρφωσης θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ενώ κάθε μέρα θα ξεπηδά κι ένα θεατρικό παιχνίδι με σκοπό να δώσει ακόμα περισσότερο χρώμα στη ροή του όλου event. Θα συνιστούσε όμως παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν και στη μουσική, που θα έχει την τιμητική της με τουλάχιστον δύο συναυλίες, και πρώτη αυτή του Βασίλη Λέκκα, την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά όποιος θελήσει αλλά δε μπορέσει να δηλώσει το παρών στις εκδηλώσεις, θα έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθεί με live streaming μέσω του enpolis.gr που αποτελεί την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων. Ευχή όλων μας, είναι το Σάββατο 23 Μαρτίου, στην έξοδο από το Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας όλα τα πρόσωπα να είναι χαμογελαστά.

Go to TOP
Άνοιγμα