Ξεκινάει το L.A. Comics Festival

H καρδιά της 9ης τέχνης θα χτυπήσει στη Λάρισα από τις 4 έως τις 10 Μάρτιου

 

Από τις 4 έως και τις 10 Μαρτίου η Λάρισα, και πιο συγκεκριμένα ο Μύλος του Παππά, θα φιλοξενήσουν ένα event που αναμένεται να γράψει τη δική του εναλλακτική ιστορία. Είναι το L.A. Comics Festival, που διοργανώνεται από τον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο Κόμικς και Τεχνών (ή αλλιώς ΕΤουΚου) με την αρωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια βλέπουμε τα κόμιξ να επιστρέφουν με γρήγορους ρυθμούς στη ζωή μας. Παλιοί ήρωες επανέρχονται με νέα storylines. Νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν στο κοινό τη δική τους ιδιαίτερη δουλειά. Από τη γειτονιά μας μέχρι την πρωτεύουσα, τα περίπτερα, τα «κομιξάδικα» και τα βιβλιοπωλεία φιλοξενούν έντυπα σκιτσαρισμένα σελίδα τη σελίδα. Το ακόμα πιο σημαντικό; Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η κουλτούρα ξαναγίνεται (αν δεν έχει ήδη γίνει) κουλτούρα της ποπ-αρτ. Ο κινηματογράφος, τα video-games και όλων των ειδών τα ψυχαγωγικά παιχνίδια «ξαναζούν» από τα κόμικς. Κατά συνέπεια, σε όποιο σημείο του χάρτη κι αν κοιτάξεις, είναι λογικό να βλέπεις comic festivals. Διοργανώσεις που χρόνο με το χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους και επισκέπτες.

Εύλογα ο Λαρισαίος και κατ’ επέκταση ο Θεσσαλός φίλος αυτής της τέχνης, είχε κάποιο δίκαιο που ένιωθε αδικημένος: O κάμπος αλλά και όλη η χώρα σφύζουν από «κόμιστες», αλλά ο τόπος μας ήταν ορφανός από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όλα αυτά μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε το L.A. Comics Festival. Μία μεγάλη γιορτή, μέσα σε μία εβδομάδα γεμάτη κόμικς και όχι μόνο. Εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, συναυλίες και ακόμα περισσότερα events, που θα συμβούν και θα μεταμορφώσουν το… δικό μας L.A. σε κάτι πιο alternative. Το ημερολόγιο θα γράφει 4 Μαρτίου κι από ‘κείνη τη μέρα έως και τις 10 του μήνα, οι Θεσσαλοί nerds  δε θα ‘χουν να ζηλέψουν και πολλά από τους αντίστοιχους της Αθήνας.

Ο Μύλος του Παππά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ θα γεμίσει χρώματα, μολύβια και μουσικές σε μία εβδομάδα-γιορτή της δημιουργικότητας. Οι πιο διάσημοι γραφίστες και comic artists της Ελλάδας και της Κύπρου θα γυροφέρνουν ανάμεσα στον κόσμο και θα αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες σε ένα συνεχές δημιουργικό παιχνίδισμα στον χώρο της Artist Alley. Ανάμεσά τους και 20 Θεσσαλοί που καθένας έχει τη δική του πορεία στο χώρο. Όσο για τα έργα τους, θα προβάλλονται στην έκθεση Μονοσέλιδα, όπου θα μπορούμε να δούμε και να διαβάσουμε ακόμα και  παλιά, ιστορικά κόμιξ της χώρας μας που αποτελούν αντικείμενο πόθου για πολλούς συλλέκτες.  Κι αυτό γιατί θα συμμετάσχουν και εκδοτικοί οίκοι, που με αφορμή το φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την πολυετή δουλειά τους.

 

L.A. Comics Festival σημαίνει και workshops που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: Τα παιδιά του δημοτικού θα εξερευνήσουν από την αρχή τα στάδια της δημιουργίας, οι έφηβοι και οι αρχάριοι θα κάνουν βήματα με την καθοδήγηση βραβευμένων σχεδιαστών, ενώ θα υπάρξουν ακόμα και πιο εξειδικευμένα σεμινάρια. Όπως για παράδειγμα το masterclass για επαγγελματίες από τον Ιορδάνη Στυλίδη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δημιουργού κόμικς. Αξίζει επίσης να τονιστεί πως θα υπάρξει και εργαστήρι δερματοστιξίας για τους tattoo maniacs.

Το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής δε θα μπορούσε να αφήσει τους διοργανωτές ασυγκίνητους και σαν απάντηση στα σημεία των καιρών, στο φεστιβάλ θα δούμε και τη My Hero, έκθεση εικονογράφησης με θέμα το προσφυγικό. Στα ίδια πλαίσια, και σε συνεργασία με την Ισπανική πρεσβεία της Ιορδανίας, θα διανεμηθούν δωρεάν αντίτυπα της κόμικ έκδοσης Στο Όνομα της Ειρήνης, στα Αγγλικά και τα Ιορδανικά. Θα υπάρξουν όμως κι άλλα δίγλωσσα κόμικς με θέμα το Μεταναστευτικό, γραμμένα και στα Ελληνικά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Τέλος, κανένα φεστιβάλ του κόσμου δεν είναι πλούσιο χωρίς μουσική και σινεμά. Έτσι λοιπόν, στο L.A. θα παρακολουθήσουμε 2 cult ταινίες του πολυβραβευμένου Γιάννη Ρουμπόλια, αναρίθμητα animations, 3D και μη, όπως και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις με με αποκορύφωμα τη συναυλία του Ζωρζ Πιλαλί στο Μύλο, στις 7 Μαρτίου.

Το Πεζοδρόμιο θα είναι εκεί ως επίσημος υποστηρικτής του event. Εσείς;

Go to TOP
Άνοιγμα