post image

Νέοι Αγρότες 2019

Η Σκοπιά Φαρσάλων έγινε viral για καλό σκοπό Κι όμως η ιστορική κωμόπολη, όσο άτσαλο δρόμο και αν διαθέτει, πέτυχε ακόμη μία φορά διάνα στην επικαιρότητα αφού απασχόλησε το πανελλήνιο με τη δράση των «Νέων Αγροτών» και το ημερολόγιο που ετοιμάζουν για το 2019. Φτάνοντας εκεί είχαμε ραντεβού με τον πρόεδρό του, Ηλία Τσούτσο, ο οποίος μας τα είπε σταράτα

«Οδηγώντας άτσαλα, σε πάω ως τα Φάρσαλα» αναφέρει μεταξύ άλλων ένας τραγουδιστής του κάμπου! Και τη δουλειά να έχεις τέτοιον καιρό προς τα εκεί, αν δεν σε απασχολεί η τιμή για το βαμβάκι ή αν η υπογλυκαιμία σου δεν έχει χτυπήσει κόκκινα! Κι όμως η ιστορική κωμόπολη, όσο άτσαλο δρόμο και αν διαθέτει, πέτυχε ακόμη μία φορά διάνα στην επικαιρότητα αφού απασχόλησε το πανελλήνιο με τη δράση των «Νέων Αγροτών» και το ημερολόγιο που ετοιμάζουν για το 2019.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Φάρσαλα βρίσκεται το χωριό Σκοπιά. Είναι ένα ήσυχο μέρος με μία μικρή πλατεία στο κέντρο του χωριού όπου τρία καφενεία αποτελούν τη μοναδική έξοδο και διασκέδαση για τους ντόπιους. Φτάνοντας λοιπόν είχαμε ραντεβού με τον πρόεδρό του, Ηλία Τσούτσο, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας του πολυσυζητημένου ημερολογίου.

Μέχρι όμως να έρθει να μας συναντήσει, είχαμε στη διάθεσή μας περίπου ένα ακόμη τέταρτο, αφού είχαμε φτάσει τελικά νωρίτερα. Αυτό μας έδινε την ευκαιρία να «εξετάσουμε» με την ησυχία μας τόσο το μέρος για το οποίο γινόταν τόσο ντόρος, όσο και τους κατοίκους του που εξ αρχής φανήκαν φιλικοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν.Καθίσαμε στο καφενείο της Τασίας και μάλλον είχε ενημερωθεί για την άφιξή μας. Το καφενείο ήταν καθαρό και περιποιημένο και ενώ στην αρχή οι 2 θαμώνες του μας ρώτησαν με ύφος κάπως διστακτικό τι κάνουμε στο χωριό τους, όταν τους δείξαμε το ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ γελάσανε και κατάλαβαν ότι περιμέναμε τον πρόεδρο για να μας μιλήσει.

post image

Παραγγείλαμε ένα τσίπουρο και αμέσως από το απέναντι τραπέζι ακούστηκε κάποιος να λέει. «Κερασμένα από μένα». Τον ευχαριστήσαμε και πιάσαμε κουβέντα για την δουλειά του και την καθημερινότητα στο χωριό. Γρήγορα παραγγείλαμε το δεύτερο τσίπουρο, ενώ η Καίτη μας έφερνε παράλληλα ίσως τους νοστιμότερους μεζέδες που έχουμε δοκιμάσει. Εκεί πάλι ακούστηκε από κάποιον άλλον πως και αυτή η «γύρα» ήταν κερασμένη. Γελώντας τον ευχαριστήσαμε και κοιταχτήκαμε συνωμοτικά αφού από εκεί μάλλον θα φεύγαμε μεθυσμένοι. Δεν πέρασαν ούτε 5 λεπτά και εμφανίστηκε ο Ηλίας. Μας καλωσόρισε γρήγορα και μάντεψε… μας κέρασε κι αυτός με τη σειρά του τσίπουρο. Τελικά αυτή η βόλτα δεν θα είχε τον συνηθισμένο χαρακτήρα. Ο πρόεδρος λοιπόν μας συστήθηκε.

post image

Είναι ένας νέος 31 χρονών με διάθεση και όρεξη για τόσα πράγματα που σου θυμίζει περισσότερο άνθρωπο που διοικεί μία μεγάλη πόλη παρά ένα τόσο μικρό χωριό. Είναι και ο ίδιος αγρότης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς Φαρσάλων, αυτού του φιλήσυχου μικρού χωριού που ζει από την ενασχόληση των κατοίκων του με τον πρωτογενή τομέα. O συγκεκριμένος σύλλογος πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, πριν από λίγα 24ωρα ετοίμασε το ημερολόγιό του για το 2019. Σε αυτό, 9 νέοι αγρότες του χωριού φωτογραφίζονται ημίγυμνοι και κάνουν τους πάντες να ασχολούνται μαζί τους. Ο λόγος, η προβολή του τόπου τους και η πρόσκληση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας. Βλέπεις, ενώ πολλοί γνωρίζουν πως η κτηνοτροφία και η γεωργία αποτελούν την «ατμομηχανή» για την ελληνική οικονομία, ελάχιστοι ξέρουν τι σημαίνει να είσαι πραγματικά αγρότης και άνθρωπος της υπαίθρου.

post image

Γυρνώντας στο ημερολόγιο, μας λέει πως «Πάντα το γυμνό μιλάει», όταν πήγαμε την κουβέντα στο πικάντικο concept, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η ιδέα είναι αυθεντική κι όχι κάποια φθηνή αντιγραφή. Υποστηρίζει πως το εγχείρημα δεν είναι τόσο τολμηρό όσο νομίζουν κάποιοι. Ανησυχίες για το… πιπεράτο εγχείρημα πάντως δεν υπάρχουν, γιατί όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και συναντιούνται κάθε μέρα. Το χωριό αποφάσισε και θα λέγαμε πως ενέκρινε τη δουλειά.

post image

Μετά από την υπερβολική δόση γέλιου και πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής, υποσχεθήκαμε στα παιδιά πως θα τα ξαναπούμε σύντομα. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, πρέπει να σας πούμε πως το ημερολόγιο Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες και αναμένεται να γίνει τρελό sold out! Ίσως μέσα από αυτό μάθετε καλύτερα την πραγματικότητα ενός χωριού της Θεσσαλίας που δεν πρέπει να φημίζεται μόνο για τα διαχρονικά… κλαρίνα στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία!

To Ημερολόγιο Νέων Αγροτών μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας, στην οδό Μπλατσούκα 36, στην Καρδίτσα.

Go to TOP