post image

Νέοι Αγρότες 2019

Η Σκοπιά Φαρσάλων έγινε viral για καλό σκοπό

«Οδηγώντας άτσαλα, σε πάω ως τα Φάρσαλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ένας τραγουδιστής του κάμπου. Κάτι τέτοιο κάναμε και ‘μεις ένα χειμωνιάτικο πρωί, με προορισμό μας ένα χωριό που απέχει 25 χιλιόμετρα από την ιστορική κωμόπολη. Αναφερόμαστε στη Σκοπιά, που τις τελευταίες μέρες απασχολεί τεράστιο μέρος των media και η αφορμή είναι ένα αλλιώτικο ημερολόγιο και κυρίως η φωτογράφισή του, που έγινε viral από την πρώτη στιγμή.

post image

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ηλίας Τσούτσος είναι ένας νέος αγρότης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς Φαρσάλων, ενός φιλήσυχου μικρού χωριού που ζει από την ενασχόληση των κατοίκων του με τον πρωτογενή τομέα. O συγκεκριμένος σύλλογος πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, πριν από λίγα 24ωρα ετοίμασε το ημερολόγιό του για το 2019.  Σε αυτό, οι νέοι αγρότες του χωριού φωτογραφίζονται ημίγυμνοι και κάνουν τους πάντες να ασχολούνται μαζί τους, πράγμα καλό για το σκοπό που έχουν. Αυτός, δεν είναι άλλος από την προβολή του τόπου τους.

post image

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, βρεθήκαμε στο καφενείο της κυρίας Καίτης και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ηλία, ο οποίος μας έδωσε την εικόνα ανθρώπου που ξέρει καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. «Το χωριό έχει 200 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι γινόμαστε 700. Βιοποριζόμαστε από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ η πρώτη φωτογράφιση που κάναμε ήταν στα τέλη του 2016 για το ημερολόγιο του ’17», μας είπε στην αρχή της γνωριμίας μας. Για την ιστορία, το θέμα του προηγούμενου ημερολογίου ήταν το ίδιο, μόνο που οι φωτογραφίσεις είχαν γίνει όλες σε στούντιο και όχι εν ώρα εργασίας.

post image

Φέτος όμως τα πράγματα έγιναν διαφορετικά: 9 αγρότες πόζαραν για τον φωτογραφικό φακό πάνω στο αντικείμενό τους,  με σκοπό να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πώς είναι η  ζωή στη Σκοπιά. «Πάντα το γυμνό μιλάει», μας ανέφερε όταν πήγαμε την κουβέντα στο πικάντικο concept, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η ιδέα είναι αυθεντική κι όχι κάποια φθηνή αντιγραφή. Στην ουσία η εικόνα είναι η αφορμή και ο Ηλίας υποστηρίζει πως το εγχείρημα δεν είναι όσο τολμηρό νομίζουν κάποιοι. Και είναι εν τέλει αλήθεια πως από τη μία, πολλοί γνωρίζουν πως ο πρωτογενής τομέας είναι μια «ατμομηχανή» για την ελληνική οικονομία, αλλά ελάχιστοι απ’ αυτούς ξέρουν τι σημαίνει να είσαι πραγματικά αγρότης.

post image

Ανησυχίες για το… πιπεράτο εγχείρημα πάντως δεν υπάρχουν, γιατί όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και συναντιούνται κάθε μέρα. Το χωριό αποφάσισε και θα λέγαμε πως ενέκρινε τη δουλειά. «Κι ας είναι ο ελεύθερος χρόνος περιορισμένος, πάντα σαν σύλλογος προσπαθούμε για το καλύτερο και κάνουμε ήδη πολλά», ανέφερε στη συνέχεια. Όσο για το viral της όλης υπόθεσης, μπαίνει στα διάφορα site και διαβάζει τα σχόλια, θετικά ή αρνητικά, χωρίς να παίρνει κάποιες ακραίες απόψεις επί προσωπικού. Η δε Καίτη, δε θεωρεί πως η δράση των παιδιών προσβάλει το χωριό.

post image

Όμως δεν είμαστε μόνοι μας στο καφενείο, και η παρέα μας ξαφνικά μεγαλώνει. Ο κύριος Ηλίας Καραπέτσας μας συστήνεται, δηλώνει γελαδάρης και η σχέση του με το χιούμορ είναι άριστη. Όπως μας ενημέρωσε, ξύπνησε στις 5:30 το πρωί και άκουσε την κουβέντα του Ηλία Τσούτσου για τον λίγο ελεύθερο χρόνο. Μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο το σκηνικό έγινε διαδραστικό, και τα πειράγματά τους έκαναν μέχρι και τους τοίχους του καφενείου να δακρύσουν!

post image

Μετά από την υπερβολική δόση γέλιου και πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής, υποσχεθήκαμε στα παιδιά πως θα τα ξαναπούμε σύντομα, τρώγοντας μοσχαροκεφαλή από τα κοπάδια του κυρίου Καραπέτσα, φτιαγμένη από τα χέρια της Καίτης. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, πρέπει να σας πούμε πως το ημερολόγιο Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες και αναμένεται να γίνει τρελό sold out! Ίσως μέσα από αυτό μάθετε καλύτερα την πραγματικότητα ενός χωριού της Θεσσαλίας που δεν πρέπει να φημίζεται μόνο για τα διαχρονικά… κλαρίνα στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία!

Go to TOP