post image

Μαριλένα Σχιζοδήμου

Η Ιέρεια της κίνησης

Η συζήτηση μαζί της βροντοφωνάζει «αρμονία». Η ώρα δίπλα της κυλάει μ’ έναν ρυθμό,  που άλλοτε σε ηρεμεί και κάποιες στιγμές σε «ξυπνάει». Η δύναμή της γίνεται αισθητή ακόμα κι όταν σου χαμογελά. Το βλέμμα της γίνεται ο πιο στενός σου φίλος, αφού μπορεί και σε κοιτάζει δίχως να φοβάται να θαυμάζει όσα αγαπά. Ο λόγος για την Μαριλένα Σχιζοδήμου, που μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από την Θεσσαλία, επιστέφει για να μας υπενθυμίσει ότι το σώμα μας, μας έχει πραγματικά ανάγκη…

 Προορισμός «ξανά» η Θεσσαλία

Γενέτειρα η Θεσσαλία. Εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην Καρδίτσα.Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα μου να επιστρέψω. Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Αθήνα τα τελευταία 17 χρόνια! Οι σπουδές, η δουλειά και η προσωπική μου ζωή, όλα εκεί! Αναγνώριση, καταξίωση, εξέλιξη, καριέρα, όλα αυτά που επιζητά ένας επαγγελματίας. Όλα εκεί και όλα απλόχερα!Αθήνα, η μητέρα των τεχνών και των  γραμμάτων. Αλλά Καρδίτσα δεν είναι.

Δεν είναι τα πρώτα μου βήματα, οι πρώτες ανησυχίες, τα πρώτα παιχνίδια στην αυλή του σπιτιού μου και μετά λιγάκι παραέξω, δεν είναι τα πρώτα ξενύχτια, η πρώτη επαφή με τη φύση, δεν είναι καν ο πρώτος μου έρωτας! Πολλά οφείλουμε στα παιδικά μας βιώματα, και τι πιο όμορφο από το να  γνωρίσεις τον τόπο σου, ξανά από την αρχή, όντας ενήλικας πλέον, διαμορφωμένη προσωπικότητα,να σε γνωρίσει και αυτός με τη σειρά του!

Γυμναστική, αποκατάσταση, ζωγραφική, τατουάζ. Τί θα θυσίαζες;

Θυσίες κάνω για όσα αγαπώ, αλλά δεν θυσιάζω αυτά που αγαπώ. Γεννήθηκα από μητέρα ζωγράφο. 60 χρόνια ζωγραφίζει τα όνειρα της και είχα την πολυτέλεια να ζήσω αυτό το όνειρο από κοντά! Μεγάλωσα βλέπεις σ’ ένα σπίτι γεμάτο χρώματα και συναισθήματα αποτυπωμένα. Άρα αγάπησα τη ζωγραφική και έμαθα να ζωγραφίζω. Όμως, ξεκάθαρα θα σου έλεγα πως η γυμναστική είναι η προτεραιότητά μου.«Ονειρεύομαι ό,τι κάνω γυμναστική και κάνω ό,τι ονειρεύομαι». Μετά ακολουθεί το θεραπευτικό κομμάτι, η ζωγραφική και το τατουάζ, δίχως να θυσιάσω κανένα. Θεωρώ πως όσο πιο πολυπράγμων είσαι, τόσο πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η ενασχόληση με τη γυμναστική

Υφίσταται από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα περισσότερα παιδιά τίθεται το ερώτημα, τελικά τι θέλεις να κάνεις; Η απάντηση ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα η ίδια: «Τα πάντα». Το καθένα έχει τα δικά του οφέλη και τη δική του μοναδικότητα.Έτσι, κατά την παιδική και εφηβική μου ηλικία, ο αθλητισμός με συναντά στο γήπεδο, και συγκεκριμένα στις ταχύτητες! Παράλληλα έπαιζα τέννις και ο,τιδήποτε προέκυπτε, είτε ατομικό, είτε ομαδικό. Ακόμη, μου κακοφαίνεται το γεγονός ότι δεν επέλεξα την ενόργανη.

Και η αγάπη έγινε επάγγελμα

Εργάζομαι 17 χρόνια πάνω σε διάφορους μεθόδους εκγύμνασης και σπουδάζω παράλληλα διάφορες τεχνικές. Ο καθημερινός μου χρόνος μοιράζεται ανάμεσα σε συνεδρίες Yoga και ακροβατικής γυμναστικής, σε προπονήσεις Calisthenics, και σε άλλες τεχνικές όπως Pilates και Cross-fit. Ασχολούμαι με την διατροφή όσων προπονώ, την  κινησιοθεραπεία και την αποκατάσταση. Αγαπώ να μελετώ το σώμα.Eίναι ένας υπέροχος μηχανισμός! Διαφορετικά μονοπάτια οδηγούν όλα στον έλεγχο του σώματος, του νου και του πνεύματος.

Συμβουλές για μία υγιεινή ζωή

Συμβουλές που ακόμη και αν τις υιοθετήσεις, δεν τις κατοχυρώνεις και προϋποθέτουν συνεχή δουλειά, αλλά σίγουρο αποτέλεσμα! Είναι αυτό που λέμε «μαγικό χάπι». Ναι υπάρχει και είναι το εξής: Αγαπήστε εσάς! Τιμήστε το σώμα σας, απολαύστε το, θρέψτε το, θεραπεύστε το! Το μαγικό χάπι είναι να μάθετε να το ευεργετείτε! Αποκτήστε πίστη στις δυνατότητές σας, και κατ’ επέκταση πίστη στον εαυτό σας. Ο μόνος τρόπος για να είστε υγιής είναι να μελετήσετε το σώμα σας, όσο είστε υγιής! Και  όπως είχε πει ο Ρόμπερτ Μπόυλ «Είναι ντροπή για μια νοήμονα ψυχή να κατοικεί σ’ ένα σπίτι τόσο τέλεια κατασκευασμένο όσο το σώμα, και να μην θέλει να γνωρίσει το θαυμάσιο αυτό οικοδόμημα».

Πολλοί αδιαφορώντας για την γυμναστική και τη σωστή διατροφή απαιτούν ένα όμορφο σώμα με τη βοήθεια των συμπληρωμάτων

Όπως ανέφερα παραπάνω, το μαγικό χάπι υπάρχει αλλά προϋποθέτει συνεχή δουλειά, δεν κατοχυρώνεται, ούτε πωλείται. Τα συμπληρώματα διατροφής βεβαίως και κάνουν δουλειά, όταν χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα. Δεν αντικαθιστούν τη τροφή, ούτε τη γυμναστική! Το μαγικό χάπι έχει ένα βασικό και αναντικατάστατο συστατικό, και αυτό είναι η αγάπη. Όταν αγαπάμε το σώμα μας και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους, η φροντίδα του και η ουσιαστική ενασχόληση μαζί του, αποτελεί μονόδρομο. Ο καλλωπισμός από την άλλη, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα «χάπια». Συνεπώς, η αδιαφορία προς τη γυμναστική υφίσταται σε πολλούς ανθρώπους, γιατί τους είναι  πιο αρεστό το αποτέλεσμά της, παρά η ίδια η διαδικασία που τους οδηγεί σε αυτό. Όσο δεν θεωρούμε τη γυμναστική επένδυση υγείας αλλά αναγκαία διαδρομή για ένα όμορφο σώμα, τότε μια πιο σύντομη και άκοπη διαδρομή, θα προτιμάται. Είναι εύκολο να αποκτά κανείς κάτι δίχως κόπο & ιδιαίτερα ευχάριστο, να γίνεται σε χρόνο dt. Είναι προτιμότερο όμως, να το συντηρεί, να το εξελίσσει, ακόμη και να το χαίρεται.

Πώς μπορεί κάποιος «ατσούμπαλος» να εντάξει τη γυμναστική στη ζωή του;

Εύκολα! Απλά ξεκινάει και δεν σταματάει. Το πρόβλημα το έχουν συνήθως  οι «φυγόπονοι», οι «φιλάσθενοι» , οι «αναβλητικοί» και όχι οι «ατσούμπαλοι». Μια συνήθης έκφραση που χρησιμοποιώ στους μαθητές μου, προκειμένου να εντάξουν τη γυμναστική, στη ζωή τους είναι η εξής: Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, και κάντε το ακόμη κι όταν νιώθετε ταλαιπωρημένοι! Ενδεχομένως να μην είναι κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά φυσική δραστηριότητα. Μπορεί να είναι το κλάδεμα των δέντρων ή κάποια άλλη χειρωνακτική εργασία στο σπίτι.Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να κινείται. Συνεπώς, ένα σωστά δομημένο σύστημα προπόνησης, απευθύνεται σε όλους. «Ατσούμπαλους» και μη, μεγάλους και μικρούς. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως σωματοδομής,φυσικής κατάστασης ή άλλων γνωρισμάτων.

Ποια θα ήθελες να είναι η αλλαγή που θα καταφέρεις;

Οι αλλαγές συμβαίνουν συλλογικά και όχι από έναν. Παρόλα αυτά, αν ο καθένας από εμάς βάλει το δικό του, μοναδικό λιθαράκι, η κοινωνία μας θα βελτιωθεί αισθητά. Εάν λοιπόν καταφέρω να μεταδώσω σε όλους την ιδέα «ΓΙΝΕ Ο ΙΔΙΟΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ», είμαι βέβαιη πως θα επιτύχω και τους ειδικότερους στόχους μου. Καλλιέργεια αθλητικής παιδείας και ιδίως αθλητικής κουλτούρας στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Καρδίτσας.Στη δουλειά μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, από το να καταφέρεις να εντάξεις τη γυμναστική στη καθημερινότητα των ανθρώπων.Να αποτελεί ψυχαγωγία, να είναι ευχάριστη και να απολαμβάνουν το κορμί τους, λειτουργικό, γεμάτο ζωτικότητα, ενέργεια και το κυριότερο, δίχως πόνους!

Τέλος, τί σημαίνει για σένα η λέξη Πεζοδρόμιο;

Συναισθηματική αντίληψη, προσαρμογή, αλητεία.Σημαίνει λαϊκή σοφία, η οποία πολλές φορές είναι ανώτερη της ακαδημαϊκής.

 

Go to TOP
Άνοιγμα