Κάτι τρέχει με το PS5

O διάδοχος του PS4 πλησιάζει αργά αλλά θα φτάσει στα χέρια μας το 2020

 

Από το καλοκαίρι του 2017 και την πρώτη αναφορά στο νέο gaming… κτήνος, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τότε ήταν που ο πρόεδρος της Sony America Shawn Layden έκανε για πρώτη φορά αναφορά στην ύπαρξη του Playstation 5. “Θα κυκλοφορήσει, αλλά θα χρειαστεί το χρόνο του», ήταν η αινιγματική φράση με την οποία τελείωσε το σχόλιό του. Σχεδόν 2 χρόνια μετά, ο «βασιλιάς» φαίνεται πως επιστρέφει. Ιδού οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για το μεγάλο comeback:

Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία αυτού του τεύχους, η Ιαπωνική εταιρεία διέρρευσε πως τα έξοδά τη αυξήθηκαν κατά πολύ, λόγω της δημιουργίας μίας κονσόλας επόμενης γενιάς. Τζακ-ποτ για τους gamers από μια μικρή σπόντα που δεν περιείχε καν δελτίο τύπου. Έπειτα ακολούθησε μία… ημιεπίσημη διαρροή που μας πληροφορούσε πως δεν πρέπει να το περιμένουμε την επόμενη άνοιξη, με πιο λογική ημερομηνία κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα του 2020. Την ίδια στιγμή και μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου PS.

H χρήση οκταπύρηνου, third-generation επεξεργαστή ήταν ήδη γνωστή, πράγμα που θα καθιστά το νέο μηχάνημα πανίσχυρο. Ελάχιστοι δημιοσιογράφοι που βρέθηκαν σε μία κλειστή επίδειξη ενός test μοντέλου δήλωσαν έκθαμβοι όταν διαπίστωσαν πως ο χρόνος για το loading σε παιχνίδια ανοιχτού περιβάλλοντος άγγιζε το 1/10 σε σχέση με τον αντίστοιχο που χρειάζεται το PS4. Κι αν δε σου φτάνει αυτό, τα σπουδαία νέα συνεχίζονται με την αποκάλυψη ότι το PS5 θα παίζει παιχνίδια του προκατόχου του, σε αντίθεση με την «κατάρα» του… πατέρα του. Στην ίδια λογική, το τωρινό σύστημα εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας θα είναι και αυτό με τη σειρά του συμβατό, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και νέο VR περιφερειακό.

Όσο για τα γραφικά, η Sony φαίνεται πως τρέχει και αναμένεται να λανσάρει της παιχνιδομηχανή σε ανάλυση 8Κ, τη στιγμή που οι περισσότεροι gamers δεν απολαμβάνουν ακόμα το 4Κ, ενώ οι τηλεοράσεις που υπάρχουν και να υποστηρίζουν τέτοιο resolution είναι ελάχιστες και πανάκριβες. Όλα όμως δείχνουν πως στους 20 μήνες που μεσολαβούν και νέα μοντέλα hi-end τηλεοράσεων θα λανσαριστούν, οι τιμές θα πέσουν και θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς η τσέπη μας να πονέσει.

Ας πάμε όμως στον ήχο, που σίγουρα αφορά μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιήσαν το PS4 κυρίως για την αναπαραγωγή ταινιών από Blu-ray και από τις ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Netflix και Amazon Videos. H Sony πηγαίνει ένα βήμα μπροστά, και ειδικά αυτοί που «κούμπωσαν» ηχοσύστημα πάνω στις προηγούμενες κονσόλες, αναμένεται να πάθουν ένα μικρό σοκ: 3D ήχος στα games καταρχήν, με συχνότητες που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι ξύπνιος ή ονειρεύεσαι. Hardware που θα «απογειώνει» τη θέαση μίας ταινίας, σε σημείο να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα φουτουριστικό σινεμά.

Ο κόσμος λοιπόν αλλάζει, και πρώτη… το κουπί τραβάει η τεχνολογία. Κι επειδή η Sony συνηθίζει να καινοτομεί, δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτού του μεγάλου άλματος ανάμεσα στις κονσόλες της. Βήματα προς τα μπροστά που σίγουρα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες εταιρείες, με την εμπειρία των gamers να ανεβαίνει level- κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν πάλι σε λούζει κρύος ιδρώτας σκεπτώμενος το πόσο θα κοστίζει, θα σου προτείναμε να χαλαρώσεις. Καμία παιχνιδομηχανή δεν είναι κερδοφόρα όταν πρωτοκυκλοφορεί, που σημαίνει πως το νέο Playstation αναμένεται στην αρχή να βάλει τη μαμά-εταιρεία «μέσα» κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Θα τολμήσουμε λοιπόν να μαντέψουμε, τοποθετώντας το κόστος του PS5 κάπου στα 500 ευρώ. Ποσό μικρό αν σκεφτείς το τί κουβαλάει πάνω του με το κόστος του να πέφτει σίγουρα το Πάσχα του 2021.

Υπομονή λοιπόν φίλοι gamers. O επόμενος χειμώνας αργεί αλλά μπορούμε να απολαμβάνουμε με την άνεσή μας την τωρινή μας κονσόλα. Ένα PS4 που δυστυχώς κατά τη γνώμη μας, η εταιρεία βιάζεται να «παροπλίσει» πριν αυτό εκμεταλλευτεί πλήρως τις μεγάλες δυνατότητές του.

Go to TOP
Άνοιγμα