Θέλεις να κόψεις το τσιγάρο; Κάνε σχέση!

Πρώτα ο έρωτας και μετά το «μαχαίρι»

 

Δεν το λέμε εμείς αλλά η επιστήμη, και συγκεκριμένα η Δρ. Μάγδα Λαμπρίδου του Imperial College of London. Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα επιτυχίας, συγκριτικά με τα άτομα που το επιδιώκουν μόνα τους, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία ήταν επικεφαλής η Ελληνίδα επιστήμονας και παρουσιάστησε σήμερα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «EuroPrevent 2019″.

4 μήνες κράτησε η όλη διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος 222 άτομα. 99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 που δεν κάπνισαν ποτέ. Όλοι τους ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν και παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά το τέλος του προγράμματος, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα (έναντι μηδενικού ποσοστού και 55% αντίστοιχα πριν το πρόγραμμα). Το ποσοστό όσων το έκοψαν, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στα ζευγάρια που προσπάθησαν να το κόψουν μαζί -σχεδόν εξαπλάσιο- από ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο μόνοι τους.

Η κα Λαμπρίδου δήλωσε μεταξύ άλλων στο συνέδριο που έγινε στη Λισαβόνα ότι οι άνθρωποι που σταματάνε μόνοι τους το κάπνισμα νιώθουν συχνά απομονωμένοι και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα, τα ζευγάρια που το διακόπτουν μαζί, στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, αποσπούν την προσοχή τους και παροτρύνουν ο ένας τον άλλον στην υιοθέτηση εναλλακτικών, πιο υγιών συμπεριφορών.

Go to TOP
Άνοιγμα