Μιρέλα Πάχου

“Bάζοντας Χρώμα” με ένα ακορντεόν, στη συναντήσαμε και προσπαθήσαμε να κλέψουμε λίγη απ’ τη ζωντάνια της!

Κατάγεται απ’ τη Ρόδο, αλλά ζει στην Αθήνα εδώ και μιάμιση δεκαετία. Αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο ιδιαίτερες μουσικούς της νεότερης γενιάς, με το χαρακτηριστικό ακορντεόν ως βασικό της «όπλο», και μετρά ήδη δύο επιτυχημένα άλμπουμ και αμέτρητες σημαντικές συνεργασίες επί σκηνής. Η τελευταία απ’ αυτές, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Έπειτα από ένα γεμάτο καλοκαίρι, κι έναν εξίσου δραστήριο χειμώνα προ των πυλών, συναντήσαμε την Μιρέλα Πάχου για να κλέψουμε λίγη απ’ τη ζωντάνια και, φυσικά, το χρώμα της!

 

Κατάγεσαι απ’ τη Ρόδο. Πως είναι να μεγαλώνεις σε ένα νησί;

Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις σε νησί, πόσο μάλλον όταν είναι το νησί του Ήλιου. Η Ρόδος είναι ένα ιδανικό μίγμα, αφού συνδυάζει αρμονικά τα θετικά της ζωής στην επαρχία με εκείνα της μεγαλούπολης.

Πως ξεκίνησε η πορεία σου στη μουσική; Μοιράσου μαζί μας την πρώτη φορά που τραγούδησες ζωντανά, μπροστά σε κόσμο.

Η σχέση μου με τη μουσική μετράει πολλά χρόνια, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία με μαθήματα πιάνου. Το τραγούδι ήρθε πολύ αργότερα, στην Α’ Λυκείου, όταν τραγούδησα στη γιορτή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Η εμπειρία ήταν τόσο έντονη, που τη θυμάμαι σαν χτες!

Στο πρώτο σου άλμπουμ, είχες τη τύχη να σου χαρίσουν τραγούδια πολλοί σπουδαίοι δημιουργοί. Εσύ σε ποιους θα ήθελες να δώσεις τραγούδια, αντίστοιχα;

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να δώσω τραγούδια στους ίδιους αυτούς καλλιτέχνες που με τίμησαν με τη συμμετοχή τους στον πρώτο μου δίσκο!

Ο πρόσφατος σου δίσκος έχει τίτλο «Λίγο χρώμα». Μίλησε μας για την δημιουργία του και αν θεωρείς πως σε αντιπροσωπεύει ακόμα περισσότερο απ’ τον πρώτο.

Ο δεύτερος δίσκος μου κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από το Ogdoo Music Group. Περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια δικά μου αλλά και τραγούδια που μου εμπιστεύθηκαν ο Στάθης Δρογώσης, η Μάρω Μαρκέλλου, ο Πόλυς Κυριάκου, ο Σταύρος Σταύρου και ο Νίκος Μερτζάνος. Σαφέστατα με αντιπροσωπεύει περισσότερο. Άλλωστε ωριμάζουμε μαζί με τις δημιουργίες μας!

Η δική σου ζωή τώρα, θεωρείς πως έχει λίγο ή αρκετό χρώμα;

Ποτέ το χρώμα δεν είναι αρκετό. Πάντα θέλουμε περισσότερο!

Θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο ερμηνεύτρια ή τραγουδοποιό;

Θα έλεγα μουσικό και τραγουδοποιό.

Με τον Μίλτο Πασχαλίδη δουλέψατε παρέα για χρόνια. Τι κρατάς ως πιο πολύτιμο, απ’ αυτή την μεγάλη συνεργασία;

Κρατάω ανεκτίμητες συμβουλές, υπέροχες ιστορίες και πολλά-πολλά χιλιόμετρα δρόμου!

Το ακορντεόν είναι το σήμα κατατεθέν σου. Θα το έβαζες ποτέ στην «άκρη», έστω για λίγο, για να δοκιμαστείς σε ένα εντελώς διαφορετικό ήχο;

 Λέω ναι στους πειραματισμούς!

Θεωρείς τον εαυτό σου καθόλου τυχερό ή ό,τι σπουδαίο έχεις καταφερεί μέχρι στιγμής έγινε μόνο με επιμονή και δουλειά;

Αν έχω καταφέρει κάτι, σίγουρα είναι αποτέλεσμα επιμονής, δουλειάς και τύχης.

Στην καλοκαιρινή σου περιοδεία συνεργάστηκες με ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Πως ήταν σαν εμπειρία όλο αυτό;

Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχουμε συναντηθεί μουσικά πολλές φορές στο παρελθόν. Φέτος η συνεργασία μας είναι ξεχωριστή και η εμπειρία συναρπαστική! Τον θαυμάζω, τον εκτιμώ και τον αγαπώ πολύ.

Η Νομική αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου. Ανάμεσα σ’ αυτή και τη τέχνη, θα μπορούσες να εντοπίσεις κάτι κοινό;

Όπως είχε πει ένας καθηγητής μου της Νομικής, ο Πάνος Λαζαράτος, κατά βάθος αυτές οι δύο επικοινωνούν. Eνδεικτικά θα πω πως λειτουργούν και εξελίσσονται βάσει διαμορφωμένων κανόνων, κάτω από το ίδιο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.

Αν μπορούσες ως δια μαγείας να αλλάξεις ένα μόνο πράγμα, στη σημερινή κοινωνία, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είσαι ένας πολύ θετικός και εξωστρεφής άνθρωπος, τουλάχιστον πάνω στη σκηνή. Έτσι είσαι και στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις;

Ναι, είμαι έτσι και στην καθημερινότητά μου. Εξωστρεφής και αισιόδοξη. Στη σκηνή είμαι ο εαυτός μου!

Έχεις τραγούδια απ’ το προσωπικό σου ρεπερτόριο που ξεχωρίζεις για κάποιο λόγο;

Χωρίς δεύτερη σκέψη τα “Γράμματα” του Βασίλη Καζούλη, ένα τραγούδι του πρώτου μου δίσκου που τραγουδάω παρέα με τον μπαμπά μου, τον Αγαπητό!

Είσαι ευχαριστημένη απ’ την σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, ή θεωρείς ότι έχει λίγο παρακμάσει, σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Όχι, δε θεωρώ ότι έχει παρακμάσει. Η συγχρονη μουσική σκηνή έχει σπουδαία τραγούδια, εκπληκτικούς τραγουδιστές και εξαιρετικές παραγωγές.

Αν ήσουν μια γνωστή τραγούδιστρια του εξωτερικού, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Πριν 20 χρόνια θα απαντούσα “η Madonna”, πριν 10 χρόνια “η Celine Dion”, στην παρούσα φάση θέλω λίγο χρόνο για να σας απαντήσω (σ.σ. αμοιβαία γέλια)!

Τι θα ήθελες να πεις ως συμβουλή στη νέα γενιά που παλεύει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της;

Να αγωνιζόμαστε, να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε.

Ποια είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια για το μέλλον;

Φέτος θα εμφανίζομαι με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Αθήνα και εκτός! Παράλληλα θα κάνω προσωπικές παραστάσεις, ξεκινώντας από τις Παρασκευές 5 και 12 Οκτώβρη στην Αθήνα, στο Club του Σταυρού του Νότου.

Τέλος, τι σημαίνει για σένα η λέξη Πεζοδρόμιο, που είναι και το όνομα της free press μας;

Σημαίνει ελευθερία, συνύπαρξη, αγώνας διεκδίκησης. Α, και το ωραιότατο ομότιτλο τραγούδι των Νίνου/Τατασόπουλου/Μητσάκη!

 

Go to TOP
Άνοιγμα