Η μαύρη επέτειος του Ολυμπιακού

Όταν το Στάδιο Καραϊσκάκη βάφτηκε με αίμα αθώων

 

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1981, η μέρα ηλιόλουστη και οι φίλοι του ποδοσφαίρου είχαν ένα λόγο να είναι χαρούμενοι. Η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος φιλοξενεί το ντέρμπυ κορυφής του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, με την ομάδα του Πειραιά να προπορεύεται της Ένωσης και να θέλει νίκη για να πάρει “κεφάλι” ασφαλείας στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Το αποτέλεσμα του αγώνα εξέπληξε κάθε φίλαθλο. Ήταν ένα άνετο και εμφατικό 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Όμως δυστυχώς, η μέρα εκείνη θα έμεινε στην ιστορία για λάθος λόγους…

Με το σφύριγμα της λήξης, οι φίλαθλοι που βρίσκονται στη Θύρα 7 τρέχουν για να φτάσουν στη Θύρα 1, η οποία βρισκόταν δίπλα ακριβώς από τα αποδυτήρια. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να αποθεώσουν τους μεγάλους νικητές, όμως η μοίρα τους έπαιξε πολύ σκληρό παιχνίδι.

Η πόρτα της εξόδου ήταν κλειστή και όταν ο πρώτος οπαδός γλίστρησε, ξεκίνησε ένα “ανθρώπινο ντόμινο” με τον ένα να πέφτει πάνω στον άλλο. Οι σκηνές που ακολούθησαν παρέπεμπαν σε ταινία τρόμου, με τον θάνατο από ασφυξία να έρχεται για 21 ανθρώπους. Η γιορτή μετατράπηκε σε θρήνο, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τραυματίες μεταφέρονται ακόμα και με συμβατικά αυτοκίνητα σε τόπους νοσηλείας.

Κοντά στα 40 χρόνια μετά, κανείς δεν απάντησε στο “γιατί”, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αναζητούν ακόμα και σήμερα τους λόγους.

 

Go to TOP
Άνοιγμα