Διονύσης Αλέρτας

Sugar alert από έναν λάτρη της σοκολάτας και έναν pastry chef-star, ο οποίος πέρα από την τηλεοπτική εικόνα που «εκπέμπει», είναι ένας χαρισματικός συνομιλητής

Κυριακή μεσημέρι, στην πολυσύχναστη γειτονιά του σπάνιου κόκκου με έναν ακόμη πιο σπάνιο άνθρωπο. Σπάνιος αφού στις μέρες μας δύσκολα συναντάς ανθρώπους να μιλάν έξω από τα δόντια. Σπάνιος καθώς πέραν της «αλήτικης» εικόνας που δεν κρύβει, ήταν στο ραντεβού του συνεπής όπως αρμόζει σ έναν επαγγελματία. Μπορεί η τηλεοπτική φυσιογνωμία του Διονύση Αλέρτα να είναι κάπως νευρική αλλά από κοντά συναντάς τελικά έναν φιλήσυχο άνθρωπο που έχει διάθεση να συζητήσει μαζί σου σαν να πίνεις καφέ με τον καλύτερό σου φίλο. Μπορεί επίσης να φαίνεται εγωιστής. Τελικά όμως θα τον χαρακτήριζα απόλυτο για τις θέσεις του, κυρίως πάνω στην δουλειά του, την οποία δοκιμάζοντας τα γλυκά του απλά επιβεβαιώνει. Δε κρύβει τις αδυναμίες του και προτιμά να χαμογελά. Στα 38 του σιχαίνεται την διπλωματία, αγαπά τις γυναίκες, το ποτό και σίγουρα την σοκολάτα.

 

Αληθεύει ότι είσαι πρωινός τύπος;

Εφτά παρά, εφτά και πέντε είμαι στο πόδι κάθε πρωί. Αν δεν ξυπνήσω πρωί, νομίζω πως χάνω την ημέρα.

Σε ρωτάω καθώς η εμφάνισή σου παραπέμπει  ίσως για κάποιους στην εικόνα του αλήτη. Και ένας αλήτης δε ξυπνάει τόσο νωρίς.

Δεν είναι κακό να είσαι αλήτης, με την καλή πάντα έννοια. Νομίζω βέβαια πως κάποιοι έχουν σχηματίσει αυτή τη γνώμη καθώς πιστεύουν πως δεν έχω μέτρο. Έχουν δίκιο. Γενικά, δεν έχω μέτρο, σε όλα! Είμαι ή όλα ή τίποτα! Έτσι, είναι. Το μέτρο ή καλύτερα η μετριοφροσύνη, είναι για τους μέτριους.

Σαν παιδί πως ήσουν;

Ανήσυχος, αδιάφορος για το σχολείο, διάβαζα μόνο όταν έμενα, κάθε Σεπτέμβριο.

Σε δημόσιο σχολείο πήγαινες;

Ε, ναι, φτωχαδάκι είμαι.

Κυνηγούσες τα χρήματα από μικρός;

Ναι!

Σκέφτηκες ποτέ παράνομες δραστηριότητες για να βγάλεις λεφτά;

Τι να κλέψω; Ποτέ!

Ναρκωτικά, πορνεία;

Όχι, καθόλου. Και θα σου πω. Ναρκωτικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί μου έλεγε η μάνα «Μην κλέψεις, μην καπνίσεις και μην πάρεις ναρκωτικά», αυτά μέχρι το λύκειο. Και μου έχει μείνει αυτό. Ε, στα είκοσι δεν μπλέκεις. Τώρα δε δοκιμάζω γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να μου αρέσουν. Δεν θέλω να μάθω αν είναι ωραία ή όχι.

Είσαι γεμάτος με τατουάζ. Πότε έγινε το πρώτο και γιατί;

Το 2004 τον Μάϊο. Ήταν μία καρδιά και τα μονογράμματα του ονόματός μου και μίας κοπέλας, η οποία όμως δεν το είδε και δεν το έμαθε ποτέ. Αφού εμφανίστηκα στην τηλεόραση ήρθε και με βρήκε και τότε της το αποκάλυψα.

Ήσουν τόσο καψούρης;

Όσο δεν πάει!

Το ξεπέρασες;

Ε, ναι. Αλλά ήταν μια καλή εμπειρία. Τώρα πια δεν υπάρχουν τα μονογράμματα. Δεν έχω μετανιώσει, ούτε γι’ αυτό, ούτε για τίποτα άλλο.

Από τον καμβά στο σώμα σου, ποιο τατουάζ αγαπάς πιο πολύ;

Όλα τα αγαπάω γιατί έχουν το συμβολισμό τους. Αυτή την περίοδο γουστάρω ένα κωλοδάχτυλο στο κεφάλι μου.

Που ζεις;

Στην Κηφισιά. Μ’ αρέσει καθώς δεν είναι και πολύ Αθήνα, είναι πιο εξοχή. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα.

Κέντρο κατεβαίνεις; Σου αρέσει;

Όχι συχνά, με κουράζει. Δεν έχω που να παρκάρω. Κι αν πιώ λίγο παραπάνω, πρέπει να βρω και διόδους για τα μπλόκα.

Πίνεις;

Ε, άμα βγω δε θα πιώ; Το αγαπώ το ποτό, κυρίως το τζιν, αλλά όταν οδηγώ δεν μπορώ να πιώ. Με δύο-τρία ποτά πάω δεξιά και αργά, είμαι… κότα, γιατί η ζωή είναι μία και μοναδική. Θέλω και προσπαθώ να την απολαμβάνω κάθε μέρα!

Σε ποιά ηλικία αποφάσισες ότι σου αρέσει η ζαχαροπλαστική;

Μάλλον, ποτέ. Ξεκίνησα στα δεκαεννιά, με μεροκάματο 5.600δρχ. σε αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στη Νέα Ερυθραία. Στη ουσία ήμουν ανειδίκευτος εργάτης.

Τελείωσες δηλαδή το λύκειο, έπιασες δουλειά και ανακάλυψες στη συνέχεια ότι σου άρεσε.

Ναι. Μετά τελείωσα τη διαιτολογία που είχα γραφτεί, πήγα και μαγειρική για να έχω μια εικόνα, γιατί πίστευα ότι μπορώ να τα κάνω όλα καλά.  Ή  το ένα θα κάνεις ή το άλλο. Αποφάσισα να γίνω ζαχαροπλάστης

Οι γονείς σου τι σκέψεις είχαν για τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό; Γιατί στις μέρες μας και χάρη στην τηλεόραση υπάρχει μια αίγλη, στη μακρινή δεκαετία του ενενήντα δεν ήταν έτσι.

Εμάς μας έσωσε ο Μαμαλάκης. Ο κυρ Ηλίας μας έδωσε αυτή την αίγλη. Μετά ο Στέλιος Παρλιάρος έδωσε στους ζαχαροπλάστες μία ώθηση. Για τους γονείς μου τώρα, με βλέπουν να δουλεύω νύχτα – μέρα, να αρχίζω να χτίζω κάτι, δεν είχαν ποτέ την απαίτηση να γίνω δικηγόρος ή μηχανικός. Με οχτώ και εννιά στο λύκειο; Και να έμπαινα στο πανεπιστήμιο, δε θα διάβαζα ποτέ.

Ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής, διατροφής ή κάτι άλλο;

Πάω γυμναστήριο όσο μπορώ έχω ξεκινήσει Krav maga, δεν είμαι κολλημένος να μην φάω, να μην πιω. Και θα φάω και θα πιω, αλλά ακολουθώ τα 3 βασικά γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Έχω ρυθμίσει το βιολογικό μου ρολόι για πεντέμισι ώρες νυχτερινού ύπνου και οπωσδήποτε μία- μιάμιση ώρα κάθε μεσημέρι. Είναι νόμος. Το πρωί δουλειά, το απόγευμα γυμναστήριο.

Γλυκά τρως ή μόνο μας βάζεις σε πειρασμό;

Χμ, δεν μου αρέσουν πολύ. Λατρεύω το παγωτό, αλλά δεν έχω μέτρο, μπορώ να φάω πάρα πολύ. Έτσι το αποφεύγω. Επίσης το γαλακτομπούρεκο με το οποίο με πιάνει αμόκ, και για αυτό δε το παρασκευάζω.

Δεν φαίνεσαι άνθρωπος που παραδίνεσαι στο γλυκό. Πήρες κιλά από τα γλυκά;

Ε, ναι, τι νομίζεις;

Στο ψυγείο σου τι γλυκό έχεις;

Νερό, κρασί και καμία μπύρα.

Και αν έρθει καμιά γκόμενα βράδυ στο σπίτι τι θα κάνεις;

Ολόκληρος Αλέρτας, το γλυκό τι να το κάνει;

Στις γυναίκες τελικά έχεις μεγάλη απήχηση…

Ναι, δόξα το Θεό!

Είχες κάποιο επεισόδιο υπέρμετρου θαυμασμού στο δρόμο;

Όχι, τι είναι αυτά; Δεν είμαι ο Ρουβάς, ούτε ο Steven Seagal, ούτε ο Statham.

Δεν σε έχουν πλησιάσει ποτέ στο δρόμο;  Έχεις τα μάτια χαμηλά;

Δεν είπα αυτό, και ο χαιρετισμός είναι καλοδεχούμενος

Θα μας πεις για το Criollo, κυρίως τι σημαίνει;

Ναι, είναι το μαγαζί μου. Τώρα τι είναι…(σ.σ. βαθειά ανάσα και συνεχίζει). Σε ένα ταξίδι στην Ιταλία, για σεμινάριο, μιλάγαμε για τον καρπό του κακάο, της σοκολάτας. Εκεί έμαθα κι εγώ ότι το Criollo είναι ο ακριβότερος καρπός κακάο, μαζί με άλλες δύο ποικιλίες το Forastero και το Trinitario. Ο Criollo είναι ο σπανιότερος, αντιστοιχεί μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Οπότε αποφάσισα να δώσω το όνομα Criollo στο μαγαζί μου, κάτι μοναδικό!

Το συγκεκριμένο υλικό το χρησιμοποιείται σε παρασκευές είτε στο μαγαζί, είτε κατά παραγγελία;

Υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα Criollo. Φτιάχνουμε σοκολάτα Criollo, αλλά δεν είναι διαθέσιμη σήμερα να τη δοκιμάσετε, λυπάμαι.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος;

Είναι τώρα τρία χρόνια αλλά από πέρυσι το καλοκαίρι το έχω μόνος μου, για αυτό τις επόμενες μέρες θα κάνουμε ένα μικρό πάρτι για να το γιορτάσουμε. Στις 16 Μαϊου!

Σε ένα πάρτι που κάνει ο Αλέρτας, τι να περιμένουμε;

Πρώτον, θα έχει «ξύδια». Μουσική που αγαπώ (house) και φυσικά γλυκά! Αν κάποιος θέλει φαγητό, ας περάσει από κανένα σουβλατζίδικο!

Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας για έναν αναγνωρισμένο άνθρωπο γίνεται πιο εύκολη; Η πελατεία έρχεται από μόνη της;

Όχι, όχι, όχι. το προϊόν πουλάει, μπορεί να έρθει για μια φωτογραφία, αλλά αν πετάξει το γλυκό δεν θα ξαναέρθει.

Ποια γλυκά είναι στη μόδα;

Ό,τι έχει στέβια. Σε εμάς δε θα βρεις αυτό το υλικό. Προτιμώ τις αληθινές γεύσεις.

Ο κόσμος ζητάει παραδοσιακές συνταγές γλυκών;

Δεν πειράζω τα γιορτινά γλυκά. Μελομακάρονο, κουραμπιές και τσουρέκι, θα τα πάρεις όπως τα έφτιαχνε η μαμά σου.

Μπορείς να μας εξηγήσεις την ορολογία chef patisserie, pastry chef και ζαχαροπλάστης; Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα τους; Τι δηλώνεις;

Ζαχαροπλάστες είμαστε όλοι μας, chef μας κάνει η ομάδα μας. Ο chef είναι αυτός που πρέπει να σκέφτεται, να οργανώνει, να δημιουργεί, να ηρεμεί, να διοικεί την ομάδα παραγωγής. Άμα δεν έχεις ομάδα, είσαι απλά ένας ζαχαροπλάστης.

Άρα είσαι ένας Chef;

Χμ, ναι!

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να βάζουν ταμπέλες, για το marketing, για να ωθήσουν την καριέρα τους. Θεωρείς ότι κάποιος χωρίς καλό προϊόν μπορεί να προχωρήσει;

Ίσως, αλλά για λίγο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στην επιφάνεια που δεν το αξίζουν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλλαν σε όλο αυτό το κλίμα;

Με το Instagram γίναμε ξαφνικά όλοι chef!

Πολλοί υποδύονται, περνάνε τα μπλόκα καθαρά. Αλλά έτσι είμαστε, δεν υπάρχει αξιοκρατία σε όλα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι μ’ αυτούς που το πιστεύουν κιόλας στο παραμύθι που έχουν δημιουργήσει και κοροϊδεύουν και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κι αφού μιλάμε για marketing, σε ένα γλυκό αρκεί η γεύση του ή πρέπει να έχει και καλή εικόνα;

Πρώτα πουλάει η εικόνα. Πρώτα άψογη εικόνα και οπωσδήποτε τέλεια γεύση.

Όταν βγαίνεις προτιμάς τις κοσμικές εκδηλώσεις και τα φώτα της δημοσιότητας;

Όχι, δε θα με δεις ποτέ σε τέτοιες εκδηλώσεις, μπροστά από ένα πανό να κάνω δηλώσεις ή να φωτογραφίζομαι με μια γκόμενα. Δεν έχει αξία. Θέλω να δείχνω τη δουλειά μου, τα γλυκά μου. Ο κόσμος με αυτά με έμαθε και αυτό θέλω να παίρνουν από εμένα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία.

Συμμετείχες και στο Dancing With The Stars. Πριν πας εκεί, χόρευες;

Μέχρι σταφύλια έχω πατήσει! Με κάλεσαν από το κανάλι και μου είπαν για φιλανθρωπικό σκοπό, τους εξήγησα ότι δεν ξέρω να χορεύω και μου είπαν πως θα είμαστε όλοι άσχετοι. Με κέρδισε ο φιλανθρωπικός σκοπός και μπήκα στο πλατό.

 Η εμπειρία σου από εκεί; Έμαθες να χορεύεις;

Όχι, δε θα μάθω ποτέ. Συνηθίζω να μαθαίνω κάτι που να μου αρέσει ή θα μου είναι χρήσιμο. Πέρασα όμως πολύ όμορφα και ειδικά με τα παιδιά πίσω από τις κάμερες και τους τεχνικούς.

Στα 38 σου, έχεις κάνει όσα είχες ονειρευτεί;

Δεν ξέρω, αλλά ένα πράγμα το ξέρω σίγουρα. Όταν γυρνάω το κεφάλι πίσω, δεν έχω απωθημένα και ακόμη-ακόμη λέω κάθε φέτος και καλύτερα.

Θα έκλεινες το Criollo για να φτιάξεις κάτι καινούργιο;

Όχι, κι αυτό φαίνεται από την απόφασή μου να κρατήσω το μαγαζί, έριξα πολλά χρήματα, έχω επενδύσει σε χρόνο, χρήμα και ψυχή. Δεν μπορώ να μένω στάσιμος.

Όλοι ή σχεδόν όλοι οι διάσημοι chefs της χώρας έχουν εκδώσει βιβλία. Εσύ;

Δεν μου αρέσει, δεν με συγκινεί. Εμένα η δουλειά μου είναι στον πάγκο μου. Μου λένε να κάνω βιβλίο, κανάλι κι όλα αυτά. Δεν έχω χρόνο. Δουλεύω στον πάγκο μου, στο εργαστήριό μου.

Γιατί δεν βάζεις κάποιον άλλο;

Αστειεύεσαι; Instagram και Facebook τα διαχειρίζομαι μόνος μου! Τρέχω και την παραγωγή. Δεν γίνεται να τα κάνω όλα μόνος μου, δεν είμαι συγκεντρωτικός. Έχω τους εξειδικευμένους συνεργάτες για κάθε δουλειά. Αλλά έχω την ευθύνη για όλα κι έτσι κάνω όσα μπορώ και μου αρέσουν.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο δεκαεφτά χρονών; Να ακολουθήσει το δρόμο της γεύσης στης Ελλάδα;

Να ακολουθήσει αυτό που του αρέσει. Ό,τι αγαπάει. Να σκεφτεί ότι αυτό που θα διαλέξει δε θα το κάνει για ένα μήνα, για ένα χρόνο αλλά για μια ολόκληρη ζωή.

Στη σχολή που διδάσκεις, οι μαθητές σου γιατί θα σε θυμούνται;

Θέλω να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον. Πολύ απλά τους λέω ότι δεν ανακάλυψα τη ζαχαροπλαστική αλλά είμαι μαζί τους για να τους δώσω όση τεχνική έχω, για να γίνουν κι αυτοί καλύτεροι.

Να μείνουν στην Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες;

Δεν έχω συμβουλή γι’ αυτό. Εγώ δεν φεύγω από την Ελλάδα γιατί την αγαπάω.

Ακούγοντας Πεζοδρόμιο, τι σκέψεις κάνεις;

….(παύση) Έχει παρεξηγημένη έννοια. «Έβγαλε το σχολείο στο πεζοδρόμιο. Κάνει πεζοδρόμιο». Δεν ακούγεται καλά. Αλλά, μετά τη θαλπωρή της οικογένειας, εκεί βρεθήκαμε όλοι μας και αυτή είναι η δουλειά της οικογένειας. Να χτίσει το χαρακτήρα σου, να σου δώσει τις σωστές βάσεις και μετά να σου πει: «Πήγαινε».

Να υπάρχει όμως πάντα ένα καταφύγιο;

Εγώ μένω πάνω-κάτω με τους γονείς μου κι αυτή είναι η μόνη επαφή που έχουμε.

Σου μαγειρεύει η μαμά;

Εννοείται αυτό!

Το αγαπημένο σου φαγητό;

Η μάνα μου τα κάνει όλα ωραία.

Go to TOP
Άνοιγμα