post image

Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων "ανακρίνεται" από το Πεζοδρόμιο

 

4 πόλεις, 4 δήμαρχοι, 4 τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλίας που δεν είναι νέοι στα κοινά. Οι 3 εκ των οποίων επανεξελέγησαν έπειτα από τις κάλπες του πρώτου μισού του 2019, και ο 4ος κάθεται  για πρώτη φορά στην καρέκλα του δημάρχου, έχοντας υπάρξει Aντιπεριφερειάρχης.  Ο λόγος στον δήμαρχο Τρικκαίων, επανεκλεγέντα με συντριπτικό ποσοστό, που έχει  θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης για τα επόμενα χρόνια. Χρόνια περίεργα, καθώς δε θα αρκούν απλώς τα έργα, αλλά θα μετρά και το «περιβαλλοντικό πρόσημο» που θα φέρει μαζί της κάθε πόλη. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μας μίλησε για τον τόπο του, τη δική του πορεία αλλά και τις προ(σ)κλήσεις του αύριο. Του ευχόμαστε καλή θητεία, με την ελπίδα το έργο του να χαρίσει στον τόπο μας τα αναγκαία «πατήματα» για την πρόοδο όλων μας.

Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν νέο άνθρωπο στη στροφή προς τα κοινά;

Έτσι όπως το θέτεις, είναι να σα με ρωτάς τί οδηγεί έναν νέο άνθρωπο στα… ναρκωτικά! Μα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μας νοιάζει τί γίνεται γύρω μας. Να έχουμε άποψη, να παρεμβαίνουμε, νε προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας.  Άλλο είναι το ζήτημα… Τί είναι αυτό που κάνει τους νέους να ΜΗΝ ασχολούνται με τα κοινά. Και αυτό πρέπει πραγματικά να μας απασχολήσει.

Η δεύτερη συνεχής εκλογή σας συνέβη με μεγάλο ποσοστό. Νιώθετε δικαιωμένος από την πρωτιά που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι των Τρικάλων;

Όλοι στην Επανεκκίνηση νοιώθουμε δικαιωμένοι για τις πολιτικές που ακολουθήσαμε. Γιατί δεν ήταν ούτε οι πιο εύκολες, ούτε οι πιο φιλολαϊκές. Σκέψου πολιτικές για την εξάπλωση του ποδηλάτου, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και άλλες. Όμως πραγματικά πιστεύω ότι σιγά-σιγά η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πραγματικές προκλήσεις. Αντιλαμβάνεται ποιοι και γιατί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και επιλέγουν πλέον λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, πέρα από χρώματα και κόμματα.

Θεωρείτε πως ανταποκριθήκατε στα χρόνια προβλήματα της πόλης κατά την προηγούμενη θητεία σας ως δήμαρχος;

Θεωρώ πως τρέξαμε, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και προωθήσαμε μελέτες, έργα και λύσεις για τα περισσότερα από τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Με τα σχεδόν 85 εκ. έργων που πλέον έχουμε εντάξει σε ΕΣΠΑ, Φιλόδημο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα Τρίκαλα θα αλλάξουν τελείως όψη την επόμενη 4ετία. Δυστυχώς οι διαδικασίες ένταξης και δημοπράτησης είναι τόσο αργές που πλέον δεν αρκεί μία θητεία για να δεις τα έργα αυτά να ωριμάζουν.

Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο, μέχρι στιγμής, επίτευγμά σας;

Το ότι πείσαμε την κοινωνία των Τρικάλων να μοιραστεί το όραμά μας και να αλλάξει νοοτροπία. Να περάσουμε από την εποχή της απλής καταγγελίας και του αναθέματος στην εποχή της συμμετοχής. Με κριτική διάθεση αλλά και διάθεση συμμετοχής. Και είμαι περήφανος που πλέον οι τρικαλινοί συμμετέχουν.

Και το γεγονός αποκτήσαμε αναγνωσιμότητα ως πόλη. Όλοι, σε Ελλάδα και Ευρώπη,  αναγνωρίζουν στα Τρίκαλα τη διάθεση να αλλάξουν, να δούνε τα πράγματα αλλιώς. Πραγματικά θεωρώ πως κάναμε την κρίση ευκαιρία, για να αποδείξουμε πως όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστεύουμε και να δουλεύομαι όλοι, διοίκηση και κοινωνία, συντονισμένοι προς την κατεύθυνση αυτή.

Eπιπροσθέτως, ποιο ήταν το ζήτημα που σας δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλα και δεν καταφέρατε να επιλύσετε;

Η πιο δύσκολη στιγμή αλλά και πιο όμορφη συνάμα ήταν η στιγμή που 500 πρόσφυγες μπαίνανε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας. Σκεφτείτε μία κοινωνία που δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με το προσφυγικό, ένας Δήμαρχος και ένα ΔΣ που αποφασίζει να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους… Τεράστια ευθύνη. Αλλά όταν είδα να βρίσκουν στέγη μητέρες με νεογέννητα που τα προηγούμενα βράδια κοιμήθηκαν έξω, τα ξέχασα όλα.

post image

H απλή αναλογική που εφαρμόζεται με τον Κλεισθένη είναι κάτι το θετικό ή αρνητικό κατά τη γνώμη σας;

Προφανώς αρνητικό. Ήταν απλώς μία ιδεοληψία του κ. Σκουρλέτη. Δεν είχε καμία λογική και ευτυχώς τις μέρες αυτές λαμβάνοντα πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι Δήμοι. Το έλεγα και παλιότερα, πριν τις εκλογές, το λέω και τώρα, αν και με το 57,4% στην ουσία λίγο αφορά το Δήμο μας. Τα προβλήματα που τείνει να δημιουργήσει η απλή αναλογική είναι σαφέστατα περισσότερα από αυτά που θα έλυνε, αν έλυνε…

Ποια είναι τα έργα άμεσης προτεραιότητας που θα δοθούν στους δημότες των Τρικάλων;

Η επόμενη περίοδος έχει πολύ ενδιαφέρον και πολύ περισσότερη δουλειά. Έχοντας μπροστά μας τα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Κεντρική πλατεία και Πλ. Εθν,. Αντίστασης, την ανάπλαση της παραποτάμιας ζώνης του Ληθαίου, την είσοδο της οδού Καρδίτσης), την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σε όλη την πόλη, ένα έργο 15,5 εκ. ευρώ, την παράλληλα εγκατάσταση οπτικών ινών από τα ίδια σκάμματα σε όλα τα σπίτια των Τρικάλων. Τα έργα πολιτισμού με την μετατροπή των παλιών αποθηκών στο ΟΣΕ σε χώρο πολιτισμού, το Λαογραφικό μας μουσείο, το Μουσείο των Τρικαλινών μουσικών δημιουργών και την ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη. Τα έργα αποχέτευσης σε συνοικισμούς και χωριά του Δήμου, αλλά και την αναβάθμιση του βιολογικού μας καθαρισμού. Και δεν είναι μόνον αυτά. Είναι ευτυχία να είσαι Δήμαρχος σε έναν τέτοιο Δήμο τέτοια εποχή!

Συνοπτικά, ποια πιστεύετε πως είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου δημάρχου;

Ένα και μοναδικό. Να αγαπά αυτό που κάνει. Να νοιώθει πως αυτός και η ομάδα του ήρθαν για να δώσουν λύσεις, να αλλάξουν αλλά και να προστατέψουν τις ζωές των Δημοτών τους. Να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (ο οποίος δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος χρονικά) και κοιτώντας πίσω, να πουν πως άξιζε τον κόπο. Πως κάτι έγινε. Πως κάτι άλλαξε τελικά. Το λέω μερικές φορές στην ομάδα μου, ειδικά όταν βρίσκουμε δυσκολίες πως… «θα τον αλλάξουμε ρε τον κόσμο, θα δείτε!»

Φτάνοντας προς το τέλος, πώς οραματίζεστε την πόλη σας στα μέσα της δεκαετίας του 2020;

Φαντάζομαι μια πόλη, έναν Δήμο, σύγχρονο, ανθεκτικό, εξωστρεφή, έναν Δήμο που θα αποτελεί πρότυπο στην εφαρμογή νέων πολιτικών στη Δημόσια Διοίκηση, που δεν θα ταλαιπωρεί τους Δημότες του και θα νοιάζεται για αυτούς, που θα προλαμβάνει αντί να απολογείται. Που θα αναπτύξει πολιτικές για το περιβάλλον και τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού, πολιτικές για την απασχόληση, εκμεταλλευόμενος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Γιατί ένα είναι δεδομένο. Ότι κανείς δεν πρόκειται να μας «σώσει» αν μόνοι μας δεν αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, αν μόνοι μας δεν τραβήξουμε μπροστά. Και στα Τρίκαλα το κάναμε με πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες, τις οποίες υποστηρίξαμε ακόμη και με δικούς μας πόρους όπως η διάθεση υλικού για τη ρομποτική σε όλα τα σχολεία του Δήμου και ο κόμβος καινοτομίας, το Gisemi, με σκοπό να παρακινήσουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, να τους πείσουμε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει και πως μπορεί τελικά να βρεθεί λύση.

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε απευθυνόμενους στους αναγνώστες μας- ψηφοφόρους σας και μη;

Πωλείται Peugeot 308, μοντέλο 2015 σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. (Αστειεύομαι!)

Σίγουρα δεν ξεχωρίζω ψηφοφόρους και μη! Το μήνυμα-παράκληση είναι κοινό. Να βάλουν όλοι ένα χέρι να αναμορφώσουμε τους Δήμους μας. Δεν πρόκειται ποτέ να είναι μία πόλη καθαρή αν οι Δημότες βγάζουν σκουπίδια, κλαδέματα  ή ογκώδη όποτε τους  βολεύει. Δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε καλές παιδικές χαρές και πάρκα αν δεν βοηθάμε όλοι να τις διατηρούμε σε καλή κατάσταση και δεν τις προστατεύουμε από όσους δεν σέβονται την κοινή μας περιουσία. Κοινό είναι το μέλλον μας, κοινή και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε.

Go to TOP