Γεύσεις κι αρώματα από το Πάσχα

Ήρθε μήπως η ώρα να προσεγγίσουμε τις πασχαλινές μας γεύσεις από άλλη γωνία;

Το τραπέζι της Κυριακής είναι πάντα αγαπησιάρικο, αλλά μιας Κυριακής είναι λαμπρό! Προφανώς και όλοι έχουμε αναμνήσεις από πολυπληθείς οικογένειες που συναντιούνται στο πασχαλινό τραπέζι και εξιλεώνονται με κοκορέτσια, κάρβουνα, μπύρες και χαβαλέ. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι οικογένειες έχουν συρρικνωθεί και το πασχαλινό αρνί ολόκληρο δεν τρώγεται, μισό δεν ψήνεται. Ήρθε μήπως η ώρα να προσεγγίσουμε τις πασχαλινές μας γεύσεις από άλλη γωνία; Το λαμπριάτικο μενού περιλαμβάνει αρνί, κόκκινα αυγά, τζατζίκι και τσουρέκι. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Δεν θα αλλάξουν οι πρώτες ύλες, το μυστικό είναι στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα. Δε συνηθίζω να δίνω συνταγές αλλά μόνο η περιγραφή δεν είναι αρκετή.

Από το αρνάκι γάλακτος θα κρατήσουμε τα αγαπημένα μέρη όλων μας, τα παϊδάκια και τα μπουτάκια. Θα χρειαστούμε λίγη δουλειά από τα χασάπη σε περίπτωση που δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Τα παϊδάκια ιδανικά πρέπει να τα κόψουμε κατά πλάτος των οστών, όχι σαν μικρά μπριζολάκια, πρέπει να είναι τετράγωνα με δύο-τρία μικρά οστά, θέλουν μαρινάρισμα το πολύ έξι ώρες μόνο σε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα περνάμε αραιά σε σουβλάκια και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν». Φουρνίζεται περίπου μία ώρα πριν το σερβίρισμα.

Το μπουτάκι θέλει ξεκοκάλισμα αλλά να κρατηθεί η φόρμα της θήκης. Θα την αλατοπιπερώσετε και θα την αφήσετε να μαριναριστεί επίσης για έξι ώρες. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να ετοιμάσετε μία γέμιση με συκωτάκια και μυρωδικά εποχής ή αν δεν προτιμάτε τα εντόσθια κρατείστε τα μυρωδικά και προσθέστε λίγα σκληρά τυριά. Στη συνέχεια προσθέστε την κρύα γέμιση στο μπουτάκι, ράψτε το αν χρειάζεται και τυλίξτε το με σκέπη, ενώ καλό θα ήταν να το πλαισιώσετε με ένα δίχτυ ρολού ώστε να διατηρηθεί καλοσχηματισμένο και να κόβεται όμορφα, αφήστε το κι αυτό να ξεκουραστεί. Έπειτα, φουρνίζεται περίπου δύο ώρες πριν το σερβίρισμα.

Πάμε τώρα στην επόμενη ανατροπή: Σορμπέ τζατζικιού χειροποίητο και λεμονάτο. Η συνταγή είναι περίπου η γνωστή με μικρές παραλλαγές. Στραγγιστό γιαούρτι, μπόλικο σκόρδο, παρθένο ελαιόλαδο, αλατάκι, χυμός και ξύσμα λεμονιού, άνηθος, φιστίκι Aιγίνης, αρκετό αγγουράκι χωρίς σπόρια και χωρίς να το στραγγίξουμε, όπως και λίγη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με όποιον τρόπο μας βολεύει, δοκιμάζουμε για να φτιάξουμε τη γεύση του και παγώνουμε για δέκα ώρες τουλάχιστον. Αν δε βαρεθείτε κι αν δεν ξεχαστείτε, το ανακατεύετε που και που μέχρι να  παγώσει.

Και να που φτάσαμε στο καλύτερο: Triffle τσουρεκιού! Εντάξει δε θα σας βάλω να φτιάξετε τσουρέκι, απλά αγοράστε ένα έτοιμο απλό και ετοιμάστε ένα σιρόπι με φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού και λίγη μαστίχα ή γλυκάνισο. Κόψτε σε ακανόνιστες μπουκιές το τσουρέκι και απλώστε ‘τες σε ένα μπολ όπου περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Μετά από δύο ώρες, μοιράστε το σε κολονάτα ποτήρια, απογεμίστε με κρέμα της αρεσκείας σας και ολοκληρώστε φρούτα εποχής. Αφήστε τα γλυκάκια στο ψυγείο να ξεκουραστούν.

Η πρόταση σερβιρίσματος προτείνει ατομική σαλάτα εποχής, με το κόκκινο αυγό σε φέτες (όχι ροδέλες) και το σουβλάκι από παϊδάκι να ξεκουράζεται πάνω στην πρασινάδα. Ακολουθεί ένα ευρύχωρο πιάτο με φρυγανισμένο ψωμί. πάνω στο οποίο ξαπλώνει το ρολό αρνιού και πάνω του λιώνει το σορμπέ τζατζικιού. Το γεύμα κλείνει με το πρωτότυπο γλυκό σας.

Δε σας κρύβω ότι θέλει πολύ θάρρος να αλλάξεις γωνία στη διασταύρωση Θεσσαλία και Λαμπρή αλλά είμαι τολμηρή!

Go to TOP
Άνοιγμα