post image

Βασίλης Τσιάκος

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας "ανακρίνεται" από το Πεζοδρόμιο

 

4 πόλεις, 4 δήμαρχοι, 4 τοπικοί άρχοντες που δεν είναι νέοι στα κοινά. Οι 3 εκ των οποίων επανεξελέγησαν έπειτα από τις κάλπες του πρώτου μισού του 2019, και ο 4ος κάθεται  για πρώτη φορά στην καρέκλα του δημάρχου, έχοντας υπάρξει Aντιπεριφερειάρχης.  Ο λόγος στον συγκεκριμένο τοπικό άρχοντα, τον Βασίλειος Τσιάκο, που έχει  θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της Καρδίτσας για τα επόμενα χρόνια. Χρόνια περίεργα, καθώς δε θα αρκούν απλώς τα έργα, αλλά θα μετρά και το «περιβαλλοντικό πρόσημο» που θα φέρει μαζί της κάθε πόλη. Μας μίλησε για τον τόπο του, τη δική του πορεία αλλά και τις προ(σ)κλήσεις του αύριο. Του ευχόμαστε καλή θητεία, με την ελπίδα το έργο του να χαρίσει στον τόπο μας τα αναγκαία «πατήματα» για την πρόοδο όλων μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι σας οδήγησε στην απόφαση να στραφείτε στο δήμο δεδομένης της πετυχημένης πορείας σας στην περιφέρεια;

Τα χρόνια που βρίσκομαι στο αξίωμα του Αντιπεριφερειάρχη ήταν για μένα χρονικό διάστημα δημιουργίας, καταξίωσης και προσφοράς στον πολίτη. Μέσα από το έργο μας, μέσα από τις παρεμβάσεις μας σε διάφορα επίπεδα, μέσα από τη συνεχή διεκδίκηση για την Καρδίτσα πετύχαμε αρκετά. Η προσπάθεια δεν μπορούσε να σταματήσει.  Συνεχίζεται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που για μένα είναι χώρος προσφοράς προς τους συμπολίτες μου. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να συνεχίσω να προσπαθώ για το καλό της Καρδίτσας μας, για το καλό του τόπου μας μέσα από το δημαρχιακό θώκο. Με τη δύναμη που μου  έδωσαν οι πολίτες και μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Πρώτη υποψηφιότητα σε δημοτικές εκλογές και πρώτη εκλογή σας. Νιώθετε δικαιωμένος από την πρωτιά που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι της Καρδίτσας;

Οι δημότες της Καρδίτσας με τίμησαν με την ψήφο τους. Και στην πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη μου έδωσαν ποσοστό που νομίζω ότι είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί σε εκλογές για το Δήμο μας. Μάλιστα την  πρώτη Κυριακή το ποσοστό του σχεδόν  42% ήρθε έχοντας αντίπαλους συνδυασμούς που είχαν αναφορές στον ίδιο με εμένα πολιτικό χώρο. Αλλά και στη δεύτερη Κυριακή το 68% ήρθε να επισφραγίσει καθαρή την νίκη μας. Όπως καταλαβαίνετε το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων μας τίμησε με την ψήφο του μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη να ανταποκριθούμε στο έργο μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσω ότι για εμάς πλέον οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν και φιλοδοξούμε να είμαστε η δημοτική αρχή όλων των δημοτών.

Θεωρείτε πως ανταποκριθήκατε στα χρόνια προβλήματα του νομού Καρδίτσας από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη;

Ανέλαβα μαζί με τους συνεργάτες μου, και με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας όταν ο θεσμός είχε πρωτοδημιουργηθεί και έκανε τα πρώτα του βήματα. Θεωρώ πως καταφέραμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να τον εδραιώσουμε και να τον καταξιώσουμε στη συνείδηση του πολίτη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια εκτιμώ βάσιμα ότι συνολικά αλλάξαμε την περιοχή μας. Ας θυμηθούμε τι παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε. Καταφέραμε να αναβαθμίσουμε όλες τις υποδομές. Μεγάλα οδικά έργα όπως οι περιφερειακοί της Καρδίτσας, ο δρόμος Σοφάδες – Ν. Μοναστήρι ολοκληρώθηκαν επί των ημερών μας. Φτάσαμε το Διοικητήριο ελάχιστα πριν την ολοκλήρωση του, ολοκληρώνεται το Κλειστό Γυμναστήριο στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, εκτελέσαμε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρώσαμε τις παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου, προχωρήσαμε την ύδρευση της Ανατολικής Πλευράς του Νομού  από τη λίμνη Σμοκόβου, έργο που αλλάζει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας καθώς σε πολλές περιπτώσεις έπιναν νερό υποβαθμισμένο, δώσαμε λύσεις σε προβλήματα ύδρευσης σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Καρδίτσας τα Καλύβια Πεζούλας, κατασκευάζουμε περιφερειακή οδό στο Νεοχώρι για διευκόλυνση της κυκλοφορίας των επισκεπτών, εκτελέσαμε δεκάδες μικρότερα οδικά έργα στο ορεινό και το πεδινό τμήμα της Καρδίτσας, φτιάξαμε το κτίριο του 1ου Λυκείου, νέο κλειστό γυμναστήριο στο Μουζάκι, εκσυγχρονίσαμε τα Κέντρα Υγείας σε ότι αφορά τις υποδομές τους, ολοκληρώσαμε την ψυχιατρική κλινική, εγκαινιάσαμε τον καινούργιο αξονικό του Νοσοκομείου…  Πιστέψτε με, ο κατάλογος των έργων που εκτελέσαμε είναι μακρύς. Αν συνεχίσω να παραθέτω έργα νομίζω πως θα σας κουράσω. Για αυτό σταματώ εδώ. Απλά σας λέω πως παρεμβάσεις μας έγιναν σε κάθε σημείο του Νομού.

Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο, μέχρι στιγμής, αυτοδιοικητικό επίτευγμά σας;

Όλα τα παραπάνω τα θεωρούμε – και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί καταλαβαίνετε ότι για να προχωρήσουν τα έργα συνεργάζονται πολλοί – έργα σπουδαία για την περιοχή μας. Μην ζητάτε να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν τη σπουδαιότητα και την αξία τους. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Μπορεί να φτιάξεις ένα μεγάλο έργο, το οποίο ωστόσο δεν αφορά άμεσα τον κάτοικο ενός χωριού. Αυτό τον άνθρωπο μπορεί να τον ωφελήσεις πολύ περισσότερο αν του φτιάξεις ένα καλύτερο δρόμο που θα συνδέει το χωριό του με την πόλη. Για αυτό σας λέω ότι το κάθε έργο, μικρό ή μεγαλύτερο έχει τη σημασία του.

Eπιπροσθέτως, ποιο ήταν το ζήτημα που σας δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλα και δεν καταφέρατε να επιλύσετε;

Δεν υπάρχουν δύσκολα ζητήματα. Εκείνο που υπάρχει είναι η θέληση για να αγωνιστείς να τα λύσεις. Όταν παλεύεις ένα θέμα, όταν επιδιώκεις να το λύσεις θα έρθει κάποια στιγμή που οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες και θα πετύχεις αυτό που θέλεις. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας μαραθώνιος. Ανεπίλυτα ζητήματα πάντοτε θα υπάρχουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι διαρκής και συστηματική προσπάθεια για την επίλυση τους.

H απλή αναλογική που εφαρμόστηκε με τον Κλεισθένη είναι κάτι το θετικό ή αρνητικό κατά τη γνώμη σας;

Θα δούμε πως θα λειτουργήσει. Η αίσθηση που μου αφήνει εμένα προς το παρόν είναι ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους από αυτά που επιχείρησε να λύσει ο νομοθέτης. Νομίζω πως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να διοικούνται αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα έργα άμεσης προτεραιότητας που θα δοθούν στους δημότες της Καρδίτσας;

Πρέπει να βελτιώσουμε άμεσα την καθημερινότητα του δημότη. Περισσότερη καθαριότητα, στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες αλλά και στα χωριά μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σταδιακή βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, βελτίωση στο θέμα των αδέσποτων  είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε. Ωστόσο θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν ορατά.

Συνοπτικά, ποια πιστεύετε πως είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου δημάρχου;

Να ακούει τους δημότες του και στα εύλογα αιτήματα τους να προσπαθεί να ανταποκριθεί.

Φτάνοντας προς το τέλος, πώς οραματίζεστε την πόλη σας στα μέσα της δεκαετίας του 2020;

Δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε πάλι την Αμερική. Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη, ένα Δήμο που θα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες του να ζουν καλά, έχοντας ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Επίσης θέλουμε να δημιουργήσουμε την Καρδίτσα των ευκαιριών και των δυνατοτήτων. Μια Καρδίτσα δηλαδή που θα υπάρχει λόγος κάποιος να επενδύσει, να δημιουργήσει πλούτο, θέσεις εργασίας, να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και τόσα άλλα μικρά ή μεγαλύτερα που γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις παρόμοιες με τη δική μας. Έναν τόπο του πολιτισμού και της αειφορίας. Αυτή την Καρδίτσα οραματιζόμαστε.

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε απευθυνόμενους στους αναγνώστες μας- ψηφοφόρους σας και μη;

Να βοηθήσουν με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας την προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε από το Σεπτέμβριο. Το κέρδος που θα προκύψει θα το καρπωθούμε όλοι μας. Έτσι λοιπόν εκείνο που ζητώ είναι συμμετοχή και συλλογική προσπάθεια. Και όλα θα πάνε όπως τα έχουμε σχεδιάσει.

 

Go to TOP