post image

Από το ταβερνάκι στο χαϊλίκι

Κάπου πριν από καμιά δεκαετία έκαναν την εμφάνισή τους όμορφα καταστήματα με καλαίσθητους χώρους που είχαν τον τρόπο να επαναπροσδιορίσουν την έξοδό μας

Ο Μάρτης δε λείπει από τη Σαρακοστή, κι εμείς από το καλό φαΐ. Μέχρι να φάμε τα λουκάνικα προσγειώθηκαν οι ταραμάδες και μαζί τους η ντεμέκ νηστεία κατά το δοκούν του καθενός. Από την άλλη, είμαστε κι εμείς που αμαρτάνουμε με τρία πιάτα και τρία ποτά. Για φαντάσου… Σούπα με κάστανο και κουρκουμά αρτημένη με λιναρόσπορο και παπαλούδες συνοδεία ενός δροσερού Riesling. Μετά σειρά έχουν άγρια μανιτάρια σωταρισμένα σε γκραν μαρνιέ πάνω σε πουρέ γλυκοπατάτας με τσιπς παντζαριού παρέα μ’ ένα σαντορινιό Νυχτέρι και τέλος, χταπόδι ραγού με τηγανιτά κροκάρια να σβήνει φυσικά με μια Ραψάνη. Το επιδόρπιο μπορεί να είναι σορμπέ πορτοκαλιού με μαστίχα συνοδευμένο από ανάλογο λικέρ. Κλείνουμε με έναν αρωματικό εσπρέσο και συνεχίζουμε τη βραδιά μας με ένα σιγκλ μαλτ παλαιωμένο ουίσκι από τα υψίπεδα της Ιαπωνίας και καπνό της αρεσκείας σας.

Α, ναι: Όλο το μενού είναι νηστίσιμο. Έχω αμαρτήσει και μόνο που τα περιγράφω. Για να δείτε ότι η νηστεία είναι θέμα ευχαρίστησης. Άπαξ και το απολαμβάνεις αμαρτάνεις κι εγώ είμαι αμαρτωλή. Είναι υπέροχο λοιπόν που υπάρχουν ναοί για τις δικές μας αμαρτίες. Τα παλιά τα χρόνια, το φαγητό σε ταβέρνα ή εστιατόριο σπάνια περιελάμβανε κάποιο ποτό αξιώσεων, ακόμη κι αν το φαγητό ήταν θαυμάσιο. Ακόμη θυμάμαι τα εστιατόρια της περιοχής να έχουν επιλογή σε τσίπουρο, αρετσίνωτο ή κοκκινέλι και στο τσακίρ κέφι και Δεμέστιχα! Επίσης, ήταν διαφορετική η φιλοσοφία και οι θαμώνες. Φαγητό έξω σήμαινε κοψιδοφαγία μέχρι σκασμού και ολίγο από κρασί, για τις οικογενειακές εξόδους. Ή διαφορετικά στο ταβερνάκι με το μπαγλαμαδάκι, πολύ κρασί και ένα μεζέ για να μην πάει ξεροσφύρι, για τους μπάκουρες που γύριζαν στα χαμαιτυπεία. Κύλησε πολύ κρασί στο δρόμο μας και περισσότερα κεφτεδάκια στον κατήφορο της ελληνικής εστίασης. Αργότερα, οι έξοδοι χωρίστηκαν αυστηρά σε φαγητό ή ποτό.

Κάπου πριν από καμιά δεκαετία πάνω – κάτω, ανά γεωγραφική θέση, έκαναν την εμφάνισή τους όμορφα περιποιημένα καταστήματα με καλαίσθητους χώρους που είχαν τον τρόπο να επαναπροσδιορίσουν την έξοδο. Και φαγητό και ποτό. Και καφέ και γλυκό. Food & Beverage λένε οι Αγγλοσάξονες και οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι πολύ καλό. Προσφέρουν συγκεκριμένες επιλογές σε πρώτα και δεύτερα πιάτα που μπορεί να είναι τοπική, διεθνής ή εθνική κουζίνα με τις αντίστοιχες επιλογές σε επιδόρπια. Παράλληλα, προσφέρουν την αντίστοιχη κάβα σε κρασιά, ποτά αλλά και κοκτέιλ. Φυσικά, στα περισσότερα μπορείς να βρεις και καφέ ή άλλα ροφήματα. Είναι πολύ καλό, διότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μια μεγάλης παρέας ή μιας οικογένειας με μεγάλη ηλικιακή γκάμα. Επίσης, είναι ιδανικά για επαγγελματικές συναντήσεις ή για εξόδους με φίλους και συναδέλφους. Τέλος, είναι εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους. Και σε όλα αυτά προσθέστε την κάβα, την καλή μουσική και το καθαρό περιβάλλον.

Το σημαντικότερο, είναι εξαιρετικό για μετά τη δουλειά. Ελαφρύ φαγητό και χαλαρό ποτό, χωρίς την ταγκίλα να σου τρυπάει τη μύτη και την πείνα να σε θερίζει. Τότε το σούρουπο τυλίγει απαλά το χώρο, οπότε μπορείς να αράξεις στο μπαρ και να αφήσεις το βλέμμα σου να πλανηθεί, να αφεθεί απαλά στον ώμο του απέναντι και να ταξιδέψεις με το Caipirinha ανά χείρας μέχρι το Corcovado.

 

Go to TOP
Άνοιγμα