post image

Απόστολος Καλογιάννης

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων "ανακρίνεται" από το Πεζοδρόμιο

 

4 πόλεις, 4 δήμαρχοι, 4 τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλίας που δεν είναι νέοι στα κοινά. Οι 3 εκ των οποίων επανεξελέγησαν έπειτα από τις κάλπες του πρώτου μισού του 2019, και ο 4ος κάθεται  για πρώτη φορά στην καρέκλα του δημάρχου, έχοντας υπάρξει Aντιπεριφερειάρχης.  Ο λόγος στον δήμαρχο Λαρισαίων, εκλεγέντα για δεύτερη συνεχή φορά, που έχει  θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της μεγαλύτερης πόλης της Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια. Χρόνια περίεργα, καθώς δε θα αρκούν απλώς τα έργα, αλλά θα μετρά και το «περιβαλλοντικό πρόσημο» που θα φέρει μαζί της κάθε πόλη. Ο Απόστολος Καλογιάννης μας μίλησε για τον τόπο του, τη δική του πορεία αλλά και τις προ(σ)κλήσεις του αύριο. Του ευχόμαστε καλή θητεία, με την ελπίδα το έργο του να χαρίσει στον τόπο μας τα αναγκαία «πατήματα» για την πρόοδο όλων μας.

Τι οδηγεί έναν πετυχημένο επιστήμονα και επαγγελματία στην απόφαση να πολιτευτεί;

H αγάπη για την πόλη και την Αυτοδιοίκηση. Ασχολήθηκα πολύ νωρίς σε ηλικία 28 ετών με την Αυτοδιοίκηση. Συμμετείχα στη δημοτική αρχή του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, διατελώντας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά από λίγα χρόνια,  εξαιτίας κάποιων γεγονότων και διαφωνιών,  αποχώρησα από τα κοινά. Από τότε μέχρι και σήμερα παραμένω χωρίς κομματική ταυτότητα. Ασχολήθηκα με τη δουλειά μου και την οικογένεια, παραμένοντας ωστόσο ενεργός πολίτης συμμετέχοντας σε φορείς και συλλογικότητες της Λάρισας. Επανήλθα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το 2006. Η πορεία μετά είναι γνωστή.

Όλα αυτά τα χρόνια είχα διάφορες τιμητικές προτάσεις να συμμετάσχω σε ψηφοδέλτια κομμάτων στις εθνικές εκλογές. Δεν το έπραξα, γιατί πάντα στο μυαλό μου ήταν η Αυτοδιοίκηση και η Λάρισα.

Δεύτερη συνεχής εκλογή σας ως δήμαρχος. Νιώθετε δικαιωμένος από την πρωτιά που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι της Λάρισας;

Hταν όντως μια μεγάλη και πανηγυρική νίκη. Καταδεικνύεται από τα ποσοστά τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη Κυριακή.  Την πρώτη Κυριακή διπλασιάσαμε το ποσοστό μας, σε σχέση με τo 2014, ενώ την δεύτερη Κυριακή το ποσοστό μας εκτοξεύτηκε πάνω από το 57%, γεγονός που αναμφίβολα επιβεβαιώνει  την ευρεία απήχηση του έργου της δημοτικής αρχής, του προγράμματος της «Συμπαράταξης» και του προσώπου του Δημάρχου.

Βεβαίως η προεκλογική περίοδος εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερο πολιτικό περιβάλλον. Θα έλεγα  πως  η συγκυρία  δεν μας ευνοούσε. Ο α΄ γύρος συνέπεσε με τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα τους επέδρασε σημαντικά και στις αυτοδιοικητικές. Παρ’ όλα αυτά  και με αυτές τις συνθήκες η  «Συμπαράταξη Λαρισαίων» αναδείχθηκε πρώτη με 42,5%.

Στην εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ α΄ και  β΄ γύρου είχαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις που σίγουρα άσκησαν και αυτές  την επιρροή τους στους πολίτες.

Ωστόσο, οι Λαρισαίοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών πήγαν στην κάλπη με ένα ξεκάθαρο δίλημμα που αφορούσε στην επιλογή του προσώπου που θα διαχειριστεί τις τύχες του Δήμου μας.  Σ΄ αυτό άλλωστε επιμείναμε και εμείς καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι συνδημότες μας στο δίλημμα αυτό έδωσαν σαφή απάντηση, δίνοντάς μας μια καθαρή και ευρεία νίκη.

Νιώθω για μια φορά ακόμα την ανάγκη, ως Δήμαρχος, να εκφράσω τις ευχαριστίες τόσο εμού όσο και των μελών της παράταξης μας, στους Λαρισαίους για την στήριξή τους και την αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε στο Δήμο εδώ και πέντε χρόνια.

Θεωρείτε πως ανταποκριθήκατε στα χρόνια προβλήματα της πόλης κατά την πρώτη εκλογή σας;

Όπως είπα και στην προεκλογική περίοδο, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για την προσπάθεια και το έργο της πρώτης θητείας.  Aπό την πρώτη ημέρα εργαστήκαμε στη βάση ενός σχεδιασμού με ορίζοντα δεκαπενταετίας.  Δουλέψαμε για να διαμορφώσουμε το σχέδιο και την πορεία για το άλμα της Λάρισας στο μέλλον.  Εχουμε  υλοποιήσει σημαντικό, ορατό και μετρήσιμο έργο. Προφανώς υπάρχουν αδυναμίες, ενδεχομένως να έχουν γίνει και λάθη. Ωστόσο, οι Λαρισαίοι γνωρίζουν ότι δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθειά μας για την Λάρισα και το Δήμο μας.

Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο, μέχρι στιγμής, επίτευγμά σας;

Η διαρκής κίνηση και συνεργασία φορέων συλλογικοτήτων και πολιτών στην πόλη. Οι πόρτες στο Δημαρχείο είναι ανοικτές. Οι ενεργοί πολίτες της Λάρισας, γνωρίζουν ότι εχουμε συνεργαστεί με όλους όσοι ζήτησαν την στήριξη και τη συνεργασία με το Δήμο. Είμαι επίσης περήφανος για το έργο μας στην Κοινωνική Πολιτική και τον Πολιτισμό αλλά και για το γεγονός ότι η Λάρισα μπαίνει ως πρώτη πόλη στην χώρα, στην υλοποίηση μεγαλόπνοων σχεδίων όπως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Eπιπροσθέτως, ποιο ήταν το ζήτημα που σας δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλα και δεν καταφέρατε να επιλύσετε;

Έχω πει πολλές φορές επίσης ότι στη νέα θητεία θα υπάρξει ολόπλευρη στροφή στα θέματα της καθημερινότητας. Θα χρειαστεί να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Η αλήθεια είναι ασχοληθήκαμε επισταμένως με τον σχεδιασμό και την δρομολόγηση των μεγάλων παρεμβάσεων και αφήσαμε πιο πίσω τα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας.

Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων στις συνοικίες, θα συνεχιστεί. Στην πρώτη θητεία έπεσε το βάρος σε συνοικίες και περιοχές που είχαν να δουν έργα κάποιες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω στην ανάπτυξή τους. Αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί πάντα με την ίδια ολοκληρωμένη προσέγγιση ανά συνοικία. Θέλουμε να αναβιώσει η έννοια της γειτονιάς. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση και το καινοτόμο πρόγραμμα για τα «ανοιχτά σχολεία», που έχει δρομολογηθεί, μετατρέποντας, στην ουσία, τα διδακτήρια των συνοικιών σε κυψέλες δράσης  και παρέμβασης (πολιτιστικής, αθλητικής, κοινωνικής κ.α). Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.

post image

H απλή αναλογική που εφαρμόστηκε με τον Κλεισθένη είναι κάτι το θετικό ή αρνητικό κατά τη γνώμη σας;

Είμαι άνθρωπος που λειτουργεί στη βάση της συζήτησης, του διαλόγου και της σύνθεσης. Είναι κάτι που με συνέχει ως άνθρωπος. Αντιλαμβάνεστε ότι επι της αρχής η  καθιέρωση της απλής αναλογικής διαμορφώνει πεδία για συνεργασίες. Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην κυβερνησιμότητα. Την περίοδο της διαβούλευσης των νομοσχεδίων και στις συζητήσεις της ΚΕΔΕ είχα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούσαν να διασφαλίσουν την κυβερνησιμότητα, οι οποίες ωστόσο δεν περιελήφθησαν στο νόμο.

Ποια είναι τα έργα άμεσης προτεραιότητας που θα δοθούν στους δημότες της Λάρισας;

Τα έργα δεν σταμάτησαν ούτε μια ημέρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η υλοποίηση των έργων συνεχίζεται βάσει του σχεδιασμού μας. Τα έργα που εξελίσσονται είναι πολλά και θα γίνουν περισσότερα τους επόμενους μήνες.

Συνοπτικά, ποια πιστεύετε πως είναι τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου δημάρχου;

Να αγαπάει την Αυτοδιοίκηση, να ακούει, να μπορεί να συνθέτει και να έχει ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο ενός Δήμου.

Φτάνοντας προς το τέλος, πώς οραματίζεστε την πόλη σας στα μέσα της δεκαετίας του 2020;

Στόχος μας είναι να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης.

Ο σχεδιασμός μας θα επιτρέψει στη Λάρισα να ολοκληρώσει τις βασικές της υποδομές που θα τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο κέντρο και τις συνοικίες, για την αξιοποίηση των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ, για την ενίσχυση του δικτύου των κοινωνικών υπηρεσιών, για την ολοκλήρωση του αρχαίου θεάτρου και του Θεάτρου ΟΥΗΛ.

Έχουμε μπροστά μας, επίσης, μια μεγάλη προσπάθεια να δυναμώσουμε θεσμούς που παράγουν εξωστρέφεια και αναζωογονούν την τοπική οικονομία: Η Λάρισα πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός με τη λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου. Και στο επίπεδο του συνεδριακού τουρισμού, η δυναμική που αναπτύσσει τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και οι μεγάλες Λαρισαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Μαζί με την αξιοποίηση των  δυνατοτήτων που μας δίνει πια η ψηφιακή τεχνολογία, την οποία ήδη εντάσσουμε στις δημοτικές υπηρεσίες, στοχεύοντας στη νέα περίοδο να γίνει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε απευθυνόμενους στους αναγνώστες μας- ψηφοφόρους σας και μη;

Θέλουμε τους Λαρισαίους συμπαραστάτες σ΄ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την εξέλιξη της Λάρισας. Τους θέλουμε δίπλα μας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλους. Τη δημοτική αρχή, τις υπηρεσίες μας και τους Λαρισαίους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας μια σύγχρονη ευρωπαική πόλη, μεσαίου μεγέθους. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους, την κριτική και τις παρατηρήσεις τους.

 

Go to TOP