Ένα Παραμύθι, Ολόκληρη Ιστορία! – Αρχαίο Θέατρο Λάρισας | Στέλλα Μπλάντα – Δημήτρης Καραγκούνης

Ένα παραμύθι που πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Τα παραμύθια δεν είναι ψέμματα ή για να το θέσουμε πιο σωστά, κρύβουν πάντα μια μεγάλη δόση αλήθειας. Είναι τα βιβλία που με κάποιο εξωπραγματικό τρόπο, με το που τα ανοίγεις και αρχίζεις να τα ξεφυλλίζεις, σε μεταμορφώνουν σε παιδί. Ένα παιδί που ζει για το εφήμερο και αφουγκράζεται τις χαρές της ζωής. Είναι όμως και διδακτικά, μιας και μας ψιθυρίζουν μυστικά από το παρελθόν ή το παρόν, και μένουν παρακαταθήκη σε ένα μεγάλο μπαούλο που φυλάσσεται η γνώση όλου του πλανήτη. Κάπως έτσι λειτουργεί και το «Ένα Παραμύθι, Ολόκληρη Ιστορία!» που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, αλλά διαφέρει από τα άλλα παραμύθια σε κάποια βασικά σημεία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η Στέλλα Μπλάντα είναι τοπογράφος-μηχανικός και συντρηρήτρια αρχαίων έργων τέχνης. Ο Δημήτρης Καραγκούνης, αρχιτέκτων μηχανικός, καθώς και προϊστάμενος του τμήματος Έργων και Μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Το παραμύθι τους, όπως τονίζεται και στον τίτλο, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Είναι λοιπόν μία διήγηση σε ένα ιστορικό πλαίσιο αληθινό, εκεί που ο άνθρωπος και ο χρόνος έδρασαν δίπλα ακριβώς από τα μέρη που περπατάμε. Όσο για τους πρωταγωνιστές, είναι δύο μικρά παιδιά, ο Αχιλλέας και η Κλειώ, που συναντιούνται στο χώρο στο πλαίσιο μιας σχολικής εκδρομής.

Οι διηγήσεις μέσα από τους διαλόγους τους, ζωντανεύουν κυριολεκτικά το επίμαχο σημείο. Διηγήσεις σε γλώσσα λιτή, κατανοητή σε μικρούς και μεγάλους, χωρίς επιτηδευμένα, πομπώδη σχήματα λόγου. Μέσα από τους διαλόγους τους η ιστορία του τόπου ζωντανεύει και μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε το Αρχαίο Θέατρο. Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό και τη χρήση του, στη συνέχεια γινόμαστε μάρτυρες μίας θεατρικής παράστασης του παρελθόντος. Έπειτα, ο χρόνος σκεπάζει αυτό το επιβλητικό μέρος, και τέλος, τα παιδιά μας περιγράφουν την όλη διαδικασία ανασκαφής και αποκατάστασης που συνέβη στην περιοχή.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, αυτό το ξεχωριστό παραμύθι είναι εξόχως διδακτικό. Επιπλέον, το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου και η εξαιρετική εικονογράφηση από τον γραφίστα Γιάννη Πέτρου χαρίζουν ένα μεγάλο “must”.

Δώρο που πρέπει να κάνετε σε κάποιο μικρό σας φίλο ή στον εαυτό σας, αν ένας από τους στόχους σας είναι να μείνετε για πάντα μικρό παιδί.

Go to TOP
Άνοιγμα