Ένας Άγγλος, μια Καμίλα και μια Καρυάτιδα

Η ιστορία της επίσκεψης ενός Άγγλου πρίγκιπα με την καμήλα του

“Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου” δήλωσε ο Κάρολος, σαν να είναι η Ελλάδα κάποιου είδους αρρώστιας, σαν δρεπανοκυταρρική αναιμία. Τον φαντάζομαι να υποβάλλεται σε συνεχείς αιμοκαθάρσεις μέχρι να απαλλαγεί από το γενετικό ελάττωμα. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ερωτεύτηκε μια γυναίκα, η οποία ακούει στο όνομα καμπουροφόρου ζώου και στυλού διαρκείας: Καμίλα Πάρκερ. Αμφότερα φημίζονται για την αντοχή τους, όπως άλλωστε και η ίδια, που περίμενε μια ζωή μέχρι να γίνει σύζυγος του πρίγκιπος, αφού πρώτα η Βασίλισσα είδε κι αποείδε και υποχρεώθηκε να γνέψει καταφατικά, αν και φήμες στα ανάκτορα υποστηρίζουν πως απλώς τον είχε πάρει λίγο κι έγειρε.

Η άφιξη του καλύφθηκε εκτενώς από τα αποικιακά τοπικά μέσα και οι παρατηρητικοί τον είδαν να διστάζει λίγο πριν το τελευταίο σκαλί του αεροπλάνου, αλλά φοβήθηκε τη μαμά. Πόσες ντροπές να αντέξει η έρμη η γιοχάινες. Ο Κάρολος και η Καμίλα περπάτησαν στην Ερμού όπου αγόρασαν κουλούρι και λουκουμάδες. Μάταια οι καταστηματάρχες περίμεναν στις εισόδους. Η κρίση έχει αγγίξει και το Στέμα, και ο άνθρωπος είχε μπροστά του γάμο να κάνει, έπρεπε να είναι μετρημένος με τα έξοδα. Οι φωτογραφίες κατέκλυσαν το διαδίκτυο, αδιάσειστη απόδειξη πως οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν εμάς: μπορούν να φάνε κουλούρι χωρίς να κινδυνεύουν. Κατόπιν χαίδεψαν στοργικά μερικούς ντόπιους και αποχώρησαν. Βαρύ το πρόγραμμα του πρίγκιπος δεν μπόρεσε να χωρέσει μια επίσκεψη στον Παρθενώνα. Εκείνο ντε, το ερείπιο που είναι δίπλα σε ένα άλλο. Ερέχθειο; πες το κι έτσι. Πώς να αντικρύσει τα κενά που άφησε ο Λόρδος του;

Εκείνα που τώρα γεμίζουν το Βρετανικό Μουσείο που δεν έχει τίποτα το βρετανικό μέσα. Θα ήταν μια δύσκολη στιγμή ομολογουμένως. Όκγουορντ ιντιιντ. Από ελληνικής πλευράς η παράλειψη στο πρόγραμμα του πρίγκιπος ήταν εξίσου βολική καθώς με τους βρετανούς ευγενείς που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος πως θα φύγουν με άδεια χέρια. Έτσι, ο πρίγκιπας που έχει Ελλάδα στο αίμα του αντί να ανηφορίσει τον ιερό βράχο κατηφόρισε για το Προεδρικό Μέγαρο όπου τον περίμενε δείπνο μεγαλοπρεπές, καθώς αρμόζει σε ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει περίφημα δίχως να δουλέψουν ποτές.

Η προσφώνηση του αριστοκρατικού ζεύγους από τον Πρόεδρο είχε προετοιμαστεί με ιδιαίτερη σπουδή, ώστε να είναι γεμάτη από κολακείες και υπερβολικές φιλοφρονήσεις, γιατί, ως γνωστόν, όσοι δεν τις αξίζουν δεν τις βαριούνται ποτέ. Τελευταία στιγμή παραλείφθηκε ένα αστείο με την ηλικία της καρυάτιδας και της μητέρας του πρίγκιπος.

“Ελπιζουμε στην επιστροφή των μαρμάρων” είπε ο Πρόεδρος με όσο θάρρος είχε μαζέψει. Ο Κάρολος συνέχισε να μασάει το καραμελωμένο σπαράγγι του και η Καμίλα τού αμόλησε μια κούφια. Το δείπνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Υ.Γ. “Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς” Ν. Γκάτσος

Go to TOP
Άνοιγμα